Kapros-joghurtos svéd húsgolyók
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
húsgolyók
-
83g darált marhahús118 kcal
-
1g olívaolaj12 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
3g fokhagyma3 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g kapor13 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
kapros-joghurtos mártás
Összesen
254
kcal
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
húsgolyók
-
500g darált marhahús710 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
60g zsemlemorzsa237 kcal
kapros-joghurtos mártás
Összesen
1519
kcal
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
húsgolyók
-
37.7g darált marhahús54 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
4.1g tojás5 kcal
-
1.1g fokhagyma2 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
13.6g kapor6 kcal
-
4.5g zsemlemorzsa18 kcal
kapros-joghurtos mártás
Összesen
116
kcal
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.7 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 838.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 187 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 278 mg
-
Nátrium 265 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 142.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 267 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 112 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
254
kcal
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 142.2 g
Zsír
-
Összesen 63.9 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 535 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5033.1 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 202 mg
-
Kálcium 1122 mg
-
Vas 41 mg
-
Magnézium 375 mg
-
Foszfor 1670 mg
-
Nátrium 1591 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.7 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 854.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1603 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 23 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 311 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 42 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 672 micro
-
Kolin: 618 mg
-
Retinol - A vitamin: 212 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 248 micro
Összesen
1519
kcal
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 379.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 120 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 121 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
116
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
húsgolyók
-
1 ek olívaolaj
-
1 db tojás
-
5 gerezd fokhagyma
-
szerecsendió ízlés szerint
-
szegfűbors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
1 csokor kapor
-
60 g zsemlemorzsa
kapros-joghurtos mártás
Elkészítés
húsgolyók
- A zsemlemorzsa kivételével az összes hozzávalót egy nagy keverőtálba tesszük. Fakanállal, spatulával vagy kézzel elkezdjük alaposan összegyúrni.
- Amikor már nagyjából összeállt a massza, hozzáadjuk a zsemlemorzsát. Érdemes ezt több adagban hozzáönteni, hogy annyit vegyen fel a hús, amennyivel jól formázható állagú lesz. Ha ugyanis túl sok morzsa kerül bele, keményebb, szárazabb húsgolyó lesz a végeredmény.
- Ha megfelelőnek ítéljük a massza állagát, akkor kezdhetjük kigolyózni. Nagyjából diónyi golyókat csináljunk.
kapros-joghurtos mártás
- Serpenyőben egy kevés vajat melegítünk, majd a húsgolyók mindkét oldalát szép barnára sütjük rajta. A kész húsgolyókat egy tányérra kiszedjük.
- A hátramaradt zsiradékhoz adunk egy evőkanál lisztet, és csomómentesre keverjük. 1-2 perc alatt kiforraljuk a rántást.
- Jöhet hozzá egy kevés alaplé, csomómentesre keverjük a rántással, majd hozzáadhatjuk a joghurtot is. Végül beleaprítjuk a kaprot, sózzuk-borsozzuk, és az egészet alaposan elkeverjük.
- Kész is a mártásunk, nincs is más hátra, mint hogy visszategyük a húsgolyókat, és pár perc alatt összemelegítsük őket a mártással.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 197
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 5108
- Feltöltés dátuma: 2021. augusztus 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1509 recept
A svéd húsgolyókat valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, ám annál kevesebben állunk csak neki házilag is elkészíteni őket. Pedig igazán nem nehéz mutatvány, csak jó minőségű darált hús, egy tojás, és némi zsemlemorzsa kell hozzá. Na meg persze a fűszerek, hiszen attól lesz igazán különleges: fokhagyma, fehér bors, szerecsendió, szegfűbors - egyiket sem kihagyni! Mi most egy kis kaporral is megbolondítottuk a húsgolyókat, sőt, a szószba is raktunk. Hagyományos barnamártás helyett ugyanis egy könnyedebb, joghurtos változatot készítettünk a gombócok mellé, és mondanunk sem kell, nagyon jól passzolt hozzá.