Káposztasaláta tavaszi frisskáposztából
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 395 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 170 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 350.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 123 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 371 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 173 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 99 micro
-
β-karotin 539 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 875 micro
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 20.4 g
Zsír
-
Összesen 44.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1580 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 682 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 200 mg
-
Foszfor 416 mg
-
Nátrium 261 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.9 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 1401.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 198 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 491 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1486 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 693 micro
-
Kolin: 144 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 396 micro
-
β-karotin 2154 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3498 micro
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 77 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 20 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 68.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 72 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 105 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 170 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A káposztát éles késsel, a türelmünktől telhető, legvékonyabbra szeleteljük.
- Besózzuk. VIGYÁZAT: NEM KIFACSARÓSRA! Annyira, hogy kellemesen sós legyen.
- Egy órán át pihentetjük, néha megkeverjük.
- Rászórjuk a köménymagot és az újhagymát.
- Olajjal és ecettel locsoljuk (étolaj, ételecet).
- Megkeverjük és állni hagyjuk. Addig, amíg a köménymag megpuhul kissé, hozzáérik a káposztához.
- Receptkönyvben: 632
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 197628
- Feltöltés dátuma: 2009. április 17.
Ajánló
A téli (fehér) káposztából ugyanígy készül, de akkor kifacsarósra sózzuk a szeletelt káposztát, azaz túlsózzuk, megvárjuk, míg levet ereszt és kifacsarjuk. Tovább ugyanúgy dolgozunk. Újhagyma helyett télen természetesen apróra vágott vöröshagymával.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Velőtrázó gasztronómiai élményeim nem ritkán egészen egyszerű ételekhez kötődnek. Egyik ilyen a káposztasaláta. Egyszer Pécsett Kassai Klici bácsi kínált egy ’közönséges’ (= átlagos magyar családban megszokott módon készített) káposztasalátával, amely egészen egyszerűen felejthetetlenül finom volt, mint látjátok. Annak - azt hiszem - az volt a legnagyobb trükkje, hogy egészen hajszál vékonyra volt szelve a káposzta. Szinte krémes volt. Persze nyilván az ízesítése is rendben lehetett – Kassai Klici bácsit rég nem tudjuk megkérdezni már! A másik káposztasalátás felejthetetlen egy csopaki kiskocsmában esett, ennek is már jó ideje – még egyetemre jártunk. A kiskocsma sincsen már, ne keressétek. Megrendeltük az ételeket és előre kihozták a káposztasalátát. Belekóstol az ember persze, mert már dögéhes! Mire a főétel megérkezett, fejenként három adag salátát biztosan bepusztítottunk, annyira finom volt! Azóta minden évben alig várom a tavaszi első káposzták megjelenését! Tegnap Imrénél mindenki vett káposztát, aki velem együtt az üzletben volt, olyan szemléletesen ecseteltem e tavaszi csodát! Akkor a legesleg finomabb, ha egészen zsenge a káposzta, nincs is szinte tömör feje, csak üdezöld levele. Ez most még nem egészen olyan volt, jó kemény fejű, de azért már….. Ha megjelenik az igazi, el ne mulasszátok!