Káposztás pirog
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
1g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
25g tejföl50 kcal
A töltelékhez
-
63g savanyú káposzta12 kcal
-
8g disznózsír68 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A kenéshez
-
14g tojás17 kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
4g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g tejföl198 kcal
A töltelékhez
-
250g savanyú káposzta48 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A kenéshez
-
55g tojás69 kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
26.2g finomliszt95 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
4.8g tojás6 kcal
-
8.7g tejföl17 kcal
A töltelékhez
-
21.8g savanyú káposzta4 kcal
-
2.6g disznózsír24 kcal
-
14.8g vöröshagyma5 kcal
-
8.7g fehérbor7 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A kenéshez
-
4.8g tojás6 kcal
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 31.7 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1317.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 122 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 231 mg
-
Nátrium 889 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 162.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 207 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 203 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 322 micro
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 50.3 g
Zsír
-
Összesen 126.9 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 620 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5268.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 138 mg
-
Kálcium 487 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 148 mg
-
Foszfor 922 mg
-
Nátrium 3555 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 262.5 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 651.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 829 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 110 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 222 micro
-
Kolin: 404 mg
-
Retinol - A vitamin: 813 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 173 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1289 micro
- 5% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 459.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 310 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 56.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 112 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A káposztát kicsavarjuk, kicsit összevagdaljuk.
- A hagymát tisztítjuk, felaprítjuk, zsíron üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát.
- Néhány percig pároljuk, majd kevés bort öntünk hozzá, és addig folytatjuk a párolást, míg a folyadék teljesen elpárolog. Őrölt babérral és őrölt borssal, esetleg kevés sóval ízesítjük. Ha kihűlt, és szükséges, lecsorgatjuk.
- A tésztához: A lisztet összekeverjük a sütőporral, a közepén mélyedést képezünk, ebbe tesszük a puha, de nem olvadt vajat, a sót, és összemorzsoljuk.
- Ekkor hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és sima tésztává gyúrjuk. Golyó alakúra formázva, a hűtőben 45 percig pihentetjük.
- Ezután 2-3 mm vastagra nyújtjuk, egy jó nagy átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Ha kb.10 cm átmérőjű köröket szúrunk ki, akkor nagy pirogjaink lesznek. Ha kb. 7 cm átmérőjűt akkor kicsi pirogok, ami véleményem szerint jobb mint a nagyobb. Mindenki válassza ki a neki megfelelőt.
- A közepére halmozzuk a tölteléket, összehajtogatjuk, ujjunkkal összepréseljük, a szélét egy villával lenyomogatjuk így nem jön ki a töltelék és mutatós is lesz. A tetejét tojással megkenjük.
- A félhold alakú pirogokat kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített forró sütőben 200 fokon 20 perc alatt megsütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 304
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 55
- Össznézettség: 39282
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 26.
Ajánló
Kiváló vendégváró, de ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. Munkahelyre, iskolába is lehet vinni. A tésztát tölthetjük még húsos,- pizzás,- gombás,- májas,- zöldséges, vagy bármilyen más töltelékkel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A recept Édesanyám Reform szakácskönyvéből való. Amikor még kicsi voltam, mindig ezt kértem tőle, hogy készítse el nekem. Az egyik kedvencem volt és még máig is szeretem. Mostmár magam készítem a családnak. Az igazság az, hogy a tölteléknél 40 dkg savanyú káposztát írt a recept, de ehhez a mennyiségű tésztához annyira sok volt, hogy a fele megmaradt. Így bátorkodtam 25 dkg káposzta mennyiséget megjelölni. A tészta mennyiségéből kétszeri 30*30- as tepsi adag sült ki, hogy hány darab volt, nem számoltam meg. Tehát ha nagy a család vagy sok vendéget várunk, akkor dupla adaggal érdemes készíteni a tésztát, a töltelékhez pedig ekkor kell 40 dkg káposzta.