r
Nosalty Logó

Kalács-zsemle

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nyihaj
Kalács-zsemle
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír

tészta

lekenéshez

Összesen 483 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír

tészta

lekenéshez

Összesen 1931 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír

tészta

lekenéshez

Összesen 258 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    734.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    434 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    32 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 483 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.3 g

Zsír

  • Összesen
    37.2 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    245 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2938 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    152 mg
  • Kálcium
    328 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    602 mg
  • Nátrium
    1737 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    332.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    128.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    283 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    285 micro
  • Kolin:
    196 mg
  • Retinol - A vitamin:
    279 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    315 micro
Összesen 1931 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    392.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 258 kcal

Hozzávalók

tészta

lekenéshez

Elkészítés

tészta

  1. A kézmeleg tejben (2 dl + 2 ek) feloldjuk a cukrot, és 5 perc alatt megfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy tálba tesszük a hozzávalókat. A lisztből 1 evőkanálnyit félreteszünk a tepsi meglisztezéséhez.
  3. A vajat megolvasztjuk, és a felfuttatott élesztővel összeállítjuk a tésztát. Jól kidagasztjuk (10 perc). Ha van kenyérsütő gépünk, arra bízhatjuk ezt a munkát.
  4. A tésztát 30-60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát kiborítjuk, és 12-16 cikkre vágjuk. Nem gyúrjuk át! A cikkek véget a tészta közepe alá hajtjuk, és kis zsemleszerű, gömbölyű formát gyúrunk belőle.
  6. Kisméretű tepsit kivajazunk és lisztezünk, majd egymás mellé állítjuk a kigömbölyített zsemléket.
  7. A tepsinket folpackkal teljesen lefedjük, konyharuhát borítunk rá, és újabb 30 percet pihentetjük a tésztát. Ezalatt szépen összekelnek a gombócok.

lekenéshez

  1. A kávéspohárnyi vizet felforraljuk, és elkeverjük benne a szódabikarbónát. Habzani fog! Ezzel a vízzel lekenjük a megkelt-összekelt tésztát (állítólag ettől lesz ilyen szép pirosas-ropogós a teteje).
  2. Tojással is lekenjük a tésztát. Ízlés szerint megszórhatjuk a tetejét szezámmaggal, durva sóval stb.
  3. 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 68
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1820
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 21.

Ajánló

Pihe-puha, nagyon könnyű tésztája van. Magában, vajjal, lekvárral... mindenhogy finom (a képen dupla adag van).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sütőtökös recepteket bújva leltem, lefordítottam a receptet, és megsütöttem. A hétvégén 3 adagot is. Nagyon puha, könnyű tésztája van, igazi reggelire való finomság vagy uzsonnás dobozba való könnyedség.

Hozzávalók

tészta

lekenéshez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...