Kalács négyes fonattal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
cupák
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
kenyérsütő
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
83g finomliszt303 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
3g élesztő4 kcal
-
1g só0 kcal
-
42g tej23 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
1g vaj8 kcal
-
1g finomliszt5 kcal
Összesen
461
kcal
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
40g élesztő42 kcal
-
10g só0 kcal
-
500g tej280 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
Összesen
5543
kcal
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
53.2g finomliszt194 kcal
-
5.3g vaj38 kcal
-
5.3g porcukor21 kcal
-
2.1g élesztő2 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
26.6g tej15 kcal
-
4.3g tojássárgája14 kcal
-
1.1g tojássárgája3 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
Összesen
295
kcal
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 620.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 137 mg
-
Nátrium 352 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 18.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 80 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Összesen
461
kcal
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 140 g
Zsír
-
Összesen 139.7 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1330 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7447.2 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 405 mg
-
Kálcium 890 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 247 mg
-
Foszfor 1648 mg
-
Nátrium 4220 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 905.4 g
-
Cukor 123 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 219.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1161 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 218 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 727 micro
-
Kolin: 960 mg
-
Retinol - A vitamin: 1136 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 268 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1277 micro
Összesen
5543
kcal
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 7.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 396.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 225 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
295
kcal
Hozzávalók
-
100 dkg finomliszt
-
10 dkg vaj
-
10 dkg porcukor
-
4 dkg élesztő
-
1 dkg só
-
5 dl tej
-
4 db tojássárgája
Elkészítés
- A hozzávalókat beledobáljuk a kenyérsütőgépbe (alul a folyékonyak és a benne oldódóak: tej, tojássárga, vaj, cukor, só; utolsóelőtti a liszt, annak a tetejére pedig rámorzsoljuk az élesztőt.) és "tészta" programon összegyúratjuk vele. (Nekem jól fel szokta tolni a kenyérsütő tetejét.)
- A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, és négy cipóra osztjuk.
- A cipókat hosszú hengerekké nyújtjuk.
- A hengereket egyik végüknél összenyomjuk, és összefonjuk. (Mindig a szélsőt pakoljuk át a két középsőn, jobbról egyet, balról egyet.)
- Óvatosan átemeljük egy kivajazott, kilisztezett tepsibe, és megkenjük a felvert tojással. Begyújtjuk a sütőt.
- 25-30 percig meleg helyen kelesztjük. (Ilyenkor jó duci lesz.) Utána megint alaposan megkenjük a tojással, ettől lesz szép fényes.
- Az előmelegített, nem túl forró sütőben 40 perc alatt megsütjük. Van, hogy tovább is, de a tetején látszik, mikor szép piros.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 7 alkalommal
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 8358
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 19.
Ajánló
Főtt sonkával, vajjal, lekvárral.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
cupák
7 recept
Ez egy Praktika újságos recept lebutítása. Ott húsvéti kalács volt, és a fonatok egyenként meg voltak kenve diókrémmel. Én is próbáltam, szilvalekvárral is, de ez az egyszerű (főtt sonkával ehető) verzió itthon a favorit a mazsolás mellett. Cifráztam már fele kakaós tésztával is, úgy se rossz. Profi gyúrónők persze kézzel is gyúrhatják a tésztát! Az elkészítési idő: kenyérsütőbe bedobálni 1 perc, árgyúrni, megfonni: 10 perc. Kisütni: 40 perc. Igaz a kenyérsütő másfél óráig gyúr és dagaszt, és ki kell várni a fél órás újrakelesztést is, de ezek külön munkát nem jelentenek.