Kacsamell parajos burgonyatortával és gránátalma szósszal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Andrew
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
Burgonyatorta elkészítése
-
100g burgonya58 kcal
-
75g spenót12 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
15g kukoricaliszt54 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
15g zsemlemorzsa59 kcal
-
7g vaj50 kcal
A kacsa sütése
A gránátalma szósz
-
150g gránátalma70 kcal
-
50g barna cukor190 kcal
-
85g citrom13 kcal
Összesen
886
kcal
- 8% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
Burgonyatorta elkészítése
-
200g burgonya116 kcal
-
150g spenót25 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
30g kukoricaliszt109 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
30g zsemlemorzsa119 kcal
-
14g vaj100 kcal
A kacsa sütése
A gránátalma szósz
-
300g gránátalma139 kcal
-
100g barna cukor380 kcal
-
170g citrom26 kcal
Összesen
1771
kcal
- 8% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
Burgonyatorta elkészítése
-
12.8g burgonya7 kcal
-
9.6g spenót2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
1.9g kukoricaliszt7 kcal
-
6.4g főzőtejszín8 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
1.9g zsemlemorzsa8 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
A kacsa sütése
A gránátalma szósz
-
19.2g gránátalma9 kcal
-
6.4g barna cukor24 kcal
-
10.9g citrom2 kcal
Összesen
114
kcal
- 8% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 49.8 g
Zsír
-
Összesen 28.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 277 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1557.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 279 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 148 mg
-
Foszfor 678 mg
-
Nátrium 390 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 112.1 g
-
Cukor 65 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 428.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 442 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 76 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 284 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 261 micro
-
Kolin: 222 mg
-
Retinol - A vitamin: 181 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3063 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6722 micro
Összesen
886
kcal
- 8% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 99.6 g
Zsír
-
Összesen 57.2 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 553 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3115.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 89 mg
-
Kálcium 558 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 297 mg
-
Foszfor 1355 mg
-
Nátrium 780 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 224.3 g
-
Cukor 131 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 857.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 884 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 152 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 568 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 521 micro
-
Kolin: 445 mg
-
Retinol - A vitamin: 362 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 6125 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13443 micro
Összesen
1771
kcal
- 8% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 392 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 861 micro
Összesen
114
kcal
Hozzávalók
Burgonyatorta elkészítése
-
2 közepes db burgonya
-
15 dkg spenót
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 evőkanál kukoricaliszt
-
100 ml főzőtejszín
-
1 db tojás
A kacsa sütése
A gránátalma szósz
-
1 db gránátalma
-
10 dkg barna cukor
Elkészítés
Burgonyatorta elkészítése
- Az elkészítést a burgonyatortával kezdjük, mert ennek kell egy jó 40 perc, hogy megsüljön. Kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 180 fokra. A burgonyákat nagy lyukú reszelővel reszeljük egy tálba, dobjuk rá a szétzúzott fokhagymát, borsozzuk és sózzuk jól meg, hogy levet eresszen, majd 5-6 perc múlva nyomkodjuk ki a mosogató felett és öntsük le róla a felesleges levet, végül hempergessük meg a kukoricaliszttel.
- Egy kerámia vagy más hőálló formát (ami ne legyen túl nagy, két ember adagja férjen el benne) vajazzunk ki egyenletesen és szórjuk meg a belsejét zsemlemorzsával. Ez biztosítja majd, hogy a burgonyatorta sütés után könnyedén kiessen a formából. A formánkban oszlassuk szét egyenletesen a burgonyát, jó erősen nyomkodjuk bele, béleljük a tál belsejét úgy, hogy középen egy kisebb kis tálat alkossunk.
- Forrósítsunk egy serpenyőt, olvasszunk benne kevéske vajat, majd dobjunk bele két gerezd vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd pár másodperc múlva tépkedjük bele a parajleveleket. (A leveleknek a középső, szálasabb erét kitéphetjük.) Sózzuk, borsozzuk, forgassuk meg kicsit, de ne süssük túl, egy perc alatt megvan, vegyük is le a tűzről, ha kicsit összeesett.
- A megpárolt parajleveleket öntsük a burgonya tálkánkba, a tejszínt keverjük egy tálban jól össze a tojással, majd ezt is öntsük a tetejére és így tegyük sütőbe, kb. 40-50 percre. Nézegessük néha, akkor jó, ha a teteje már nem annyira leveses, puha, hullámzós, hanem kicsit kezd szilárdabbá válni. Ilyenkor fel is puffad kicsit, de miután kivettük a sütőből, újra visszanyeri eredeti alakját. Ilyenkor egyszerűen kifordítjuk a tálból és félbevágva helyezzük a tányérokra.
A kacsa sütése
- A kacsamell zsírosabb, bőrös oldalát irdaljuk be egyenletesen 1-2 centis távolságra végig úgy, hogy a hús széléig futtassuk ki a kést rendesen (hogy ne pöndörödjön fel sütés közben). Vigyázzunk a kés csak a bőrt vágja át, a húsba már ne vágjunk bele, ha lehet, mert ezzel megakadályozzuk, hogy bent maradjanak a finom nedvek. A mell másik oldaláról vágjuk le az esetleges inakat, szálakat, valamint vágjuk körbe a zsírt a hús formájára. Általában a zsír kicsit lelóg a húsról, azt nem szeretnénk megsütni. Kis tálban keverjünk össze egy evőkanál olívaolajat, borsot és apróra vágott rozmaringot, majd a hús nem bőrös oldalát kenjük be vele, és lefordítva tegyük egy tálra 10-15 percre.
- Forrósítsunk fel egy serpenyőt, sózzuk be kicsit a kacsát, majd mikor már elég forró helyezzük bele a bőrös oldalával lefelé. Ne használjunk semmilyen zsiradékot, mert a bőr maga is elég zsíros, így az biztosítja majd, hogy ne égjen meg. Néhány percig süssük, néha nézzünk alá, ha szép aranybarna színű, akkor fordítsuk meg és a másik felét is süssük 2-3 percig. Majd vegyük le és helyezzük tepsibe a bőrös oldalával felfelé. Ekkorra már kezd nagyon jól kinézni, de itt még nincsen kész. Helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük további 7-8 percig.
A gránátalma szósz
- Vágjuk a gránátalmát keresztbe (ne hosszába, tehát a félgömb teteje legyen a feneke :) ) majd egy nagyobb tál fölött fektessük a tenyerünkbe a belső oldalával lefelé, és egy kanállal (aminek a nagyobb lendület kedvéért a végét fogjuk meg) kezdjük el ütögetni fölülről. Azt tapasztaljuk majd, hogy szépen, egyenletesen kihullanak belőle a magok, amit majd felhasználunk a szószhoz. Ha esetleg néhány apró torzsa is beleesett, azokat dobáljuk ki.
- Forrósítsunk egy serpenyőt, szórjuk bele a barna cukrot és várjunk, amíg elkezd olvadni, majd öntsük bele a gránátalma magokat és facsarjunk rá egy citrom levét, valamint egy csipet sóval ízesítsük. Ha nem elég szószos állagú, kevéske vízzel hígíthatjuk.
- Szép nagy tányérra helyezzük a félbe vagy negyedbe vágott burgonyatortát, a sütőből kivett kacsát szeleteljük egyenletes méretűre, öntsük a gránátalma szószt a burgonya mellé, majd erre helyezzük a kacsa szeleteket, amit végül egy ágacska rozmaringgal díszíthetünk.
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 113
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 52
- Össznézettség: 15721
- Feltöltés dátuma: 2014. január 19.
Ajánló
Ehhez a fantasztikus fogáshoz egy kellemes rozét vagy egy fűszeres fehérbort fogyaszthatunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Andrew
8 recept
Ezt a fantasztikusan íncsiklandó és látványos ételkülönlegességet a múlt héten készítettük el a ChefParade aktuális főzőkurzusán, amit egyébként mindenkinek meleg szívvel ajánlok. Játékos, laza hangulatban, szórakozva tanulhatjuk meg azokat a konyhatitkokat, amiket csak a mesterszakácsok ismernek és készíthetünk el olyan vendégváró fogásokat, melyeket azelőtt csak az elegáns éttermek asztalairól kóstolhattunk. A receptet részletes fotókkal megtekinthető blogomon.