Indiai kitri
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Petunia
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
50g rizs179 kcal
-
50g felesborsó182 kcal
-
128g karfiol13 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
75g paradicsom14 kcal
-
14g ghee100 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
1g gyömbér0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g aszatgyanta0 kcal
-
0g mustármag1 kcal
-
300g víz0 kcal
Összesen
518
kcal
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
200g rizs716 kcal
-
200g felesborsó728 kcal
-
510g karfiol51 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
56g ghee402 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
2g gyömbér2 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g aszatgyanta0 kcal
-
1g mustármag5 kcal
-
1200g víz0 kcal
Összesen
2074
kcal
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
7.5g rizs27 kcal
-
7.5g felesborsó27 kcal
-
19.1g karfiol2 kcal
-
7.5g burgonya4 kcal
-
11.2g paradicsom2 kcal
-
2.1g ghee15 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0.1g gyömbér0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g aszatgyanta0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
45g víz0 kcal
Összesen
77
kcal
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.4 g
Zsír
-
Összesen 14 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 476.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 282 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 460.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 131 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 170 micro
-
Kolin: 114 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 76 micro
-
β-karotin 404 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1930 micro
-
Lut-zea 98 micro
Összesen
518
kcal
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.6 g
Zsír
-
Összesen 55.9 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1906.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 243 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 288 mg
-
Foszfor 1128 mg
-
Nátrium 152 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 330.3 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 61 mg
VÍZ
-
Összesen 1843.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 523 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 173 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 94 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 679 micro
-
Kolin: 455 mg
-
Retinol - A vitamin: 376 micro
-
α-karotin 303 micro
-
β-karotin 1615 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 7719 micro
-
Lut-zea 390 micro
Összesen
2074
kcal
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 71.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 69.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 289 micro
-
Lut-zea 15 micro
Összesen
77
kcal
Hozzávalók
-
200 g felesborsó
-
1 kis fej karfiol
-
2 közepes db burgonya
-
3 db paradicsom
-
2 tk kurkuma
-
1 db chili
-
2 kávéskanál római kömény
-
1 kk mustármag
-
1.2 l víz
Elkészítés
- A sárgaborsót alaposan átmossuk, és 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. Ezután 1,2 l sós, forrásban levő vízbe öntjük a kurkumával együtt, és 15-20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a szintén átmosott rizst is. Amint ismét felforr a víz, a lángot levesszük annyira, hogy éppen csak forrásban maradjon a víz, és további 20 percig főzzük a rizst a sárgaborsóval.
- Ezalatt a burgonyát meghámozzuk, és kockára szeleteljük a paradicsommal együtt, a karfiolt is megmossuk, és rózsáira szedjük.
- Előkészítjük a fűszereket: a gyömbért vékonyan meghámozzuk, apróra vágjuk vagy lereszeljük, és egy tányérra készítjük a csípős paprikával (én kiszedtem a magját, de ha valaki csípősen szereti, benne hagyhatja a magokat, vagy tehet bele több paprikát is), a római köménnyel és az asafoetidával együtt. A mustármagot szintén elővesszük (a tányéron szétgurul...).
- Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban felforrósítjuk a ghít (vagy más zsiradékot, amit használunk), és a fenti sorrendben megpirítjuk benne a fűszereket. Gyorsan kell dolgoznunk, nehogy leégjenek! Amint a mustármag pattogni kezd, tegyük hozzá a burgonyát és a karfiolt, és pár percig a ghível átforgatva pirítsuk meg a zöldségeket. Ezután hozzáadhatjuk a paradicsomot is. Kevés vízzel fedő alatt pároljuk készre a zöldségeket.
- Ha a borsó és a rizs is puha, óvatosan keverjük hozzá a megpárolt zöldségeket, és már tálalhatunk is.
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 71
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 11477
- Feltöltés dátuma: 2011. június 10.
Ajánló
Natúr joghurttal vagy vajjal, és/vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Petunia
5 recept
A kitri egy indiai vegetáriánus egytálétel. Rizsből (fehér vagy barna rizsből), valamilyen hüvelyesből (pl. borsó, bab vagy lencse) és tetszőleges zöldségekből áll. Finom ízét a ghíben pirított fűszereknek köszönheti. A kitri egészséges és könnyen emészthető, ezért pl. böjt utáni visszaszoktatáskor is kiváló. Elkészítése viszonylag könnyű, és a megadott fűszermennyiség sem túl sok (persze ha valaki úgy szereti jobban, akkor lehet fokozni), ezért ajánlom az indiai konyhával ismerkedő szakácsoknak is. A recept forrása.