Húsvéti sonkalé-leves krumplinudlival
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
TIBIAPU
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 1% Zsír
Leves
-
23g fehérrépa14 kcal
-
50g sárgarépa18 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
500g sonkalé0 kcal
Krumplinudli
-
125g burgonya72 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
14g tojás17 kcal
Összesen
262
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 1% Zsír
Leves
-
180g fehérrépa115 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
4000g sonkalé0 kcal
Krumplinudli
-
1000g burgonya578 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
110g tojás138 kcal
Összesen
2103
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 1% Zsír
Leves
-
3g fehérrépa2 kcal
-
6.6g sárgarépa2 kcal
-
0.8g vöröshagyma0 kcal
-
0.7g petrezselyem0 kcal
-
65.7g sonkalé0 kcal
Krumplinudli
-
16.4g burgonya9 kcal
-
4.9g finomliszt18 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
Összesen
33
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 1.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 332.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 152 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 152.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 415 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 104 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 1547 micro
-
β-karotin 3972 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 503 micro
Összesen
262
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 65.5 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2659 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 138 mg
-
Kálcium 434 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 364 mg
-
Foszfor 1216 mg
-
Nátrium 476 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 429.5 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 1219.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3317 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 258 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 836 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 483 micro
-
Kolin: 446 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 12378 micro
-
β-karotin 31777 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 4024 micro
Összesen
2103
kcal
- 4% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 43.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 20 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 203 micro
-
β-karotin 522 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
33
kcal
Hozzávalók
Leves
-
2 közepes db fehérrépa
-
5 közepes db sárgarépa
-
1 kis db vöröshagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
4 l sonkalé
Krumplinudli
-
1 kg burgonya
-
30 dkg finomliszt
-
2 db tojás
Elkészítés
Leves
- Vigyázat! Sem a krumpli, sem a nokedli, sem a zöldség főzőlevébe ne rakjunk sót, mert a sonkalé, amivel kezdünk, túl sós és eleve hígításra szorul!
- A sonkalébe belerakjuk egy húsleves alapjait (eszedbe ne jusson leveskockát rakni, mert az elsózza az amúgy is sós levet): fej hagyma, sárga- és fehérrépa adagot. Ha a levünk NAGYON sós, főzzünk bele 2-3 egész krumplit, ami elvesz belőle, de ezeket ne használjuk fel a nokedlihoz. Felfőzzük 1 órát.
- Mikor elzárjuk a hőt, beledobjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét.
Krumplinudli
- 1 kg burgonyát hajában megfőzünk, lehűtve megpucoljuk, áttörjük, 30 dkg finomliszttel és 2 tojással (2 tojás és 30 dkg liszt kicsit keményebb nudlit ad, az egy tojás kicsit kevesebb liszttel, lágyabbat, úgyhogy ízlés szerint) átgyúrjuk (ha a sonkaleveshez csinálom, nem rakok bele sót egyik lépésnél sem).
- Hosszú, kisujjnyi vastag csíkokra elnyújtjuk, és késsel centis "párnácskákra" szaggatjuk, majd lobogó, forró vízben kis adagokban megfőzzük (nem kell neki sok, amint feljön a felszínre, jó).
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4645
- Feltöltés dátuma: 2016. április 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
TIBIAPU
15 recept
Anyósom kedvenc húsvéti levese. A sonka főzőlevének gazdaságos felhasználása. Sok verziót kipróbáltunk, mindegyik jó. Lehet a krumplinudlikat külön vízben kifőzni vagy a sonkalében is, ha a sonkalében főzöd, akkor az egész lé zavarosabb, krémesebb lesz és jobban krumpli(leves) ízű, de mindenféleképpen a nokedliket ki kell szedni, és külön tálalni. Nem szabad a lében hagyni, mert szétáznak (ha csak nem duplázod meg a tojást, de akkor is ázott tészta lesz). Még egyszer: Vigyázat! Sem a krumpli, sem a nokedli, sem a zöldség főzőlevébe ne rakjunk sót, mert a sonkalé, amivel kezdünk, túl sós, és eleve hígításra szorul!