Húsvéti fonottas kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Amam
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 11% Zsír
Összesen
895
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 11% Zsír
Összesen
5370
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.5 g
Zsír
-
Összesen 25.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 114 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 818 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 62 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 240 mg
-
Nátrium 331 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 140.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 40.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 197 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 104 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 194 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 111 micro
Összesen
895
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 135.1 g
Zsír
-
Összesen 151.4 g
-
Telített zsírsav 85 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 683 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4908.2 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 374 mg
-
Kálcium 819 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 251 mg
-
Foszfor 1442 mg
-
Nátrium 1987 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 841.1 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 244.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1181 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 624 micro
-
Kolin: 429 mg
-
Retinol - A vitamin: 1161 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 237 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 667 micro
Összesen
5370
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 264.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 107 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
288
kcal
Elkészítés
- 1 dl langyos tejbe egy kiskanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
- A maradék cukrot 1tojással kikeverjük.
- A lisztet nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukros tojást, a sót, és a maradék langyos tejjel közepesen kemény tésztát gyúrunk.
- A megolvasztott, langyos vajat négy részletben a tésztához adjuk. Addig dagasztjuk, amíg selymes, sima, hólyagos tésztát kapunk (géppel kb. 1/4 óra, kézzel legalább kétszer ennyi).
- Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 1/2 óra).
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán két kisebb és egy nagyobb darabra vágjuk.
- Először a két kisebb darabot egyenként kb. 40 cm-es hengeres formává sodorjuk. Egymáson keresztbe fektetjük őket, majd lazán dupla spirálba csavarjuk a két tésztahengert. Az összecsavart tésztát félbehajtjuk és a kizsírozott tepsi közepére fektetjük.
- A nagyobb tésztadarabot az előzőknél hosszabb hengerré sodorjuk, és körülkerítjük vele a tepsiben lévő fonatot.
- Előmelegítjük a sütőt, közben a tésztát langyos helyen ismét kelni hagyjuk (1/4 óra-20 perc).
- Végül a kalácsot megkenjük a másik, felverttojással, és az előmelegített sütőbe tolva, közepes lángon pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 357
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 44427
- Feltöltés dátuma: 2010. március 18.
Ajánló
Füstölt-főtt sonka mellé, vajjal, retekkel, újhagymával és tormakrémmel tálalom.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Amam
2 recept
A kalács receptjét egy régi képeslapban találtam, és legalább negyed százada minden húsvétkor "kötelező" megsütnöm. Kitűnő ünnepi vendégváró, mert nagyon finom, és minden előre elkészíthető. Ráadásul már bekerült a családi legendáriumba, a Mama kalácsa címmel. A 10 tagú, "szűk" család ragyogóan jóllakik belőle - igaz, egy morzsa sem marad belőle.