Hűsítő zöldbableves kapros joghurttal
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
A leveshez
-
250g zöldbab68 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
375g zöldség alaplé26 kcal
-
63g mascarpone253 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g fehérborecet0 kcal
-
0g kapor0 kcal
A kapros joghurthoz
-
63g görög joghurt64 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
45g kapor19 kcal
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
A leveshez
-
1000g zöldbab273 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
1500g zöldség alaplé105 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g fehérborecet0 kcal
-
0g kapor0 kcal
A kapros joghurthoz
-
250g görög joghurt258 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
180g kapor77 kcal
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
A leveshez
-
30.2g zöldbab8 kcal
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
45.4g zöldség alaplé3 kcal
-
7.6g mascarpone31 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g fehérborecet0 kcal
-
0g kapor0 kcal
A kapros joghurthoz
-
7.6g görög joghurt8 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
5.4g kapor2 kcal
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 12.9 g
Zsír
-
Összesen 37.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1642.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 185 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 1242 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 257.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 251 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 152 micro
-
β-karotin 834 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1409 micro
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 51.4 g
Zsír
-
Összesen 150.6 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6568.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 739 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 330 mg
-
Foszfor 493 mg
-
Nátrium 4968 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 97.7 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1028.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1003 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 270 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 393 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 576 micro
-
Kolin: 142 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 607 micro
-
β-karotin 3337 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5637 micro
- 4% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 198.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 150 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 171 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
3 ek olívaolaj
-
1.5 l zöldség alaplé
-
250 g mascarpone
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
A kapros joghurthoz
-
250 g görög joghurt
Elkészítés
A leveshez
- A friss zöldbab/vajbab végeit levágjuk, alaposan megmossuk. Egy nagyobb főzőedényben enyhén sós vizet forralunk.
- A 4-5 percre forró, lobogó vízbe tesszük a zöldbabot, majd kivesszük és rövid időre jeges vízbe tesszük, visszahűtjük őket (blansírozzuk).
- A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát egy mozsárban finomra zúzzuk, majd három evőkanál olívaolajon megdinszteljük. Ha ragaszkodunk a fűszerpaprikához, akkor ezen a ponton szórjuk meg egy kevéssel (én kihagytam). Ezután adjuk hozzá a zöldbabunk negyed részét, a hagymás alapba forgatva pároljuk puhára. Öntsük fel 1,5 liter zöldségalaplével, kanalazzuk hozzá a mascarponét. Keverjük össze, majd egy kézi botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A kapros joghurthoz
- A friss kaprot finomra vágjuk, egy gerezd fokhagymát szintén mozsárban összetörünk, majd a kaporral és egy csipet sóval együtt hozzákeverjük a görög joghurthoz.
- A levest langyosan vagy jéghidegen tálaljuk a kihűlt, blansírozott zöldbabbal és a kapros joghurttal. Pár csepp borecettel ízesíthetjük.
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2514
- Feltöltés dátuma: 2022. július 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A zöldbableves klasszikus nyári fogás, imádjuk sok tejföllel, enyhén savanykásan. A forró verzió mellett (és az egyre forróbb nyarakat tekintve) érdemes hűsítően vagy akár jéghidegen is elkészíteni, jobban csúszik 30 fok felett. Az én receptemben zöldbabot (vagy vajbabot) elég blansírozni (másnéven előfőzni, vagy sokkolni), tehát forrásban lévő vízben rövid ideig hőkezeljük (előfőzzük), majd jeges vízben hirtelen lehűtjük. Célja elsősorban az alapanyagok romlásának, íz- és színváltozásának megakadályozása, de ezzel a módszerrel marad élénksárga és roppanós a zöldbab is. A hagymás alaphoz adom a zöldbab negyed részét, majd puhára párolás után felöntöm zöldségalaplével, tejföl helyett pedig a lágy krémesség elérése érdekében mascarponét használok, így turmixolom krémleves állagúra, majd lehűtöm. Tálaláskor adom hozzá a kihűlt, blansírozott zöldbab nagyobb részét, majd kapros-fokhagymás görög joghurttal frissítem fel.