Háztáji csirkeleves
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
125g csirkemellfilé150 kcal
-
35 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
25g sárgarépa9 kcal
-
25g petrezselyem9 kcal
-
38g cukorborsó15 kcal
-
375g víz0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
500g csirkemellfilé600 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
100g sárgarépa36 kcal
-
100g petrezselyem36 kcal
-
150g cukorborsó59 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
20.7g csirkemellfilé25 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
2.1g vöröshagyma1 kcal
-
4.1g sárgarépa2 kcal
-
4.1g petrezselyem1 kcal
-
6.2g cukorborsó2 kcal
-
62.1g víz0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.2 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 587 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 311 mg
-
Nátrium 102 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 550 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 321 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 422 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 789 micro
-
β-karotin 3329 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1709 micro
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 120.7 g
Zsír
-
Összesen 30.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 365 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2347.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 115 mg
-
Kálcium 308 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 254 mg
-
Foszfor 1242 mg
-
Nátrium 410 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.8 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 2200.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1285 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 226 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1688 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 51 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 282 micro
-
Kolin: 458 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 3157 micro
-
β-karotin 13316 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 6834 micro
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 97.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 91.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 70 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 131 micro
-
β-karotin 551 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 283 micro
Hozzávalók
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 kis fej vöröshagyma
-
10 dkg sárgarépa
-
10 dkg petrezselyem
-
15 dkg cukorborsó
-
1.5 l víz
-
bors ízlés szerint
-
tárkony ízlés szerint
-
ételízesítő ízlés szerint
Elkészítés
- Az apróra vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk.
- Rádobjuk a szeletekre vágott csirkemellet, és addig pároljuk, amíg levet nem ereszt.
- Beletesszük az apróra vágott petrezselymet és sárgarépát, majd a zöldborsót is.
- 10 percig pároljuk fedő alatt.
- Felöntjük vízzel, fűszerezzük.
- Addig főzzük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 111
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 15528
- Feltöltés dátuma: 2012. március 02.
Ajánló
Vasárnapi ebédnek ajánlom egy könnyű főétel mellé, mert bár nem túl laktató, de hajlamosak vagyunk sokat enni belőle.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A falumban, ahol élek, szinte mindenki tart háziállatokat, köztük csirkéket, tyúkokat is a baromfiudvarban. Azért szeretem a vidéki életet, mert itt a tyúk alól veszem ki a tojást, a kecske adja a tejet, meg persze a mai napig készítünk házi tejből túrót, és így tovább. Ezt a receptet rengetegszer készítjük, bátran mondhatom, hogy ez a család kedvenc levese. Az olajon kívül minden más megtalálható itthon, a zöldségek a kertben (rejtélyes módon télen is, bár akkor nem a kertben, de nem is a fagyasztóban), a tyúk (csirke) a baromfiudvarban, a fűszerek a fűszer- és gyógynövénykertben. Többféleképpen szoktam fűszerezni a levest, idénynek megfelelően, télen sincs nehéz dolgom, mert vannak olyan fűszerek, amik télen sem romlanak el, és persze mágikus személyiség lévén, egész évben takarítom be a fűszernövényeket. És ha mágia, akkor meg kell mondanom, hogy ebben a levesben kitűnően érvényesül a színek mágiája, mert minden tavaszi szín megtalálható benne, és a fűszerekről is jól tudjuk, hogy mágikus hatással bírnak. Nálunk, még mindig (és remélem sokáig) nagyon erőteljesek a népszokások, miszerint miután felbontottuk a csirkét, legelőször a mellét kell feldolgozni, mert az a legértékesebb része, és ugye a legfinomabb is, bár ezzel vitába szállnék. Ehhez a leveshez érdemes beszerezni a házi csirkét és a kertben termett zöldségeket, persze tudom, hogy ez egy városinak nagyobb erőfeszítést jelent, de miután egyszer kipróbáltuk a levest, többször nem kell mondani, mert úgyis ez lesz a kedvenc. Nem mondom, hogy rövid idő alatt el lehet készíteni, de egy gyakorlottházi aszzonynak vagy úrnak nem jelent nagy gondot a zöldségek feldarabolása, és pikk-pakkra megsül az egész. Én mindenképpen szeretném ajánlani a levest, márcsak azért is, mert tavasz van, és itt az ideje a kertészkedésnek, és ebből következően a sütés- főzésnek. Szerintem bátran kezdjék el azok is, akik nem gyakorlottak a konyhában, mert abszolút nem nehéz elkészíteni, és tényleg pikk-pakkra megvan.