Házi készítésű görög joghurt kakukkfűmézzel
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
A joghurthoz
-
333g tej187 kcal
-
150g joghurt92 kcal
-
67g habtejszín195 kcal
A tálaláshoz
-
1g méz4 kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
A joghurthoz
-
2000g tej1120 kcal
-
900g joghurt549 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
A tálaláshoz
-
7g méz21 kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
A joghurthoz
-
60.5g tej34 kcal
-
27.2g joghurt17 kcal
-
12.1g habtejszín35 kcal
A tálaláshoz
-
0.2g méz1 kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 16.7 g
Zsír
-
Összesen 32.1 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1076.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 608 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 183 mg
-
Nátrium 258 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.3 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 174.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 227 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 223 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 99.9 g
Zsír
-
Összesen 192.9 g
-
Telített zsírsav 116 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 561 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6460.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 3645 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 136 mg
-
Foszfor 1099 mg
-
Nátrium 1550 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 139.5 g
-
Cukor 140 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 1046.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1359 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 110 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 204 mg
-
Retinol - A vitamin: 1339 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 285 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 195.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 33 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 31.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
A joghurthoz
A tálaláshoz
Elkészítés
A joghurthoz
- A tejet és a tejszínt egy nagy fazékba öntjük, és felforraljuk, közben kevergetjük, nehogy lekapjon, vagy kifusson.
- Amikor kész, megvárjuk, míg langyosra hűl, úgy 30-40°C fokosra, és belekavarjuk a joghurtokat.
- Lefedjük a lábast, majd 6-8 órára meleg, langyos helyen pihentetjük. Lehet dunsztolást is alkalmazni, de nem muszáj.
- Amikor letelt az ideje, fogunk egy másik kellően nagy lábast, és belehelyezünk egy nagy gézkendőt. Ha túl ritka szövésű, akkor kettőt, akár hármat is egymásra tehetünk belőle. / Mi a gyógyszertárban vettünk fejkötöző gézkendőt, és abból szabtunk alkalmas méretűt, kb. 1mX1m-est./
- Ebbe óvatosan beleöntjük a joghurtos tejet, és ügyesen összefogjuk a géz sarkait, majd az egészet, hogy ne csorogjon ki belőle a lé.
- Összekötjük spárgával, vagy amit találunk othon, és felfüggesztjük úgy, hogy hagyjunk annyi helyet alatta, ha a lábas megtelne a kicsöpögő vízzel, abba ne érhessen bele. Nagyjából 3-4 óra alatt kicsöpög belőle a víz, de persze ezt meg fogjuk látni.
- Ezután kiborítjuk a gézből egy tálba a kész joghurtot, és ha nagyon szemcsésnek ítéljük meg, akkor egy botmixer segítségével krémesítjük. Kb. 1,2 liter házi joghurtot kapunk így.
- Tálalás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük.
- Tálalás:
- Tálkákba 1,5 dl kész joghurtot helyezünk, és rácsorgatunk ízlés szerint kakukkfűmézet.
- Receptkönyvben: 322
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 41790
- Feltöltés dátuma: 2009. április 12.
Ajánló
Ajánljuk ezt a joghurtot a tzatzikihez is, mert így se tejfölt, se túrót nem kell hozzáadni, mint itthon szokták, mert anélkül is sűrű marad, és megmarad a joghurt íz is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Görögországi nyaralásainkból hazatérve mindig elkeseredve állapítottuk meg, hogy mi sose fogunk olyan finom mézes joghurtot enne itthon, mint odakinn. S a tzatzikink se lesz sose olyan krémes, mint Görögországban. Itthon próbálkoztunk avval, hogy lecsöpögtetjük a joghurtot, de úgy sem volt elég sűrű. Mígnem rájöttünk arra, hogy a magyar joghurtokból hiányzik a zsírtartalom. Míg a görög joghurt, zsíros, és krémes. Így jutottunk el odáig, hogy mintegy visszazsírosítva a tejet, tejszínt adunk hozzá, s ezután oltjuk be joghurttal. Most pedig nagyon örülünk a végeredménynek, mert ez már a görög nyarainkat idézi! :) Azért írtunk a receptben kakukkfűmézet, mert az kint nagyon népszerű, és igen-igen egészséges méz, gyógyhatása van. De természetesen sokféle mézzel érdemes kipróbálni ezt a receptet. Arra is rájöttünk, hogy ha valaki egy hónapon keresztül eszik ilyet rendszeresen, az a hajat, hajhagymákat erősíti, és a hajhullást megszünteti, vagy csökkenti.