A ház szélesmetéltje, vagyis gorgonzolás tagliatelle
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
100g tagliatelle371 kcal
-
75g vargánya gomba16 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
40g gorgonzola141 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
200g tagliatelle742 kcal
-
150g vargánya gomba32 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
80g gorgonzola282 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
26g tagliatelle96 kcal
-
19.5g vargánya gomba4 kcal
-
13g fehérbor11 kcal
-
5.2g vaj37 kcal
-
10.4g gorgonzola37 kcal
-
26g habtejszín76 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.1 g
Zsír
-
Összesen 60.1 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 184 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1671.5 g
-
Cink 109 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 313 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 481 mg
-
Nátrium 606 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82.1 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 187.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 416 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 254 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 408 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 92 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 52.1 g
Zsír
-
Összesen 120.2 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 368 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3343.1 g
-
Cink 217 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 625 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 162 mg
-
Foszfor 962 mg
-
Nátrium 1213 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 164.2 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 374.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 832 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 509 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 816 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 183 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
- 7% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 15.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 434.2 g
-
Cink 28 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 125 mg
-
Nátrium 157 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 108 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 106 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Hozzávalók
-
1 dl fehérbor
-
4 dkg vaj
-
8 dkg gorgonzola
-
2 dl habtejszín
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A tésztát sós vízben feltesszük főzni és al dente állagúra főzzük, vagyis nem főzzük agyon "jó magyar szokás szerint" :)))) (ez pl. Barilla papardelle estén 7 perc, de rajta van a csomagoláson).
- Ajánlatom: amikor a tésztavíz már majdnem felforrt, de még nem dobtuk bele a tésztát, akkor kezdjünk hozzá a vargányás mártásnak.Fontos, mert így egyszerre készülnek el. Utóbbinak kb. 10 perc szükséges. Ha a mártásunk sokáig parkol a tűzhelyen, bebőrösödhet, elveszíti élvezeti értékét, stb.
- A mártás elkészítése: serpenyőben egy fakanálnyi vajat hevítünk, majd a vargányát nagy lángon addig pirítjuk, míg pörzsanyagok képződnek rajta. Ez azért fontos, mert a vargánya aromája így jön ki. Majd aláöntjük a bort, és amikor a bor már kiforrt, akkor kicsire vesszük a lángot, hozzáadjuk a tejszínt, és végül az elmorzsolt gorgonzolát. Pár percig főzzük, míg besűrűsödik.
- Vigyázva sózzuk (a gorgonzola sós, nagyon el lehet sózni, szóval csak óvatosan!) és borsozzuk.
- Ekkorra lejár a tészta főzőideje, így a tésztát szűrőkanállal belemerjük a mártásba (tehát nem úgy, hogy a vizet leöntjük a tésztáról- ennek az a lényege, hogy így egy kis főzővíz is kerül a mártáshoz.)
- A tésztát a mártással összeforrósítjuk és azonnal tálaljuk. Ha túlzottan "összetapadtnak" éreznénk (vagyis kevés a mártás:))akkor a tészta főzővizéből, vagy ízlés szerint akár plusz tejszínt adjunk hozzá.
- Receptkönyvben: 221
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 25742
- Feltöltés dátuma: 2010. június 19.
Ajánló
Ennek a tésztának a kedvéért még én is hajlandó volnék lemondani a húsról. :) Anyukám mondta nekünk kiskorunkban, hogy "azért néha levegőt is vegyetek közben"- na én így eszem ezt a tésztát. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Van egy nagyon jó kis olasz étterem a városunkban, ott szerepel a fenti elnevezéssel az étlapon ez a tésztaétel. Mivel annyira ízlett nekünk, itthon is nekiláttam - állítólag sikerrel.:) Őszintén szólva fogalmam sincs, az étteremben miket tesznek bele, (nyilván a főbb hozzávalókon túl) - s én nem vagyok oly' bátor, mint Eszter, hogy a receptura után érdeklődjek (bár a jövőben még ez sem elképzelhetetlen...:) - így improvizáltam, de az íze szerintünk majdnem ugyanaz. Ja, és el ne feletsem. Ez is NEGYED ÓRA alatt kész! A kép minőségét nézzétek el, este készült, vakuzni meg nem akartam. Legközelebb majd lecserélem.