r
Nosalty Logó

A ház szélesmetéltje, vagyis gorgonzolás tagliatelle

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
A ház szélesmetéltje, vagyis gorgonzolás tagliatelle
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

1004
Kalória
26.1g
Fehérje
82.1g
Szénhidrátok
60.1g
Zsír
187.3g
Víz
184g
Koleszterin
3.9g
Rost
7.6g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 1004 kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 2009 kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 261 kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.1 g

Zsír

  • Összesen
    60.1 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    184 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1671.5 g
  • Cink
    109 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    313 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    481 mg
  • Nátrium
    606 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    187.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    416 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    254 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    408 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    92 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 1004 kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.1 g

Zsír

  • Összesen
    120.2 g
  • Telített zsírsav
    74 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3343.1 g
  • Cink
    217 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    625 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    162 mg
  • Foszfor
    962 mg
  • Nátrium
    1213 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    164.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    374.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    832 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    509 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    816 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    183 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 2009 kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    434.2 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    157 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    48.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    108 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    106 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 261 kcal

Elkészítés

  1. A tésztát sós vízben feltesszük főzni és al dente állagúra főzzük, vagyis nem főzzük agyon "jó magyar szokás szerint" :)))) (ez pl. Barilla papardelle estén 7 perc, de rajta van a csomagoláson).
  2. Ajánlatom: amikor a tésztavíz már majdnem felforrt, de még nem dobtuk bele a tésztát, akkor kezdjünk hozzá a vargányás mártásnak.Fontos, mert így egyszerre készülnek el. Utóbbinak kb. 10 perc szükséges. Ha a mártásunk sokáig parkol a tűzhelyen, bebőrösödhet, elveszíti élvezeti értékét, stb.
  3. A mártás elkészítése: serpenyőben egy fakanálnyi vajat hevítünk, majd a vargányát nagy lángon addig pirítjuk, míg pörzsanyagok képződnek rajta. Ez azért fontos, mert a vargánya aromája így jön ki. Majd aláöntjük a bort, és amikor a bor már kiforrt, akkor kicsire vesszük a lángot, hozzáadjuk a tejszínt, és végül az elmorzsolt gorgonzolát. Pár percig főzzük, míg besűrűsödik.
  4. Vigyázva sózzuk (a gorgonzola sós, nagyon el lehet sózni, szóval csak óvatosan!) és borsozzuk.
  5. Ekkorra lejár a tészta főzőideje, így a tésztát szűrőkanállal belemerjük a mártásba (tehát nem úgy, hogy a vizet leöntjük a tésztáról- ennek az a lényege, hogy így egy kis főzővíz is kerül a mártáshoz.)
  6. A tésztát a mártással összeforrósítjuk és azonnal tálaljuk. Ha túlzottan "összetapadtnak" éreznénk (vagyis kevés a mártás:))akkor a tészta főzővizéből, vagy ízlés szerint akár plusz tejszínt adjunk hozzá.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 perc
  • Főzés ideje: 10 perc

Van egy nagyon jó kis olasz étterem a városunkban, ott szerepel a fenti elnevezéssel az étlapon ez a tésztaétel. Mivel annyira ízlett nekünk, itthon is nekiláttam - állítólag sikerrel.:) Őszintén szólva fogalmam sincs, az étteremben miket tesznek bele, (nyilván a főbb hozzávalókon túl) - s én nem vagyok oly' bátor, mint Eszter, hogy a receptura után érdeklődjek (bár a jövőben még ez sem elképzelhetetlen...:) - így improvizáltam, de az íze szerintünk majdnem ugyanaz. Ja, és el ne feletsem. Ez is NEGYED ÓRA alatt kész! A kép minőségét nézzétek el, este készült, vakuzni meg nem akartam. Legközelebb majd lecserélem.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Gnocchi-spagetti

Ha szeretitek a gnocchit, akkor ez a burgonyás tésztaspagetti is nektek való lesz: extra puha és vastag szálakkal és nem mindennapi külsővel csábít! Itt az ideje, hogy egy picit másképp ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hunyadi sertéskaraj

Ezt a receptet egy étteremből rendeltük, a szórólapon megnéztem a hozzávalókat, és ez alapján elkészítettem otthon is. Nagyon finom, picit pikáns étel az uborkától!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!