r
Nosalty Logó

A ház szélesmetéltje, vagyis gorgonzolás tagliatelle

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
A ház szélesmetéltje, vagyis gorgonzolás tagliatelle
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 1004 kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 2009 kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 261 kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.1 g

Zsír

  • Összesen
    60.1 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    184 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1671.5 g
  • Cink
    109 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    313 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    481 mg
  • Nátrium
    606 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    187.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    416 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    254 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    408 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    92 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 1004 kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.1 g

Zsír

  • Összesen
    120.2 g
  • Telített zsírsav
    74 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3343.1 g
  • Cink
    217 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    625 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    162 mg
  • Foszfor
    962 mg
  • Nátrium
    1213 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    164.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    374.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    832 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    509 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    816 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    183 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 2009 kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    434.2 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    157 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    108 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    106 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 261 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztát sós vízben feltesszük főzni és al dente állagúra főzzük, vagyis nem főzzük agyon "jó magyar szokás szerint" :)))) (ez pl. Barilla papardelle estén 7 perc, de rajta van a csomagoláson).
  2. Ajánlatom: amikor a tésztavíz már majdnem felforrt, de még nem dobtuk bele a tésztát, akkor kezdjünk hozzá a vargányás mártásnak.Fontos, mert így egyszerre készülnek el. Utóbbinak kb. 10 perc szükséges. Ha a mártásunk sokáig parkol a tűzhelyen, bebőrösödhet, elveszíti élvezeti értékét, stb.
  3. A mártás elkészítése: serpenyőben egy fakanálnyi vajat hevítünk, majd a vargányát nagy lángon addig pirítjuk, míg pörzsanyagok képződnek rajta. Ez azért fontos, mert a vargánya aromája így jön ki. Majd aláöntjük a bort, és amikor a bor már kiforrt, akkor kicsire vesszük a lángot, hozzáadjuk a tejszínt, és végül az elmorzsolt gorgonzolát. Pár percig főzzük, míg besűrűsödik.
  4. Vigyázva sózzuk (a gorgonzola sós, nagyon el lehet sózni, szóval csak óvatosan!) és borsozzuk.
  5. Ekkorra lejár a tészta főzőideje, így a tésztát szűrőkanállal belemerjük a mártásba (tehát nem úgy, hogy a vizet leöntjük a tésztáról- ennek az a lényege, hogy így egy kis főzővíz is kerül a mártáshoz.)
  6. A tésztát a mártással összeforrósítjuk és azonnal tálaljuk. Ha túlzottan "összetapadtnak" éreznénk (vagyis kevés a mártás:))akkor a tészta főzővizéből, vagy ízlés szerint akár plusz tejszínt adjunk hozzá.
  • Receptkönyvben: 221
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 25742
  • Feltöltés dátuma: 2010. június 19.

Ajánló

Ennek a tésztának a kedvéért még én is hajlandó volnék lemondani a húsról. :) Anyukám mondta nekünk kiskorunkban, hogy "azért néha levegőt is vegyetek közben"- na én így eszem ezt a tésztát. :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Van egy nagyon jó kis olasz étterem a városunkban, ott szerepel a fenti elnevezéssel az étlapon ez a tésztaétel. Mivel annyira ízlett nekünk, itthon is nekiláttam - állítólag sikerrel.:) Őszintén szólva fogalmam sincs, az étteremben miket tesznek bele, (nyilván a főbb hozzávalókon túl) - s én nem vagyok oly' bátor, mint Eszter, hogy a receptura után érdeklődjek (bár a jövőben még ez sem elképzelhetetlen...:) - így improvizáltam, de az íze szerintünk majdnem ugyanaz. Ja, és el ne feletsem. Ez is NEGYED ÓRA alatt kész! A kép minőségét nézzétek el, este készült, vakuzni meg nem akartam. Legközelebb majd lecserélem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...