Hamburger puffancs
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
175g finomliszt637 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
1g só0 kcal
-
83g tej46 kcal
-
18g vaj125 kcal
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
700g finomliszt2548 kcal
-
15g porcukor58 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g élesztő42 kcal
-
4g só0 kcal
-
330g tej185 kcal
-
70g vaj502 kcal
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
54.9g finomliszt200 kcal
-
1.2g porcukor5 kcal
-
4.7g tojássárgája15 kcal
-
4.3g tojás5 kcal
-
3.1g élesztő3 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
25.9g tej15 kcal
-
5.5g vaj39 kcal
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.4 g
Zsír
-
Összesen 22.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 245 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1048.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 153 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 309 mg
-
Nátrium 462 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 143 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 47.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 196 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 152 micro
-
Kolin: 183 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 256 micro
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 101.8 g
Zsír
-
Összesen 91.5 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 982 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4194 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 290 mg
-
Kálcium 611 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 180 mg
-
Foszfor 1237 mg
-
Nátrium 1847 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 572.2 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 190.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 785 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 608 micro
-
Kolin: 733 mg
-
Retinol - A vitamin: 770 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 163 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1026 micro
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 329.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 145 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Hozzávalók
-
70 dkg finomliszt
-
15 g porcukor
-
3 db tojássárgája
-
1 db tojás
-
40 g élesztő
-
1 kávéskanál só
-
330 ml tej
-
70 g vaj
Elkészítés
- Először is felfuttatjuk az élesztőt a tejben, majd azt egy nagy tálba öntve a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk.
- A tésztát letakarva 20-25 percig pihentetni kell, és az eltelt idő után újra összegyúrni.
- Még egyszer 20-25 percnyi pihentetésre van szükség, s ezután akkora kis zsemléket kell formázni, ami kényelmesen belefér a tenyerünkbe, hiszen még keleszteni kell őket. Kb. 6-8 zsemlét kell kapnunk. Figyeljünk, hogy a tetejük minél simább legyen. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük a kis puffancsokat, és hagyjunk kis helyet köztük.
- Még 35-40 percig úgy kell hagynunk őket, azaz az utolsó pihentetés következik. Mielőtt azonban otthagynánk őket, egy tojás felverése után meg kell kenni a zsemlebucik tetejét, attól kapják a sütés utáni barna színt.
- Ha lejárt a fent említett idő, akkor még egyszer meg kell kenni őket a tojással, ahogy azelőtt.
- Mehetnek is a 190 °C-ra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre - ez az időintervallum sütőnként változhat, figyelni kell, míg el nem érik a képen látható színt. Ez idő alatt, ha mindent jól csináltunk, a zsemlék belseje is tökéletesen megsülnek, lágy finomságokat kapunk.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 4426
- Feltöltés dátuma: 2016. május 30.
Ajánló
Ha kellően kihűltek a zsemlék, mehet bele húspogácsa, sajt, ketchup, mustár, és mértéktelen mennyiségű zöldség!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Nem gondoltam volna, de lehetséges dolog elkészíteni házilag a hamburgerpuffancsokat! Igen, még olyanoknak is, akik ugyan nagyon szeretik a kelt tésztát, viszont az élesztő használatától ódzkodnak. Nos, hadd ne mondjam, én se vagyok nagy rajongója az élesztős ételkészítésnek, a procedúra előtt vettem is kettőt, hogy biztosra menjek. Szükség is volt rá, bénáztam az elején. Tisztázásképpen, felfuttatása során nincs másról szó, minthogy kézmeleg tejbe (én azt vettem észre, hogy inkább egy nagyon picit melegebbnek kell lennie, mint langyosnak) belemorzsoljuk az élesztőt. Kis cukor hozzáadása is szükségeltetik - ezt keverjétek a tejbe, hogy feloldódjon-, hiszen az élesztőgombák abból tudnak táplálkozni. A leírt mennyiséggel átlagosan 13 cm átmérőjű 6 db hamburgerzsemle készülhet el. Vigyázni érdemes, ugyanis nem mindegy, hogy az élesztő milyen aktív, hiszen könnyen megeshet, hogy másnak sokkal nagyobbra kel meg. Értelemszerűen, ha többet szeretnénk és kisebbeket, akkor több részre kell szedni a tésztát.