Hamburger ahogy whollosi készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
A húshoz
-
55g hamburger zsemle153 kcal
-
200g darált marhahús284 kcal
-
40g tokaszalonna262 kcal
-
20g cheddar sajt81 kcal
-
20g jégsaláta3 kcal
-
40g paradicsom7 kcal
-
10g uborka1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
18g fehér hagyma7 kcal
-
6g ketchup6 kcal
-
4g majonéz24 kcal
-
4g mustár2 kcal
A vörösboros hagymához
-
18g fehér hagyma7 kcal
-
20g vörösbor17 kcal
-
3g vaj20 kcal
A worcestershire-gombához
-
30g csiperkegomba6 kcal
-
1 kcal
Összesen
881
kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
A húshoz
-
275g hamburger zsemle767 kcal
-
1000g darált marhahús1420 kcal
-
200g tokaszalonna1310 kcal
-
100g cheddar sajt403 kcal
-
100g jégsaláta13 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
50g uborka7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
90g fehér hagyma33 kcal
-
30g ketchup30 kcal
-
22g majonéz118 kcal
-
20g mustár12 kcal
A vörösboros hagymához
-
90g fehér hagyma33 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
14g vaj100 kcal
A worcestershire-gombához
-
150g csiperkegomba32 kcal
-
4 kcal
Összesen
4403
kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
A húshoz
-
11.2g hamburger zsemle31 kcal
-
40.9g darált marhahús58 kcal
-
8.2g tokaszalonna54 kcal
-
4.1g cheddar sajt16 kcal
-
4.1g jégsaláta1 kcal
-
8.2g paradicsom1 kcal
-
2g uborka0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.7g fehér hagyma1 kcal
-
1.2g ketchup1 kcal
-
0.9g majonéz5 kcal
-
0.8g mustár0 kcal
A vörösboros hagymához
-
3.7g fehér hagyma1 kcal
-
4.1g vörösbor3 kcal
-
0.6g vaj4 kcal
A worcestershire-gombához
-
6.1g csiperkegomba1 kcal
-
0.2g worcestershire-szósz0 kcal
Összesen
177
kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.8 g
Zsír
-
Összesen 53 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 184 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1798.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 90 mg
-
Kálcium 257 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 665 mg
-
Nátrium 682 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 326.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 201 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 42 micro
-
β-karotin 288 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1753 micro
-
Lut-zea 125 micro
Összesen
881
kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 289.1 g
Zsír
-
Összesen 265.1 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 106 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 919 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8992 g
-
Cink 49 mg
-
Szelén 451 mg
-
Kálcium 1285 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 427 mg
-
Foszfor 3325 mg
-
Nátrium 3411 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 187.7 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1634.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 638 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 47 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 66 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 92 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 470 micro
-
Kolin: 1005 mg
-
Retinol - A vitamin: 510 micro
-
α-karotin 211 micro
-
β-karotin 1440 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 8765 micro
-
Lut-zea 623 micro
Összesen
4403
kcal
- 12% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 367.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 139 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 358 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
177
kcal
Hozzávalók
A húshoz
-
5 db hamburger zsemle
-
1 kg darált marhahús
-
10 dkg cheddar sajt
-
0.3 db jégsaláta
-
2 közepes db paradicsom
-
5 dkg uborka
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 közepes db fehér hagyma
-
2 ek ketchup
-
2 ek majonéz
-
2 ek mustár
A vörösboros hagymához
-
1 közepes db fehér hagyma
-
1 ek vaj
A worcestershire-gombához
-
15 dkg csiperkegomba
Elkészítés
A húshoz
- Ha nincs időnk magunk elkészíteni, a hamburger zsemlét vegyük készen, legjobb ha egy pékségben egyezkedünk. A húst kétszer daráltassuk le, nem szükséges a legjobb minőségű részből, de tarja, lapocka biztos jó.
- Az összes hús súly kb. 20 %-hoz keverjünk zsiradékot. Ha lehet, akkor marhafaggyút oszlassunk el egyenletesen, ennek hiányában ledarálhatunk egy zsírszalonnát is.
- Keverjük össze a húst, mehet bele egy ek só, két tk őrölt fekete bors, fűszer ízlés szerint (fehérbors, kömény). Ha egyenletesen eloszlik, tegyük vissza a hűtőbe.
- A vörösboros hagymához serpenyőben hevítsünk vajat, tegyük bele a felszeletelt fehér hagymát, kicsit pároljuk, ezután mehet bele egy deci vörösbor. Párologtassuk el a bor nagy részét.
- A Worcestershire-gombához a gombát vágjuk fel szeletekre, serpenyőben melegítsünk fel vajat. Mehet bele a gomba, pirítsuk meg, locsoljuk meg a Worcestershire-szósszal, aztán le is kapcsolhatjuk alatta.
- Osszuk fel a hústömeget öt része, formázzunk széles, nagy „párnácskákat”. Ne aggódjunk, hogy nagyok, nagyon hamar összefognak ugrani, ha sütni kezdjük őket.
- Keressünk egy vas vagy olyan serpenyőt, amiben nehezen ég le a hús. Melegítsünk kis zsiradékot, és mehetnek a húspárnák bele.
- Pirítsuk meg mindkét oldalát a húspárnáknak magasabb hőfokon, majd vegyük lejjebb alacsonyabb fokozatra a hőt, és süssük készre őket. Egyszer forgassunk rajta.
- Pirítsuk meg kicsit a félbe vágott zsemléket belsejét. Mehet bele a saláta, hússzelet, a sajt, és tetszés szerint a zöldségek, kísérők meg a szószok.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 48
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 11576
- Feltöltés dátuma: 2012. március 03.
Ajánló
Egy fő egy burger. Tényleg. Mellé válasszunk egy savasabb és vékonyabb, fiatalabb vörösbort, kékfrankost vagy portugiesert.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A jó hamburgerért oda vagyunk, akármennyire nehéz étel. Mind talán a legnépszerűbb fast food ételnek ezernyi-ezernyi receptje és változata létezik, pont ez a "liberalizmus" adja a hamburger szépségét. S bár én is azon a véleményen vagyok, hogy a változatosság gyönyörködted, a hamburger esetében (is) különösen fontos azért megjegyezni: a jó, az igazi, az egyetlen a megfelelő pékáruból, zöldségekből, szószokból, de legfőképpen színtiszta marhahúsból készül. Nem pulykából, nem sertésből, nem egyebekkel felhúzott húspogácsákból. Mi a blog születésnapjára csináltunk egy adaggal, sült krumplival, ahogy a filmekben szeretjük.