r
Nosalty Logó

Omlós hámántáska

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Omlós hámántáska
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 500 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 5988 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 343 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.7 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    107 micro
Összesen 500 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    104.2 g

Zsír

  • Összesen
    196.2 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    86 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    69 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2726.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    322 mg
  • Kálcium
    428 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    230 mg
  • Foszfor
    1283 mg
  • Nátrium
    434 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    944.9 g
  • Cukor
    307 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    466.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    323 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    73 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    357 micro
  • Kolin:
    691 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    242 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1282 micro
Összesen 5988 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    156.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.1 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 343 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A liszt kétharmadát, a nádcukrot, a sütőport és egy csipet sót egy nagy tálban összekeverünk. A liszt maradékát később adjuk majd hozzá, mert a szükséges mennyiséget a többi alapanyag határozza meg.
  2. Belereszeljük egy citrom héját, hozzáadjuk a vanília-kivonatot, a frissen facsart narancslét, az olajat és a tojásokat. A liszt tetején keverjük össze a nedves alapanyagokat, amennyire lehet, majd amikor már túl sok a liszt, váltsunk spatulára.
  3. Amennyire csak lehet, gyúrjuk össze a tésztát. Most jöhet a maradék liszt, ezt szükség szerint, több adagban adjuk hozzá. Jól kezelhető, nem túl ragacsos tésztát kell kapnunk.
  4. A meggyúrt tésztát tegyük hűtőbe legalább egy órára.
  5. A pihentetett tésztát aztán vágjuk három-négyfelé, amit még nem használunk tartsuk hűtőben.
  6. A tésztadarabot gyúrjuk kicsit át, majd belisztezett felületen nyújtsuk nagyon vékonyra. Ez egy omlós, tojásos-sütőporos tészta, szóval úgy számoljunk, legalább a duplájára vastagodik majd a tészta sütés közben. Szóval nyújtsuk tényleg vékonyra, 1,5-2 milliméteresre.
  7. A kinyújtott tésztából szaggassunk köröket, mi ehhez a művelethez most egy borospoharat használtunk. Azért csak óvatosan, nehogy összetörjön a pohár, a tészta amúgyis könnyen vágható.
  8. Tegyünk 1-1 teáskanál dzsemet a tésztakorongok közepére, felváltva kanalazva a fekete cseresznyéből és az eperből. Nem érdemes lekvárt használnunk, mert az sokkal hígabb, így sütéshez kevésbé alkalmas.
  9. Jöhet a hajtogatás-csipegetés: a korongokból olyan mód formálunk háromszögeket, hogy a peremét három irányból felhajtjuk. Ahogy a peremszélek közelednek egymáshoz, egyszerűen csípjük össze őket. Utána egyszer-kétszer még menjünk végig a sarkokon, és csípjük össze hosszabb szakaszon is, elvégre nem szeretnénk, ha sütésnél teljesen szétválnának és kifolyna a dzsem.
  10. Amikor végeztünk egy adag tészta formázásával, tegyük őket rögtön sütőbe. 190 fokon süssük őket 10-15 percig, ezúttal érdemes kerülni a légkeverést. Amíg egy adag sül, készítsük elő a következőt.
  11. A kész hámántáskákat hagyjuk kicsit hűlni, majd fogyaszthatjuk is.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 61
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 6902
  • Feltöltés dátuma: 2021. február 25.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: tejmentes receptek
további kategória: mentes receptek kategória: laktózmentes receptek
Omlós hámántáska
Rosanics Petra 351 recept

A purim a zsidó vallás egy fontos ünnepe, amivel a perzsa uralom alatti megmenekülésre emlékeznek. Ilyenkor hagyomány Hámántáskát, vagy más néven Hámán fülét sütni, de ez ne riasszon el senkit attól, hogy máskor (is) kipróbálja ezt a nagyszerű aprósüteményt. Mi most omlós tésztával készítettük, és kétféle lekvárral töltöttük a háromszög alakú sütiket, de népszerű töltelék még a szilva, a mák, a fahéjas alma és a dió is. A sütemény nevének és formájának eredetéről többféle elmélet létezik. Az egyik szerint a homentash szó szerint Hámán zsebét jelenti, és a perzsa király kegyeltjére, Hámánra utal, aki megvesztegetéssel akarta elérni a közösség megsemmisítését, a háromszög forma pedig Hámán kalapját szimbolizálja. Hámán terve végül visszafelé sült el, őt végezték ki, a zsidóság pedig elnyerte a perzsa király jóindulatát.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...