Omlós hámántáska
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
63g rétesliszt228 kcal
-
13g nádcukor48 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0 kcal
-
13g narancslé6 kcal
-
14g napraforgó olaj125 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
13g cseresznyedzsem35 kcal
-
13g eperdzsem35 kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
750g rétesliszt2730 kcal
-
150g nádcukor570 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0 kcal
-
150g narancslé71 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
150g cseresznyedzsem417 kcal
-
150g eperdzsem417 kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
43g rétesliszt156 kcal
-
8.6g nádcukor33 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0 kcal
-
8.6g narancslé4 kcal
-
9.7g napraforgó olaj86 kcal
-
12.6g tojás16 kcal
-
8.6g cseresznyedzsem24 kcal
-
8.6g eperdzsem24 kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 16.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 227.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78.7 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 107 micro
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104.2 g
Zsír
-
Összesen 196.2 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 86 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 69 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2726.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 322 mg
-
Kálcium 428 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 230 mg
-
Foszfor 1283 mg
-
Nátrium 434 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 944.9 g
-
Cukor 307 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 466.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 323 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 73 mg
-
C vitamin: 79 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 357 micro
-
Kolin: 691 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 242 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1282 micro
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 156.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.1 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
75 dkg rétesliszt
-
15 dkg nádcukor
-
1 ek sütőpor
-
1 csipet só
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 ek vanília kivonat
-
2 dl napraforgó olaj
-
4 db tojás
-
15 dkg eperdzsem
Elkészítés
- A liszt kétharmadát, a nádcukrot, a sütőport és egy csipet sót egy nagy tálban összekeverünk. A liszt maradékát később adjuk majd hozzá, mert a szükséges mennyiséget a többi alapanyag határozza meg.
- Belereszeljük egy citrom héját, hozzáadjuk a vanília-kivonatot, a frissen facsart narancslét, az olajat és a tojásokat. A liszt tetején keverjük össze a nedves alapanyagokat, amennyire lehet, majd amikor már túl sok a liszt, váltsunk spatulára.
- Amennyire csak lehet, gyúrjuk össze a tésztát. Most jöhet a maradék liszt, ezt szükség szerint, több adagban adjuk hozzá. Jól kezelhető, nem túl ragacsos tésztát kell kapnunk.
- A meggyúrt tésztát tegyük hűtőbe legalább egy órára.
- A pihentetett tésztát aztán vágjuk három-négyfelé, amit még nem használunk tartsuk hűtőben.
- A tésztadarabot gyúrjuk kicsit át, majd belisztezett felületen nyújtsuk nagyon vékonyra. Ez egy omlós, tojásos-sütőporos tészta, szóval úgy számoljunk, legalább a duplájára vastagodik majd a tészta sütés közben. Szóval nyújtsuk tényleg vékonyra, 1,5-2 milliméteresre.
- A kinyújtott tésztából szaggassunk köröket, mi ehhez a művelethez most egy borospoharat használtunk. Azért csak óvatosan, nehogy összetörjön a pohár, a tészta amúgyis könnyen vágható.
- Tegyünk 1-1 teáskanál dzsemet a tésztakorongok közepére, felváltva kanalazva a fekete cseresznyéből és az eperből. Nem érdemes lekvárt használnunk, mert az sokkal hígabb, így sütéshez kevésbé alkalmas.
- Jöhet a hajtogatás-csipegetés: a korongokból olyan mód formálunk háromszögeket, hogy a peremét három irányból felhajtjuk. Ahogy a peremszélek közelednek egymáshoz, egyszerűen csípjük össze őket. Utána egyszer-kétszer még menjünk végig a sarkokon, és csípjük össze hosszabb szakaszon is, elvégre nem szeretnénk, ha sütésnél teljesen szétválnának és kifolyna a dzsem.
- Amikor végeztünk egy adag tészta formázásával, tegyük őket rögtön sütőbe. 190 fokon süssük őket 10-15 percig, ezúttal érdemes kerülni a légkeverést. Amíg egy adag sül, készítsük elő a következőt.
- A kész hámántáskákat hagyjuk kicsit hűlni, majd fogyaszthatjuk is.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 6938
- Feltöltés dátuma: 2021. február 25.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A purim a zsidó vallás egy fontos ünnepe, amivel a perzsa uralom alatti megmenekülésre emlékeznek. Ilyenkor hagyomány Hámántáskát, vagy más néven Hámán fülét sütni, de ez ne riasszon el senkit attól, hogy máskor (is) kipróbálja ezt a nagyszerű aprósüteményt. Mi most omlós tésztával készítettük, és kétféle lekvárral töltöttük a háromszög alakú sütiket, de népszerű töltelék még a szilva, a mák, a fahéjas alma és a dió is. A sütemény nevének és formájának eredetéről többféle elmélet létezik. Az egyik szerint a homentash szó szerint Hámán zsebét jelenti, és a perzsa király kegyeltjére, Hámánra utal, aki megvesztegetéssel akarta elérni a közösség megsemmisítését, a háromszög forma pedig Hámán kalapját szimbolizálja. Hámán terve végül visszafelé sült el, őt végezték ki, a zsidóság pedig elnyerte a perzsa király jóindulatát.