Halpörkölt
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Gasztro hedonista
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
400g hal230 kcal
-
60g fehérbor49 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
36g vöröshagyma13 kcal
Összesen
626
kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
2000g hal1152 kcal
-
300g fehérbor246 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
250g füstölt szalonna1638 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
Összesen
3134
kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
72.6g hal42 kcal
-
10.9g fehérbor9 kcal
-
0.9g fokhagyma1 kcal
-
9.1g füstölt szalonna59 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
6.5g vöröshagyma2 kcal
Összesen
113
kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 52.1 g
Zsír
-
Összesen 38.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 165 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 849.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 102 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 478 mg
-
Nátrium 142 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 282.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 298 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 108 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
626
kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 260.3 g
Zsír
-
Összesen 194.7 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 88 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 825 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4246.6 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 510 mg
-
Kálcium 234 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 383 mg
-
Foszfor 2390 mg
-
Nátrium 712 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 1411.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 21 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 1488 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 59 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 325 micro
-
Kolin: 538 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Összesen
3134
kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.5 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 154.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 51.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
113
kcal
Hozzávalók
-
8 gerezd fokhagyma
-
25 dkg füstölt szalonna
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
babérlevél ízlés szerint
-
2 közepes fej vöröshagyma
Elkészítés
- A recept úgy kezdődik: vegyünk 2 kg halpörkölthöz való uszonyost (harcsa, csuka, kecsege), és akkor a halakat bepácoljuk.
- Ezt követően a halakat fajtánként más-más edényben helyezzük el felszeletelve, illetve felkockázva, 3x3 cm-es darabokra és ahány kg halat tettünk egy edénybe, annyi dl jó minőségű fehérbort adjunk hozzá. Ezt követően ahány kg hal van egy-egy edényben, annyi púpozott evőkanál jó minőségű őrölt paprikát tegyünk rá, valamint mindegyik edényben lévő adaghoz 1-2 babérlevelet, kevés sót, törött borsot és kg-onként 1-2 gerezd zúzott fokhagymát. Jó alaposan keverjük el az edények tartalmát fakanállal. Amennyiben a paprika felszívná a bort, még egy kevés fehérbort hozzá és meg is van a pác. Ezt követően legalább 1 órát, de jobb, ha 2 órát hagyjuk állni az így összeállt elegyet.
- Ehhez a mennyiséghez kb. 25 dkg nem túlzottan húsos, de jó füstös szalonnát kell felkockázni és a zsírját kiolvasztani. Amikor a zsír kiolvadt, a szalonna megpirult, akkor a szalonnát lemerjük a zsírról szűrőkanállal, figyelve arra, hogy a szalonna ne égjen oda!
- Ebben a zsírban pirítsuk meg a hal kg-onként 1 közepes, vagy annál nagyobb fej vöröshagymát. A halpörköltnek nem árt, ha kicsivel több hagymát teszünk hozzá, viszont a túl sok hagyma édeskés ízűvé teszi, ezért óvatosan! (A halpörköltet általában nem bográcsban főzöm, hanem vastag fenekű lábasban.)
- Ha megpirítottuk a hagymát ráöntjük az előkészített, bepácolt halat, és öntünk rá annyi vizet, hogy a víz nem teljesen lepje el a halat. Lapos fakanállal elkeverjük az edényben lévő elegyet, a megpirított szalonnából visszateszünk fél, maximum egy evőkanálnyit. Forrástól számítva 20, maximum 25 percig főzzük a halat úgy, hogy csendesen rotyogjon, de az edény teljes felületén, az első 5 percben tán fedővel is befedjük.
- Amennyiben sikerült kapnunk halmájat vagy más belsőséget (haltej), akkor azt a főzés vége előtt 10-15 perccel kell beletenni az edénybe, és a főzés vége előtt 5 perccel szoktam még egy kevés törött borsot rátenni, mivel amit korábban beletettünk, az jórészt elveszítette az illatát.
- Amennyiben a lé elfőne, kevés vizet öntünk utána, de törekedni kell rá, hogy az elején annyi vizet adjunk hozzá, hogy ne kelljen utána önteni.
- Főzés közben a halat ne kevergessük, hanem legfeljebb csak az edényt szabad rázogatni.
- A főzés vége előtt 10 perccel be kell állítani a sómennyiséget, amelyet apránként szabad hozzáadni, és közben kóstolgatni. Vigyázni kell a sóval, mert közben, ahogyan a lé besűrűsödik, úgy könnyen sós lehet a pörkölt, ezért kell óvatosan, apránként hozzáadagolni a sót és közben kóstolgatni.
- Ha különböző fajtájú halakból főzzük a pörköltet és vegyes halpörköltet szeretnénk készíteni, akkor az előpácolt halakat nem egy időben kell betenni főzni, hanem sorrendben: először a harcsát és a csukát, és ezt követően 3-5 perc múlva a kecsegét, és ha így vegyes halpörköltet főzünk, akkor nem 20, hanem 25-30 percig kell főznünk, de azt javaslom, ha kezdők vagyunk, főzzünk harcsapörköltet kb 3x3 cm-es kockákra felvágott haldarabokból.
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 202
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 47
- Össznézettség: 31054
- Feltöltés dátuma: 2012. november 02.
Ajánló
Fontos, hogy mielőtt elkezded főzni a halat, szólj a "csuszafelelősnek", hogy főzze meg a csuszatésztát, keverje be túróval, tejföllel. 1 csomag tészta kb. 6-8 főre elég. A túrós csuszának pikáns ízt ad ha a kiolvasztott, pirított szalonnából teszel hozzá. A legjobb száraz fehéreket iszogatni hozzá, de ha csak jóféle vörösborod van ám legyen...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gasztro hedonista
8 recept
Egy mohácsi "halastól" (halboltostól) kaptam a receptet, és úgy bevált, azóta is ezt használom... használd te is. Jó étvágyat!