Halas burgonyagratin
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
175g burgonya101 kcal
-
63g főzőtejszín82 kcal
-
31g olajos hal65 kcal
-
13g krémsajt31 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
13g sajt44 kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
700g burgonya404 kcal
-
250g főzőtejszín328 kcal
-
125g olajos hal260 kcal
-
50g krémsajt125 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
50g sajt176 kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
57g burgonya33 kcal
-
20.3g főzőtejszín27 kcal
-
10.2g olajos hal21 kcal
-
4.1g krémsajt10 kcal
-
3.7g petrezselyem1 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
4.1g sajt14 kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 16.4 g
Zsír
-
Összesen 17.4 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 943.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 302 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 342 mg
-
Nátrium 215 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 189.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 64 micro
-
K vitamin: 189 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 587 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 638 micro
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 65.6 g
Zsír
-
Összesen 69.5 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 327 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3773.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 1210 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 231 mg
-
Foszfor 1368 mg
-
Nátrium 861 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109.9 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 758.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 629 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 168 mg
-
D vitamin: 257 micro
-
K vitamin: 756 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 176 micro
-
Kolin: 219 mg
-
Retinol - A vitamin: 434 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2349 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2551 micro
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 307 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 70 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 191 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 208 micro
Hozzávalók
-
70 dkg burgonya
-
2.5 dl főzőtejszín
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük.
- A burgonyát meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük, vagy gyaluljuk.
- A petrezselyemzöldet és a chilipaprikát felaprítjuk.
- A tejszínt összekeverjük a kissé lecsöpögtetett olajos hallal vagy a szardíniával.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sajtot, a petrezselyemzöldet, a chilipaprikát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A jól elkevert tejszínes öntetbe forgatjuk a burgonyakarikákat, vékonyan kiolajozott sütőtálba öntjük a burgonyás keveréket, és sajtot szórunk a tetejére.
- Alufóliával letakarva, 50 percig sütjük a gratint, majd a fólia eltávolítása után további 15-20 percig, míg a burgonya teteje aranysárga nem lesz, és a burgonya meg nem puhul.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 70 perc
- Receptkönyvben: 158
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 10175
- Feltöltés dátuma: 2011. június 17.
Ajánló
Én is most ezt a spanyols változatot készítettem el. A szardíniafilé helyett használhatunk olajos halat is. (Ötlet: "egy falat....Spanyolország" című könyv.) 10-15 perc pihentetés után, friss salátával fogyasztjuk. CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
A burgonyagratin a francia, az olasz és a spanyol konyha ételei között egyaránt megtalálható. A gratinálás mártással leöntött, jellemzően sajttal megszórt ételnek forró sütőben (csőben:) való sütését jelenti. (Csőben sülteknek is hívják az ilyen módon készített ételeket.) A burgonyagratin esetében a nagyon vékonyra szeletelt vagy gyalult burgonyára kerül a tejszínes öntet. A franciák gruyere sajtot tesznek a rétegek közé, természetesen fokhagymával és kevés szerecsendióval ízesítik. Az olaszok inkább mozzarellát és parmezán sajtot használnak, és a burgonyarétegek közé kerül még némi hagyma is. A spanyolok a tejszínes öntetet ízesítik szardíniával, fokhagymával, sajttal, aprított petrezselyemmel.