r
Nosalty Logó

Halas burgonyagratin

NS
Halas burgonyagratin
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

330
Kalória
16.4g
Fehérje
27.5g
Szénhidrát
17.4g
Zsír
189.7g
Víz
81.6g
Koleszterin
3.2g
Élelmi rost
3.8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 330 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1321 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 107 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    16.4 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    943.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    302 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    342 mg
  • Nátrium
    215 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    189.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    189 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    587 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    638 micro
Összesen 330 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    65.6 g

Zsír

  • Összesen
    69.5 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    327 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3773.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    1210 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    231 mg
  • Foszfor
    1368 mg
  • Nátrium
    861 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    109.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    758.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    629 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    168 mg
  • D vitamin:
    257 micro
  • K vitamin:
    756 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    176 micro
  • Kolin:
    219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    434 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2349 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2551 micro
Összesen 1321 kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    307 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    61.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    191 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    208 micro
Összesen 107 kcal

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük.
  2. A burgonyát meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük, vagy gyaluljuk.
  3. A petrezselyemzöldet és a chilipaprikát felaprítjuk.
  4. A tejszínt összekeverjük a kissé lecsöpögtetett olajos hallal vagy a szardíniával.
  5. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sajtot, a petrezselyemzöldet, a chilipaprikát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A jól elkevert tejszínes öntetbe forgatjuk a burgonyakarikákat, vékonyan kiolajozott sütőtálba öntjük a burgonyás keveréket, és sajtot szórunk a tetejére.
  6. Alufóliával letakarva, 50 percig sütjük a gratint, majd a fólia eltávolítása után további 15-20 percig, míg a burgonya teteje aranysárga nem lesz, és a burgonya meg nem puhul.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 70 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A burgonyagratin a francia, az olasz és a spanyol konyha ételei között egyaránt megtalálható. A gratinálás mártással leöntött, jellemzően sajttal megszórt ételnek forró sütőben (csőben:) való sütését jelenti. (Csőben sülteknek is hívják az ilyen módon készített ételeket.) A burgonyagratin esetében a nagyon vékonyra szeletelt vagy gyalult burgonyára kerül a tejszínes öntet. A franciák gruyere sajtot tesznek a rétegek közé, természetesen fokhagymával és kevés szerecsendióval ízesítik. Az olaszok inkább mozzarellát és parmezán sajtot használnak, és a burgonyarétegek közé kerül még némi hagyma is. A spanyolok a tejszínes öntetet ízesítik szardíniával, fokhagymával, sajttal, aprított petrezselyemmel.

További receptek

Lazacpogácsa

A különféle halfasírtok eredetileg maradékmentés céljából készültek, lazacból azonban annyira finom halpogácsát készíthetünk, hogy érdemes külön emiatt venni egy adagot. A sült ...

Rosanics Petra

Fogas Orly-módra

Klasszikus vendéglők közkedvelt halfogása az Orly, ami tulajdonképpen egy könnyed sörtésztában kisütött filé. A leginkább elterjedt verzió fogassal készül, de más omlós, fehér ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...