r
Nosalty Logó

Hagyományos szilvás gombóc és nudli

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
toroltfelhasznalo-412734
Hagyományos szilvás gombóc és nudli
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 568 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 4533 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 179 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    804.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    167 mg
  • Nátrium
    487 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    111.8 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    158.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    235 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 568 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    99 g

Zsír

  • Összesen
    65.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6439.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    237 mg
  • Kálcium
    576 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    357 mg
  • Foszfor
    1338 mg
  • Nátrium
    3893 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    894.1 g
  • Cukor
    305 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    1267.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    245 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    168 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    472 micro
  • Kolin:
    288 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1879 micro
  • β-crypt
    350 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1088 micro
Összesen 4533 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    253.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 179 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit héjában feltesszük főni.
  2. A szilvákat megmossuk, kettévágjuk és kiszedjük a magjukat.
  3. Mindegyik félbe teszünk egy kockacukrot és megszórjuk egy kis fahéjjal.
  4. Egy nyújtólapra öntjük a kimért lisztet és rászórjuk a sót.
  5. A megfőtt krumplit még melegen meghámozzuk és krumplinyomóval a lisztre nyomjuk.
  6. A krumplira rátörünk egy tojást, és az egészet alaposan összegyúrjuk. Fontos, hogy amikor gyúrjuk, még meleg legyen a krumpli, mert különben kemény lesz a tészta. Ha kell, adhatunk még hozzá egy kevés lisztet. Ne gyúrjuk túl sokáig, csak addig, ameddig össze nem áll.
  7. A tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. A széleit levágjuk, mert abból majd nudlikat fogunk készíteni.
  8. A tésztát 30 kockára vágjuk. Mindegyik közepébe lefelé fordítva teszünk egy fél szilvát, és gombócot formálunk belőle.
  9. A megmaradt tésztából egy hengert nyújtunk, és feldaraboljuk. A kezünkkel egyenként nudlikat formálunk belőle.
  10. A gombócokat és a nudlikat forrásban lévő vízbe tesszük. 2 részletben főzzük ki.
  11. Akkor vannak készen, amikor a gombócok lila levet kezdenek ereszteni (a szilva levét).
  12. A zsemlemorzsát olajon, folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Ha kell, adhatunk hozzá még olajat vagy zsemlemorzsát.
  13. Mikor kész, levesszük a tűzről, és belekeverünk 10 dkg cukrot és 3 teáskanál fahéjat.
  14. Ha a gombócok és nudlik is készen vannak, leszűrjük, és beleforgatjuk őket a morzsába. Jó étvágyat!
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 85
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 122
  • Össznézettség: 26603
  • Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
toroltfelhasznalo-412734 61 recept

A szilvás gombóc akkor is finom, ha szilvalekvárral készítik, de szerintem akkor az igazi, ha  szilvát teszünk bele. Ez egy nagyon egyszerű recept, amit még a nagymamámtól tanultam. Én a maradék tésztából nudlikat is szoktam készíteni, amit a gyermekeim nagyon szeretnek. Remélem, nektek is ízleni fog.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...