Hagyományos májgombóc
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
44g csirkemáj52 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
54g zsemle147 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
18 kcal
-
3g zsemlemorzsa10 kcal
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
176g csirkemáj209 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
216g zsemle590 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
71 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
26.9g csirkemáj32 kcal
-
16.8g tojás21 kcal
-
33g zsemle90 kcal
-
6.9g petrezselyem2 kcal
-
13.7g vöröshagyma5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.2g napraforgó olaj11 kcal
-
1.5g zsemlemorzsa6 kcal
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 16 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 242 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 862.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 251 mg
-
Nátrium 374 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 100.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1536 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 186 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 326 micro
-
Kolin: 170 mg
-
Retinol - A vitamin: 1486 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 593 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 18 micro
-
Lut-zea 783 micro
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 64.1 g
Zsír
-
Összesen 40.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 967 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3448.5 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 200 mg
-
Kálcium 548 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 158 mg
-
Foszfor 1005 mg
-
Nátrium 1496 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 401.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6145 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 30 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 97 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 746 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1305 micro
-
Kolin: 679 mg
-
Retinol - A vitamin: 5945 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 2374 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 70 micro
-
Lut-zea 3133 micro
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 148 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 526.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 153 mg
-
Nátrium 228 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 61.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 938 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 114 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 199 micro
-
Kolin: 104 mg
-
Retinol - A vitamin: 908 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 362 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 11 micro
-
Lut-zea 478 micro
Hozzávalók
-
2 db tojás
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, majd a végén beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet, néhány másodpercig együtt kevergetjük, majd a tűzről lehúzzuk, és kicsit meghűtjük.
- Amíg hűl a petrezselymes hagyma, a zsömléket félbevágjuk, beáztatjuk hideg vízbe.
- A májakat elkaparjuk, tálba öntjük, hozzátesszük a jól kicsavart zsömléket, a tojásokat, a hagymás keveréket. Sózzuk, borsozzuk, és nagyon alaposan össszedolgozzuk az egészet.
- Érdemes egy kicsit (10 perc)pihentetni, mert jobban összeáll a keverék. Ha túl lágynak gondoljuk a masszát, tehetünk bele kevés zsemlemorzsát.
- Vizet teszünk fel forrni, majd a vizes kézzel megformázott gombócokat több adagban megfőzzük. Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére, kb. 1-2 percig még hagyjuk főni őket, végül kiszedjük a vízből.
- Tyúkhúsleveshez, csirkeaprólék-leveshez tálalhatjuk.
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 500
- Tegnapi nézettség: 92
- 7 napos nézettség: 1141
- Össznézettség: 407748
- Feltöltés dátuma: 2011. december 15.
Ajánló
Tyúkhúsleves levesbetétje.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ez a májgombóc azért hagyományos, mert igazi nagy alakú gombóc. Nálunk a falusi lakodalomban az első fogás természetesen a májgombócleves volt. Még az én lagzim idején is nem szakácsok főzték a menüt, hanem azok az asszonyok, akik a legjobbak voltak a konyhában. Így tulajdonképpen tényleg anyáról lányra szállt az elkészítés módja. A recept nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Ha valaki többet szeretne csinálni belőle, csak arra kell figyelnie, hogy amennyi máj, annyi tojás és dupla mennyiségű zsömle kell hozzá. A zsömle ne legyen puffasztott, és jól ki kell csavarni! Én mindig először csak 1-2 db gombócot főzök meg, és megkóstolom, így esetleg még utána tudok ízesíteni. Nem szabad megijedni, ha főzés után még túl lágynak találjuk a gombócot, mert ahogy hűl és áll, úgy fog keményedni. Aki megszereti ezt a változatot, egy-két próbálkozás után rájön arra, hogy milyen keménységű legyen. Ha esetleg nagy adagot készítettünk, akkor a kész, kihűlt gombócokat le is lehet fagyasztani, és egy újabb leves alkalmával felengedés után fogyasztható.