Habkönnyű túrógaluska friss epervelővel
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 10% Zsír
A túrógaluskához
-
63g tehéntúró92 kcal
-
10g búzadara36 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
25g keksz105 kcal
Az epervelőhöz
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.1 g
Zsír
-
Összesen 18.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 117 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 726.7 g
-
Cink 163 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 126 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 199 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 119.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 125 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 75 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 123 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 137 micro
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 68.3 g
Zsír
-
Összesen 74.4 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 468 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2907 g
-
Cink 652 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 311 mg
-
Vas 503 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 795 mg
-
Nátrium 491 mg
-
Réz 25 mg
-
Mangán 21 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 150.8 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 478.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 499 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 138 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 63 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 301 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 133 micro
-
Kolin: 307 mg
-
Retinol - A vitamin: 490 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 95 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 548 micro
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 356.5 g
-
Cink 80 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 62 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 58.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 37 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A túrógaluskához
- A túrót áttörjük, vagy kutterral krémesítjük, hozzáadjuk a búzadarát, a pici sót, a tojássárgáját, valamint egy teáskanálnyi cukrot, a végén pedig óvatosan a tojásfehérje felvert habját.
- Hűtőben legalább fél órán át pihentetjük.
- Két erőleveskanál (nem evőkanál!) vagy nagyobb teáskanál segítségével galuskaformára szaggatjuk és lobogó vízben főzzük kb. 6-7 percig.
- Szűrőlapáttal óvatosan tányérra szedjük, hűtjük.
- A vajat lábosban felolvasztjuk, és a morzsolt kekszet átforgatjuk rajta, annyit, amennyit "felvesz", ne álljon össze, legyen morzsás. A mennyiség attól is függ, milyen a kekszünk. (Célszerű olyan kekszet használni, ami könnyen morzsolható, pl. háztartási kesz nem jó.)
- A már csak langyos galuskákat a kekszmorzsában átforgatjuk.
- Az epret a cukorral és a citromlével összeturmixoljuk.
- Tálaláskor a galuskát porcukorral hintjük és lehűtött epervelővel tálaljuk.
- Receptkönyvben: 144
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 16774
- Feltöltés dátuma: 2010. május 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A párom túrógombócot rendelt ma vacsorára desszertként. Már régóta gondolkodtam, hogyan lehetne a jól bevált túrógombóc receptemet (50 dkg túró, 3 tojás, csipet só, 9 dkg búzadara) légiesebbé, könnyedebbé tenni. A tojásfehérje felvert habja az evidencia erejével adta magát. Viszont azzal már eleve tisztában voltam, hogy a fehérjehab miatt lágyabb lesz az állaga, vagyis gombócot nem lehet formázni belőle, így lett galuska. Több dara hozzáadásával lehetne kötni az állagot, viszont akkor odavész a habosság. Bevált. Tényleg habkönnyű. :) Melegen is lehet tálalni (kontrasztban a hideg epervelővel) ez esetben viszont csak szórjuk meg a kekszmorzsával, ugyanis amikor meleg, nem lehet "hempergetni", mert szétesne. Fontos, hogy ne evőkanállal szaggassuk, mert főzés közben dagad és ormótlanul nagy galuskákat fogunk kapni. (Az első nekem is olyan lett :). Ha valakinek mégis sikerül (formás!) gombócot alkotnia, szóljon, szabadalmaztatjuk. :)