r
Nosalty Logó

Gyoza csirkeszárnyak (Teba gyoza - Chicken Wing Gyoza)

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Gyoza csirkeszárnyak (Teba gyoza - Chicken Wing Gyoza)
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Csirkeszárny

Ponzu

1623
Kalória
127.4g
Fehérje
9.6g
Szénhidrátok
117.6g
Zsír
588.4g
Víz
728.7g
Koleszterin
3.3g
Rost
2.9g
Cukor
  • 15% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Csirkeszárny

Ponzu

Összesen 1623 kcal
  • 15% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Csirkeszárny

Ponzu

Összesen 3246 kcal
  • 15% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Csirkeszárny

Ponzu

Összesen 153 kcal
  • 15% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    127.4 g

Zsír

  • Összesen
    117.6 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    729 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4851.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    138 mg
  • Kálcium
    221 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    184 mg
  • Foszfor
    1272 mg
  • Nátrium
    3020 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    588.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    347 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    85 micro
  • K vitamin:
    196 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    609 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    2660 micro
  • β-crypt
    74 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    408 micro
Összesen 1623 kcal
  • 15% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    254.8 g

Zsír

  • Összesen
    235.3 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    102 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    1457 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9702.5 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    275 mg
  • Kálcium
    442 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    368 mg
  • Foszfor
    2543 mg
  • Nátrium
    6039 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    1176.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    694 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    115 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    393 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    316 micro
  • Kolin:
    1217 mg
  • Retinol - A vitamin:
    240 micro
  • α-karotin
    91 micro
  • β-karotin
    5320 micro
  • β-crypt
    147 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    817 micro
Összesen 3246 kcal
  • 15% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    458.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    285 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    55.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    251 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 153 kcal

Elkészítés

Csirkeszárny

  1. A csirkeszárnyakat mossuk meg, majd a kicsontozásuk előtt töröljük át őket papírtörlővel. A csirkeszárnyak csontozásakor elsőként egy éles késsel vágjuk körbe felülről befelé haladva a csontot, hogy elszakadjon a hús a csonttól. Ezután nyúljunk be a csont mellett a szárny felső részébe, majd könnyedén csavarjuk meg a szárnyat, hogy a csontrészek elváljanak a középső ízületből. Ha reccsent és elszakadtak egymástól, egy határozott mozdulattal húzzuk ki a csontot. Ebbe a részbe fogjuk beletölteni a fűszeres sertés-rák tölteléket, a csirkebőr lesz a gyozánk „kabátja”.
  2. Egy konyhai robotgépben vagy aprítóban keverjük/dolgozzuk össze egy sima masszává a darált sertéshúst, a garnélarákot, a metélőhagymát, gyömbért, fokhagymát, borsot és 1½ tk sót. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a szezámolajat, szójaszószt vagy halszószt, összekeverjük. Ezután mehet hozzá a chilipehely is, majd újra összekeverjük.
  3. A fűszeres tölteléket tehetjük habzsákba is, vagy egy kiskanál és az ujjunk segítségével is megtölthetjük a kicsontozott csirkeszárnyakat. Ha megtöltöttük őket tűzzük össze fogpiszkálóval vagy bambusznyárssal.
  4. A gyoza csirkeszárnyakat süthetjük növényi olajban vagy sütőben is. Melegítsük fel a sütőnket légkeveréses funkción 200 fokra. A csirkeszárnyakat kenjük meg szezámolajjal (vagy más növényi olajjal), tegyük őket egy tepsibe, majd mehetnek is sülni a sütőbe. Légkeveréses módban nagyjából 40-50 percig süssük őket, amíg aranybarna és ropogós lesz a bőrük.
  5. A sütés után én még serpenyőben is rápirítottam a szárnyakra: egy kis szezámolajon, mindkét oldalukon még ropogósabbra sütöttem őket. Ez a lépés kihagyható, ha már eleve olajban sütjük, vagy a sütőben a sütési időt növeljük, és időnként megforgatjuk, szezámolajjal meglocsoljuk a töltött szárnyakat.
  6. A megsült töltött szárnyakat papírtörlőre vagy sütőpapírra helyezzük, eltávolítjuk a fogpiszkálókat, ponzuval és friss mizunával vagy ázsiai fűszernövényekkel tálaljuk (koriander, thai bazsalikom, stb.) A gyoza csirkeszárnyakat mártogassuk bele a ponzuba, majd ropogtassuk el őket. Ha a saláta mellé még köretet is szeretnénk, akkor rizskörettel fogyasszuk.

Ponzu

  1. Keverjük össze a szójaszószt, a frissen facsart citruslét (yuzu) pár csepp rizsecettel (ha nem szeretjük ennyire savanyúan, akkor a rizsecetet hagyjuk ki), adjunk hozzá 3 teáskanál vizet. Ha összekevertük, tegyük a hűtőbe a csirkeszárnyak tálalásáig. Mivel én kedvelem a csipős ízeket, ezért egy kevés chilipaprikát is szórtam a ponzuhoz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A gyoza egy tradicionális japán étel: darált hússal és zöldségekkel töltött tésztabatyuk, amiket aztán párolnak és/vagy olajban kisütnek. A gyoza egyébként Japánban olyan fogalom, mint nálunk a töltött káposzta: mindenkinek vagy egy saját és jól bevált receptje, mindenki egy kicsit másképp csinálja, más alapanyagokkal és fűszerekkel tölti. Elengedhetetlen és egyben legjobb része a mártogatás, amihez általában ponzu szószt készítenek, vagy egyéb házi készítésű szószokat, amelyek szójaszószból, rizsecetből, szezámolajból és fűszerekből állnak. A ponzu egy klasszikus japán citrusos szósz, az umami elem (ötödik íz), amiben a mártogatást szinte lehetetlen abbahagyni. A Chicken Wing Gyoza, avagy a gyoza csirkeszárnyak alapvetően töltött csirkeszárnyak, amit nem a Magyarországon megszokott fűszeres zsemletöltelékkel töltenek, hanem a leggyakrabban ázsiai fűszeres, darált sertéshússal, zöldségekkel vagy aprított garnélarákkal. A töltött csirkeszárnyakat végül addig süssük, amíg a bőre ropogós és aranybarna nem lesz, kívül ropogós és belül szaftos marad. A Chicken Wing Gyōza anélkül is kellően izgalmas ízvilágú, hogy bármilyen más fűszer is legyen rajta, de vannak akik a sütés előtt teriyaki szósszal is bekenegetik vagy lisztes bundában sütik ki és majonézbe tunkolják. Én azt mondom, hogy a majonéz helyett mindenképpen ponzu-mártással kóstoljuk, tálaljuk friss mizunával vagy ázsiai fűszernövényekkel (például kínai metélőhagymával, thai bazsalikommal vagy korianderrel). Ha főételként fogyasztanánk - az egyébként tökéletes vendégváró csirkeszárnyakat-, akkor rizskörettel tálaljuk. A legjobb pedig, hogy a szaftos szárnyakat kézzel is ehetjük!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Pikáns vadasmártás szarvassal

A vadas a magyarok nagy kedvence, és rengeteg verziója létezik: ki pikánsan, ki édesebben, ki habarással, ki anélkül készíti. Egy viszont biztos, hogy eszméletlen finom, laktató, és a ...

Lurpak

Piri-piri csirke

A piri-piri (vagy peri-peri) csirke egy népszerű, csípős, fűszeres csirkeétel, amely portugál gyarmati hatásokra alakult ki Afrikában. Az étel alapja a piri-piri paprika (afrikai ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!