r
Nosalty Logó

Gyoza csirkeszárnyak (Teba gyoza - Chicken Wing Gyoza)

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Gyoza csirkeszárnyak (Teba gyoza - Chicken Wing Gyoza)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 15% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Csirkeszárny

Ponzu

Összesen 1623 kcal
  • 15% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Csirkeszárny

Ponzu

Összesen 3246 kcal
  • 15% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Csirkeszárny

Ponzu

Összesen 153 kcal
  • 15% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    127.4 g

Zsír

  • Összesen
    117.6 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    729 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4851.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    138 mg
  • Kálcium
    221 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    184 mg
  • Foszfor
    1272 mg
  • Nátrium
    3020 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    588.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    347 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    85 micro
  • K vitamin:
    196 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    609 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    2660 micro
  • β-crypt
    74 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    408 micro
Összesen 1623 kcal
  • 15% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    254.8 g

Zsír

  • Összesen
    235.3 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    102 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    1457 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9702.5 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    275 mg
  • Kálcium
    442 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    368 mg
  • Foszfor
    2543 mg
  • Nátrium
    6039 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    1176.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    694 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    115 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    393 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    316 micro
  • Kolin:
    1217 mg
  • Retinol - A vitamin:
    240 micro
  • α-karotin
    91 micro
  • β-karotin
    5320 micro
  • β-crypt
    147 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    817 micro
Összesen 3246 kcal
  • 15% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    458.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    285 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    251 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 153 kcal

Hozzávalók

Csirkeszárny

Ponzu

Elkészítés

Csirkeszárny

  1. A csirkeszárnyakat mossuk meg, majd a kicsontozásuk előtt töröljük át őket papírtörlővel. A csirkeszárnyak csontozásakor elsőként egy éles késsel vágjuk körbe felülről befelé haladva a csontot, hogy elszakadjon a hús a csonttól. Ezután nyúljunk be a csont mellett a szárny felső részébe, majd könnyedén csavarjuk meg a szárnyat, hogy a csontrészek elváljanak a középső ízületből. Ha reccsent és elszakadtak egymástól, egy határozott mozdulattal húzzuk ki a csontot. Ebbe a részbe fogjuk beletölteni a fűszeres sertés-rák tölteléket, a csirkebőr lesz a gyozánk „kabátja”.
  2. Egy konyhai robotgépben vagy aprítóban keverjük/dolgozzuk össze egy sima masszává a darált sertéshúst, a garnélarákot, a metélőhagymát, gyömbért, fokhagymát, borsot és 1½ tk sót. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a szezámolajat, szójaszószt vagy halszószt, összekeverjük. Ezután mehet hozzá a chilipehely is, majd újra összekeverjük.
  3. A fűszeres tölteléket tehetjük habzsákba is, vagy egy kiskanál és az ujjunk segítségével is megtölthetjük a kicsontozott csirkeszárnyakat. Ha megtöltöttük őket tűzzük össze fogpiszkálóval vagy bambusznyárssal.
  4. A gyoza csirkeszárnyakat süthetjük növényi olajban vagy sütőben is. Melegítsük fel a sütőnket légkeveréses funkción 200 fokra. A csirkeszárnyakat kenjük meg szezámolajjal (vagy más növényi olajjal), tegyük őket egy tepsibe, majd mehetnek is sülni a sütőbe. Légkeveréses módban nagyjából 40-50 percig süssük őket, amíg aranybarna és ropogós lesz a bőrük.
  5. A sütés után én még serpenyőben is rápirítottam a szárnyakra: egy kis szezámolajon, mindkét oldalukon még ropogósabbra sütöttem őket. Ez a lépés kihagyható, ha már eleve olajban sütjük, vagy a sütőben a sütési időt növeljük, és időnként megforgatjuk, szezámolajjal meglocsoljuk a töltött szárnyakat.
  6. A megsült töltött szárnyakat papírtörlőre vagy sütőpapírra helyezzük, eltávolítjuk a fogpiszkálókat, ponzuval és friss mizunával vagy ázsiai fűszernövényekkel tálaljuk (koriander, thai bazsalikom, stb.) A gyoza csirkeszárnyakat mártogassuk bele a ponzuba, majd ropogtassuk el őket. Ha a saláta mellé még köretet is szeretnénk, akkor rizskörettel fogyasszuk.

Ponzu

  1. Keverjük össze a szójaszószt, a frissen facsart citruslét (yuzu) pár csepp rizsecettel (ha nem szeretjük ennyire savanyúan, akkor a rizsecetet hagyjuk ki), adjunk hozzá 3 teáskanál vizet. Ha összekevertük, tegyük a hűtőbe a csirkeszárnyak tálalásáig. Mivel én kedvelem a csipős ízeket, ezért egy kevés chilipaprikát is szórtam a ponzuhoz.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 8
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 354
  • Feltöltés dátuma: 2021. szeptember 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyoza csirkeszárnyak (Teba gyoza - Chicken Wing Gyoza)
Hering András 182 recept

A gyoza egy tradicionális japán étel: darált hússal és zöldségekkel töltött tésztabatyuk, amiket aztán párolnak és/vagy olajban kisütnek. A gyoza egyébként Japánban olyan fogalom, mint nálunk a töltött káposzta: mindenkinek vagy egy saját és jól bevált receptje, mindenki egy kicsit másképp csinálja, más alapanyagokkal és fűszerekkel tölti. Elengedhetetlen és egyben legjobb része a mártogatás, amihez általában ponzu szószt készítenek, vagy egyéb házi készítésű szószokat, amelyek szójaszószból, rizsecetből, szezámolajból és fűszerekből állnak. A ponzu egy klasszikus japán citrusos szósz, az umami elem (ötödik íz), amiben a mártogatást szinte lehetetlen abbahagyni. A Chicken Wing Gyoza, avagy a gyoza csirkeszárnyak alapvetően töltött csirkeszárnyak, amit nem a Magyarországon megszokott fűszeres zsemletöltelékkel töltenek, hanem a leggyakrabban ázsiai fűszeres, darált sertéshússal, zöldségekkel vagy aprított garnélarákkal. A töltött csirkeszárnyakat végül addig süssük, amíg a bőre ropogós és aranybarna nem lesz, kívül ropogós és belül szaftos marad. A Chicken Wing Gyōza anélkül is kellően izgalmas ízvilágú, hogy bármilyen más fűszer is legyen rajta, de vannak akik a sütés előtt teriyaki szósszal is bekenegetik vagy lisztes bundában sütik ki és majonézbe tunkolják. Én azt mondom, hogy a majonéz helyett mindenképpen ponzu-mártással kóstoljuk, tálaljuk friss mizunával vagy ázsiai fűszernövényekkel (például kínai metélőhagymával, thai bazsalikommal vagy korianderrel). Ha főételként fogyasztanánk - az egyébként tökéletes vendégváró csirkeszárnyakat-, akkor rizskörettel tálaljuk. A legjobb pedig, hogy a szaftos szárnyakat kézzel is ehetjük!

Hozzávalók

Csirkeszárny

Ponzu

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...