Gyoza csirkeszárnyak (Teba gyoza - Chicken Wing Gyoza)
- 15% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
Csirkeszárny
-
535g csirkeszárny634 kcal
-
250g darált sertéshús455 kcal
-
75g garnéla53 kcal
-
90g metélőhagyma27 kcal
-
5g szójaszósz3 kcal
-
5g halszósz2 kcal
-
3g gyömbér2 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
2g szezámolaj13 kcal
-
2g chilipehely6 kcal
-
0g só0 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
Ponzu
-
25g szójaszósz15 kcal
-
13g citromlé3 kcal
-
0g rizsecet0 kcal
- 15% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
Csirkeszárny
-
1070g csirkeszárny1267 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
150g garnéla107 kcal
-
180g metélőhagyma54 kcal
-
10g szójaszósz6 kcal
-
10g halszósz4 kcal
-
6g gyömbér5 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
3g szezámolaj27 kcal
-
4g chilipehely11 kcal
-
0g só0 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
Ponzu
-
50g szójaszósz30 kcal
-
25g citromlé6 kcal
-
0g rizsecet0 kcal
- 15% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
Csirkeszárny
-
50.6g csirkeszárny60 kcal
-
23.6g darált sertéshús43 kcal
-
7.1g garnéla5 kcal
-
8.5g metélőhagyma3 kcal
-
0.5g szójaszósz0 kcal
-
0.5g halszósz0 kcal
-
0.3g gyömbér0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
-
0.1g szezámolaj1 kcal
-
0.2g chilipehely1 kcal
-
0g só0 kcal
-
36 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
Ponzu
-
2.4g szójaszósz1 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
0g rizsecet0 kcal
- 15% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 127.4 g
Zsír
-
Összesen 117.6 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 729 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4851.2 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 138 mg
-
Kálcium 221 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 184 mg
-
Foszfor 1272 mg
-
Nátrium 3020 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 588.4 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 347 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 58 mg
-
D vitamin: 85 micro
-
K vitamin: 196 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 36 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 158 micro
-
Kolin: 609 mg
-
Retinol - A vitamin: 120 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 2660 micro
-
β-crypt 74 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 408 micro
- 15% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 254.8 g
Zsír
-
Összesen 235.3 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 102 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 62 g
-
Koleszterin 1457 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9702.5 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 275 mg
-
Kálcium 442 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 368 mg
-
Foszfor 2543 mg
-
Nátrium 6039 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 1176.9 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 694 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 45 mg
-
C vitamin: 115 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 393 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 316 micro
-
Kolin: 1217 mg
-
Retinol - A vitamin: 240 micro
-
α-karotin 91 micro
-
β-karotin 5320 micro
-
β-crypt 147 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 817 micro
- 15% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 458.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 285 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 55.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 251 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Hozzávalók
Csirkeszárny
-
1 ek szójaszósz
-
0.5 hüvelykujjnyi gyömbér
-
1 gerezd fokhagyma
-
0.5 teáskanál fehér bors
-
1 db tojássárgája
-
0.8 teáskanál szezámolaj
-
só ízlés szerint
-
1 dl napraforgó olaj
Ponzu
-
50 ml szójaszósz
-
3 csepp rizsecet
Elkészítés
Csirkeszárny
- A csirkeszárnyakat mossuk meg, majd a kicsontozásuk előtt töröljük át őket papírtörlővel. A csirkeszárnyak csontozásakor elsőként egy éles késsel vágjuk körbe felülről befelé haladva a csontot, hogy elszakadjon a hús a csonttól. Ezután nyúljunk be a csont mellett a szárny felső részébe, majd könnyedén csavarjuk meg a szárnyat, hogy a csontrészek elváljanak a középső ízületből. Ha reccsent és elszakadtak egymástól, egy határozott mozdulattal húzzuk ki a csontot. Ebbe a részbe fogjuk beletölteni a fűszeres sertés-rák tölteléket, a csirkebőr lesz a gyozánk „kabátja”.
- Egy konyhai robotgépben vagy aprítóban keverjük/dolgozzuk össze egy sima masszává a darált sertéshúst, a garnélarákot, a metélőhagymát, gyömbért, fokhagymát, borsot és 1½ tk sót. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a szezámolajat, szójaszószt vagy halszószt, összekeverjük. Ezután mehet hozzá a chilipehely is, majd újra összekeverjük.
- A fűszeres tölteléket tehetjük habzsákba is, vagy egy kiskanál és az ujjunk segítségével is megtölthetjük a kicsontozott csirkeszárnyakat. Ha megtöltöttük őket tűzzük össze fogpiszkálóval vagy bambusznyárssal.
- A gyoza csirkeszárnyakat süthetjük növényi olajban vagy sütőben is. Melegítsük fel a sütőnket légkeveréses funkción 200 fokra. A csirkeszárnyakat kenjük meg szezámolajjal (vagy más növényi olajjal), tegyük őket egy tepsibe, majd mehetnek is sülni a sütőbe. Légkeveréses módban nagyjából 40-50 percig süssük őket, amíg aranybarna és ropogós lesz a bőrük.
- A sütés után én még serpenyőben is rápirítottam a szárnyakra: egy kis szezámolajon, mindkét oldalukon még ropogósabbra sütöttem őket. Ez a lépés kihagyható, ha már eleve olajban sütjük, vagy a sütőben a sütési időt növeljük, és időnként megforgatjuk, szezámolajjal meglocsoljuk a töltött szárnyakat.
- A megsült töltött szárnyakat papírtörlőre vagy sütőpapírra helyezzük, eltávolítjuk a fogpiszkálókat, ponzuval és friss mizunával vagy ázsiai fűszernövényekkel tálaljuk (koriander, thai bazsalikom, stb.) A gyoza csirkeszárnyakat mártogassuk bele a ponzuba, majd ropogtassuk el őket. Ha a saláta mellé még köretet is szeretnénk, akkor rizskörettel fogyasszuk.
Ponzu
- Keverjük össze a szójaszószt, a frissen facsart citruslét (yuzu) pár csepp rizsecettel (ha nem szeretjük ennyire savanyúan, akkor a rizsecetet hagyjuk ki), adjunk hozzá 3 teáskanál vizet. Ha összekevertük, tegyük a hűtőbe a csirkeszárnyak tálalásáig. Mivel én kedvelem a csipős ízeket, ezért egy kevés chilipaprikát is szórtam a ponzuhoz.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 8
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 354
- Feltöltés dátuma: 2021. szeptember 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A gyoza egy tradicionális japán étel: darált hússal és zöldségekkel töltött tésztabatyuk, amiket aztán párolnak és/vagy olajban kisütnek. A gyoza egyébként Japánban olyan fogalom, mint nálunk a töltött káposzta: mindenkinek vagy egy saját és jól bevált receptje, mindenki egy kicsit másképp csinálja, más alapanyagokkal és fűszerekkel tölti. Elengedhetetlen és egyben legjobb része a mártogatás, amihez általában ponzu szószt készítenek, vagy egyéb házi készítésű szószokat, amelyek szójaszószból, rizsecetből, szezámolajból és fűszerekből állnak. A ponzu egy klasszikus japán citrusos szósz, az umami elem (ötödik íz), amiben a mártogatást szinte lehetetlen abbahagyni. A Chicken Wing Gyoza, avagy a gyoza csirkeszárnyak alapvetően töltött csirkeszárnyak, amit nem a Magyarországon megszokott fűszeres zsemletöltelékkel töltenek, hanem a leggyakrabban ázsiai fűszeres, darált sertéshússal, zöldségekkel vagy aprított garnélarákkal. A töltött csirkeszárnyakat végül addig süssük, amíg a bőre ropogós és aranybarna nem lesz, kívül ropogós és belül szaftos marad. A Chicken Wing Gyōza anélkül is kellően izgalmas ízvilágú, hogy bármilyen más fűszer is legyen rajta, de vannak akik a sütés előtt teriyaki szósszal is bekenegetik vagy lisztes bundában sütik ki és majonézbe tunkolják. Én azt mondom, hogy a majonéz helyett mindenképpen ponzu-mártással kóstoljuk, tálaljuk friss mizunával vagy ázsiai fűszernövényekkel (például kínai metélőhagymával, thai bazsalikommal vagy korianderrel). Ha főételként fogyasztanánk - az egyébként tökéletes vendégváró csirkeszárnyakat-, akkor rizskörettel tálaljuk. A legjobb pedig, hogy a szaftos szárnyakat kézzel is ehetjük!