Gyors házi cipó kovásszal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
450g kenyérliszt bl801625 kcal
-
166 kcal
-
60g kovász109 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
400g víz0 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
14g só0 kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
44.6g kenyérliszt bl80161 kcal
-
16 kcal
-
5.9g kovász11 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
39.6g víz0 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
2.4g napraforgó olaj21 kcal
-
1.4g só0 kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1104.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 909 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 79.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62.6 g
Zsír
-
Összesen 32.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6626.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 196 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 186 mg
-
Foszfor 664 mg
-
Nátrium 5456 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 389.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 475.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 249 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 471 micro
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 656.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 541 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 47.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Hozzávalók
-
45 dkg kenyérliszt bl80
-
1 dkg élesztő
-
1 késhegynyi cukor
-
3 ek napraforgó olaj
-
2 tk só
Elkészítés
- A langyos vízbe tesszük a kovászt, az élesztőt és a cukrot, majd jól elkeverjük, hogy minden feloldódjon. Állni hagyjuk, míg elkezd "pezsegni" és habos lesz a teteje.
- A kétféle lisztet a sóval elkeverve egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a kovászos-élesztős keveréket, az olajat, és fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát. 2-3 percig dagasztjuk.
- Letakarva langyos helyen 2 órát kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 210 °C-ra, alulra egy tűzálló tálba vizet teszünk.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kézzel kilapogatjuk nagyjából 40x20 cm-es fekvő téglalappá. A két szélső harmadát középre hajtjuk, majd fordítunk egyet a tésztán úgy, hogy ismét fekvő téglalap legyen előttünk. Kicsit meghúzzuk, és megismételjük a hajtogatást. Megfordítjuk, majd a két tenyerünk élével forgatva a deszkán kis kerek cipóvá formázzuk. Próbáljuk úgy, hogy a hajtásokat bedolgozzuk alulra, így sütés közben nem nyílik szét a cipó.
- Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, bevágjuk, majd hagyjuk pihenni 15-20 percet. Leszórjuk liszttel, pici vízzel lespricceljük, és mehet a forró sütőbe (én alulról a második fokra tettem).
- 20 perc után a hőmérsékletet levesszük 200°C-ra, és további 25-30 perc alatt készre sütjük a kenyeret (tűpróba).
- Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x30x2
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 10438
- Feltöltés dátuma: 2013. február 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Egy újabb állomás a kovászos kenyér készítés útján. Igaz, nem teljesen kovászos, mert kevéske élesztő is van benne. Egyrészt azért, mert kimaradt egy pici még egy korábbi sütésből, és nem akartam, hogy tovább árválkodjon a hűtőben, másrészt azért, mert kicsit fel kellett gyorsítanom a kelesztési folyamatot, lévén hétköznap este. :) A jól bevált gyors házi cipómat javítottam fel "Bözsi" (a kovászom) segítségével és egy kis teljes kiőrlésű rozsliszttel. Hosszabb lett a kelesztési idő, de még mindig jóval rövidebb, mint a sima kovászos kenyérnél. Így még este kisült... Meg kell mondjam, nem tudtam kivárni, hogy teljesen kihűljön, még épp kézmeleg volt, mikor egy-egy szeletet megkóstoltunk, enyhén sózott vajjal...:) http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/