r
Nosalty Logó

Gyors házi cipó kovásszal

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Ági78
Gyors házi cipó kovásszal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
kenyérsütő
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 355 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2127 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 210 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1104.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    909 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 355 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.6 g

Zsír

  • Összesen
    32.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6626.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    196 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    186 mg
  • Foszfor
    664 mg
  • Nátrium
    5456 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    389.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    475.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    249 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    471 micro
Összesen 2127 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    656.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    541 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 210 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A langyos vízbe tesszük a kovászt, az élesztőt és a cukrot, majd jól elkeverjük, hogy minden feloldódjon. Állni hagyjuk, míg elkezd "pezsegni" és habos lesz a teteje.
  2. A kétféle lisztet a sóval elkeverve egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a kovászos-élesztős keveréket, az olajat, és fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát. 2-3 percig dagasztjuk.
  3. Letakarva langyos helyen 2 órát kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 210 °C-ra, alulra egy tűzálló tálba vizet teszünk.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kézzel kilapogatjuk nagyjából 40x20 cm-es fekvő téglalappá. A két szélső harmadát középre hajtjuk, majd fordítunk egyet a tésztán úgy, hogy ismét fekvő téglalap legyen előttünk. Kicsit meghúzzuk, és megismételjük a hajtogatást. Megfordítjuk, majd a két tenyerünk élével forgatva a deszkán kis kerek cipóvá formázzuk. Próbáljuk úgy, hogy a hajtásokat bedolgozzuk alulra, így sütés közben nem nyílik szét a cipó.
  6. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, bevágjuk, majd hagyjuk pihenni 15-20 percet. Leszórjuk liszttel, pici vízzel lespricceljük, és mehet a forró sütőbe (én alulról a második fokra tettem).
  7. 20 perc után a hőmérsékletet levesszük 200°C-ra, és további 25-30 perc alatt készre sütjük a kenyeret (tűpróba).
  8. Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x30x2
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 46
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 10376
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egy újabb állomás a kovászos kenyér készítés útján. Igaz, nem teljesen kovászos, mert kevéske élesztő is van benne. Egyrészt azért, mert kimaradt egy pici még egy korábbi sütésből, és nem akartam, hogy tovább árválkodjon a hűtőben, másrészt azért, mert kicsit fel kellett gyorsítanom a kelesztési folyamatot, lévén hétköznap este. :) A jól bevált gyors házi cipómat javítottam fel "Bözsi" (a kovászom) segítségével és egy kis teljes kiőrlésű rozsliszttel. Hosszabb lett a kelesztési idő, de még mindig jóval rövidebb, mint a sima kovászos kenyérnél. Így még este kisült... Meg kell mondjam, nem tudtam kivárni, hogy teljesen kihűljön, még épp kézmeleg volt, mikor egy-egy szeletet megkóstoltunk, enyhén sózott vajjal...:) http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...