Grízes-datolyás makrout
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Felicia
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 15% Zsír
Tészta
-
50g búzadara180 kcal
-
5g finomliszt17 kcal
-
0g só0 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
10g narancsvirágvíz0 kcal
-
10g víz0 kcal
Töltelék
Szirup
Összesen
564
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 15% Zsír
Tészta
-
400g búzadara1440 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
80g narancsvirágvíz0 kcal
-
80g víz0 kcal
Töltelék
Szirup
Összesen
4517
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 15% Zsír
Tészta
-
30.1g búzadara108 kcal
-
2.8g finomliszt10 kcal
-
0g só0 kcal
-
11.3g vaj81 kcal
-
0 kcal
-
6g víz0 kcal
Töltelék
Szirup
Összesen
339
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 21.8 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 332.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.7 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 31.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 146 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 143 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
564
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.9 g
Zsír
-
Összesen 174.1 g
-
Telített zsírsav 91 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 368 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2657.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 819 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 531 mg
-
Foszfor 1178 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 701.5 g
-
Cukor 336 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 255.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1170 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 416 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 1147 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 289 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 209 micro
Összesen
4517
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 200 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.8 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 19.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
339
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
2 bögre búzadara
-
0.3 bögre finomliszt
-
1 csipet só
Töltelék
-
1 ek narancsvirágvíz
-
60 g szezámmag
Szirup
Elkészítés
Tészta
- A búzadarába belekeverjük a lisztet és a sót, majd az olvasztott vajjal összenyomkodjuk alaposan, hogy a búzadara mindenütt átnedvesedjen a vajtól. Ha megvan félretesszük, és hagyjuk pihenni egy órát.
- A vajas búzadarához lassanként hozzáadjuk a narancsvirágvizet, majd a vizet is adagolni kezdjük úgy, hogy közben a tésztát nyomkodjuk, darabokra szedjük, és mindig odateszünk hozzá egy kis vizet, ahol még száraznak tűnik. Ezt addig csináljuk, míg a tészta egy darabban van, de jó tocsogós-nedves állagú, és bárhol szétszedjük, nedvesnek látszik. Ekkor félretesszük ismét egy órára.
- Amikor letelt az egy óra, a tésztát átnyomkodjuk, és a tésztát is, a datolyás tölteléket is 4 részre osztjuk.
- A munkafelületünket lehelet vékonyan meghintjük búzadarával (hogy nehogy odaragadjon!), majd a tésztákból hosszúkás kolbászokat gyúrunk, amit aztán lelapítunk, és a közepébe az ujjunkat hozzányomva mélyedést csinálunk. A tészta legyen kb fél cm vastag és 5 cm széles.
- A töltelékből vékony kukacokat gyúrunk, majd belehelyezzük őket a tésztákon kreált mélyedésbe.
- A tészta széleit összeragasztjuk, hogy töltött kolbásznak nézzenek ki, és hogy még jobban összetapadjanak a szélek, kicsit még finoman hengergetjük.
- A tésztát lelapítjuk 4 oldalon, hogy hosszúkás téglatesteket kapjunk, majd kicsit ferdén rombuszokra vagdossuk.
- A rombuszokat kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon addig sütjük, míg az alja megpirul, majd megfordítjuk őket, és ismét sütjük, amíg az aljuk megpirul.
- Közben elkészítjük a szirupot.
- Az elkészült rombuszokat még forrón beleforgatjuk, és benne hagyjuk a szintén forró mézben.
- Kihűlve fogyasztjuk. Jó étvágyat!
Töltelék
- A datolyát egy gőzölő edénybe tesszük, és vízzel gőzöljük ½ órát.
- Az átpuhult, illatos datolyát összekeverjük a narancsvirágvízzel, olvasztott vajjal, fahéjjal, és egy robotgéppel addig veretjük, míg sűrű, krémes állagú nem lesz, majd hozzáadjuk a szezámmagot.
Szirup
- A mézet felhevítjük (de nem forraljuk), és hozzáadjuk a rózsavizet/narancsvirágvizet.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 41
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 3901
- Feltöltés dátuma: 2013. július 23.
Ajánló
Kávé vagy tea mellé vagy főétkezés után desszertnek, esetleg reggelire fogyasztható.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Felicia
14 recept
Algériai specialitás, minden helyi ünnepség elengedhetetlen édessége. Az eredeti módszer szerint olajban sütik ki, de manapság elterjedőben van a sütőben sütés is. Az én receptem a sütős megoldást tartalmazza -hátha így néhány kalóriát kispórolhatunk, az amúgy gazdag süteményből- de ha valaki a hagyományos metódust akarja alkalmazni, forró olajban is kisütheti a rombuszokat. Mindenhogy nagyon finom, a nálunk ismert baklavához hasonlóan édes csemege. Ha valaki esetleg kevésbé édesen szeretné, szirup nélkül is fogyasztható, mondjuk tea mellé, én úgy is nagyon szeretem!