Gránátalmás-habcsókos sodó
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
a gyümölcshöz
-
150g gránátalma70 kcal
A sodóhoz
-
250g tej140 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
20g cukor77 kcal
A habcsókhoz
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
50g porcukor194 kcal
Összesen
566
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
a gyümölcshöz
-
300g gránátalma139 kcal
A sodóhoz
-
500g tej280 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
40g cukor155 kcal
A habcsókhoz
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
100g porcukor387 kcal
Összesen
1132
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
a gyümölcshöz
-
28.3g gránátalma13 kcal
A sodóhoz
-
47.2g tej26 kcal
-
3.8g tojássárgája12 kcal
-
3.8g cukor15 kcal
A habcsókhoz
-
7.5g tojásfehérje4 kcal
-
9.4g porcukor37 kcal
Összesen
107
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.4 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 678.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 323 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 114 mg
-
Nátrium 204 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 96.7 g
-
Cukor 92 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 111 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 171 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 219 micro
Összesen
566
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.9 g
Zsír
-
Összesen 22.7 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 434 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1357.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 645 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 228 mg
-
Nátrium 408 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 193.4 g
-
Cukor 183 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 221.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 152 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 125 micro
-
Kolin: 342 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 438 micro
Összesen
1132
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 128 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 22 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.2 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
107
kcal
Hozzávalók
a gyümölcshöz
-
1 közepes db gránátalma
A sodóhoz
-
0.5 l tej
-
2 db tojássárgája
-
4 ek cukor
A habcsókhoz
-
2 db tojásfehérje
-
10 dkg porcukor
Elkészítés
a gyümölcshöz
- Először a sodót készítjük el, mert ennek kell a legtöbb idő, hogy kihűljön. A fél liter tejet feltesszük főni. Közben a 2 tojást különválasztjuk, és a sárgáját a cukorral felverjük.
- Ha a tej felforrt, a lángot alatta takarékra vesszük, és hagyjuk egy kicsit visszahűlni, majd apránként és folyamatos kevergetés mellett öntjük a tojásokhoz. Fontos, hogy tényleg apránként adagoljuk, különben a tojásokból rántotta lesz.
- A tojásos-tejes keveréket visszaöntjük a lábosba, és folyamatosan kevergetve és forráspont alatt tartva besűrítjük. Ha ezzel megvagyunk, félre tesszük hűni. (Megj.: ha valaki nem szeretné, hogy bebőrösödjön a sodó, akkor fóliával takarja le hűtés közben.)
- A sütőt előmelegítjük 150 fokra, és közben elkészítjük a habot: a tojásfehérjéket elkezdjük felverni, és mikor fél úton járunk hozzáöntjük a cukor felét, ezt eldolgozzuk, majd mehet bele a másik fele is. Végeredményként egy kemény, csillogó habot kell kapnunk.
- Egy (lehetőleg szilikonos) sütőpapírral kibélelt tepsire egy kiskanál segítségével apró gombócnyi habokat helyezünk, és 20 percig sütjük őket. Közben végig figyeljük őket, ha elkezdenének barnulni, lejjebb vesszük a hőfokot. Ha letelt az idő, nyitott sütőajtónál hagyjuk őket tovább száradni.
- A rétegezés előtt egy dolgunk van, a gránátalma megtisztítása. Ez kétféleképp nézhet ki. A televízióból már oly jól ismert módszer, miszerint a kettévágott gránátalmát vágott felével a tenyerünk felé fordítjuk, és egy fakanállal elkezdjük csapkodni, hogy kiessenek a magok. Ez után a takarítás mértéke kicsit megnő, de remek feszültséglevezető. A második lehetőség, hogy a kettévágott gránátalmából egy kiskanál segítségével kiszedjük a magokat. Ez kissé macerásabb, de kevesebb kupival jár.
- Végül a rétegezés. Először egy kevés gránátalma mag, erre kerül a habcsók kissé összetörve, majd a sodó. Ez így megy míg meg nem telik a kis edényünk. A legutolsó rétegnél pedig elhagyjuk a sodót, hogy lehessen látni, mi került a pohárkrémünkbe. Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 38
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3949
- Feltöltés dátuma: 2012. január 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Volt itthon egy üveg rouge söröm, és a szép színe mellé szerettem volna valami hasonlóan színes édességet készíteni. A gránátalma tökéletes választásnak tűnt, hiszen az eper és a málna szezon ősz-tél tájékán már igencsak letűnő félben volt. Bár nyáron majd velük is szívesen kipróbálnám, esetleg friss erdei gyümölcsökkel. A sodó pedig tökéletes pohárkrém alapanyag, ha szeretnénk kitölteni a gyümölcsök között lézengő üres teret. És a habcsók? Azt csak nagyon szeretem, és remélem sokan mások is legalább annyira fogják szeretni ezt a finom desszertet, mint én.