Gőzölt mákos guba Gerzsenyi Flórától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 19% Zsír
A gubához
-
50g kifli140 kcal
-
42g mák219 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
50g tej28 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
6 kcal
A sodóhoz
-
167g tej93 kcal
-
17g tojássárgája54 kcal
-
6 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
19 kcal
Összesen
887
kcal
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 19% Zsír
A gubához
-
300g kifli837 kcal
-
250g mák1313 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
300g tej168 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A sodóhoz
-
1000g tej560 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
114 kcal
Összesen
5325
kcal
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 19% Zsír
A gubához
-
11.2g kifli31 kcal
-
9.3g mák49 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
8.2g tojás10 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
11.2g tej6 kcal
-
7.5g habtejszín22 kcal
-
3.7g cukor14 kcal
-
0.4g vaníliás cukor1 kcal
A sodóhoz
-
37.3g tej21 kcal
-
3.7g tojássárgája12 kcal
-
0.4g vaníliás cukor1 kcal
-
4.5g cukor17 kcal
-
1.1g étkezési keményítő4 kcal
Összesen
196
kcal
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.4 g
Zsír
-
Összesen 45.5 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 349 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2200.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 985 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 164 mg
-
Foszfor 564 mg
-
Nátrium 433 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 92.1 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 77 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 257 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 70 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 122 micro
-
Kolin: 249 mg
-
Retinol - A vitamin: 253 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 348 micro
Összesen
887
kcal
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 158.3 g
Zsír
-
Összesen 272.8 g
-
Telített zsírsav 96 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 87 g
-
Koleszterin 2092 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13201.8 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 234 mg
-
Kálcium 5911 mg
-
Vas 41 mg
-
Magnézium 982 mg
-
Foszfor 3386 mg
-
Nátrium 2597 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 552.9 g
-
Cukor 329 mg
-
Élelmi rost 56 mg
VÍZ
-
Összesen 461.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1541 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 423 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 734 micro
-
Kolin: 1495 mg
-
Retinol - A vitamin: 1517 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 277 micro
-
β-crypt 56 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2088 micro
Összesen
5325
kcal
- 11% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 492.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 220 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.6 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 17.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
Összesen
196
kcal
Hozzávalók
A gubához
-
30 g vaj
-
4 db tojás
-
2 citromból nyert citromhéj
-
300 ml tej
-
200 ml habtejszín
-
1 csomag vaníliás cukor
A sodóhoz
-
1 l tej
-
5 db tojássárgája
-
1 csomag vaníliás cukor
-
120 g cukor
Elkészítés
A gubához
- A kifliket érdemes előző nap megvásárolni, hogy egy kicsit megszikkadjanak. Ujjnyi vastag karikákra vágjuk őket. A tojássárgájákat habosra kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejet a vajjal és a tejszínnel összemelegítjük, majd hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját hőkiegyenlítéssel, és lassú tűzön főzzük, folyamatosan kevergetve, míg kissé besűrűsödik. Két citrom héját belereszeljük, majd levesszük a tűzről.
- A darált mákot a tejes keverékhez adjuk, és turmixgépben összeturmixoljuk. Ettől még krémesebb lesz. 2 vagy 3 tojásfehérjét habbá verünk 2 evőkanál cukorral és a kihűlt mákos keverékhez forgatjuk. Ezt ráöntjük a kiflikarikákra, és megvárjuk, míg jól magába szívja.
- Rusztikusan egy kivajazott és mákkal körbe szórt sütőtálba halmozzuk a mákos-kiflis keveréket, kissé elegyengetjük (de ne nyomkodjuk le) és megszórjuk 1-2 evőkanál darált mákkal.
- Előmelegített sütőben, gőzölös funkción (vagy a sütőbe helyezett tál forró vízzel) 170 fokon 25-30 percig sütjük, hogy puha és szaftos maradjon, míg sül elkészítjük a sodót.
A sodóhoz
- Egy lábasban a tej kivételével minden hozzávalót csomómentesre keverünk.
- Majd felöntjük a tejjel, és lassan melegítve, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, és szép selymes lesz.
- Figyeljünk rá, hogy ne égjen le az alja (a cukor miatt), illetve hogy ne csomósodjon be! Akkor jó, ha még folyós, de bevonja egy evőkanál hátulját. Szószos kiöntőben szervírozzuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 516
- Feltöltés dátuma: 2023. december 13.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret
-
alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
Minden család mákos gubája más. Flóráé például gőzölve készül, tojáshbatól légies, szinte már egy kalácspudingra vagy felfújtra hajaz. A tálalásnál selymes sodót kap, ezzel végleg a mennybe megy.