Gőzgombóc 3. - diós, mákos, vaníliasodóval
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Csaba Magdi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
A gőzgombóchoz
-
63g finomliszt228 kcal
-
50g tej28 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
6g kókuszzsír56 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
6g mák33 kcal
-
6g dió41 kcal
-
20g szilvalekvár31 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3g kókuszzsír22 kcal
A vaníliasodóhoz
Összesen
556
kcal
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
A gőzgombóchoz
-
500g finomliszt1820 kcal
-
400g tej224 kcal
-
22g élesztő23 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
50g kókuszzsír446 kcal
-
0g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
50g mák263 kcal
-
50g dió327 kcal
-
160g szilvalekvár248 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g kókuszzsír178 kcal
A vaníliasodóhoz
-
110g tojás138 kcal
-
21g gyümölcscukor77 kcal
-
45g zabpehelyliszt182 kcal
-
500g tej280 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
Összesen
4443
kcal
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
A gőzgombóchoz
-
23.8g finomliszt87 kcal
-
19g tej11 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
2.4g kókuszzsír21 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.2g tojás7 kcal
-
2.4g mák12 kcal
-
2.4g dió16 kcal
-
7.6g szilvalekvár12 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g kókuszzsír8 kcal
A vaníliasodóhoz
-
5.2g tojás7 kcal
-
4 kcal
-
2.1g zabpehelyliszt9 kcal
-
23.8g tej13 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
2.4g fehérbor2 kcal
Összesen
213
kcal
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16 g
Zsír
-
Összesen 21.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 670.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 251 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 227 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 34.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 144 micro
Összesen
556
kcal
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 128.1 g
Zsír
-
Összesen 168.6 g
-
Telített zsírsav 80 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 46 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5365.1 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 255 mg
-
Kálcium 2012 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 464 mg
-
Foszfor 1818 mg
-
Nátrium 769 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 569.9 g
-
Cukor 76 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 274.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 310 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 499 micro
-
Kolin: 668 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1149 micro
Összesen
4443
kcal
- 11% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 255.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
213
kcal
Hozzávalók
A gőzgombóchoz
-
50 dkg finomliszt
-
4 dl tej
-
22 g élesztő
-
1 teáskanál cukor
-
1 csipet só
-
2 db tojás
-
8 ek szilvalekvár
-
2 kk fahéj
A vaníliasodóhoz
-
2 db tojás
-
3 ek gyümölcscukor
-
3 evőkanál zabpehelyliszt
-
5 dl tej
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A gőzgombóchoz
- 4 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt pici cukorral.
- Összemorzsoljuk a zsíradékot a liszttel, pici sóval. Beleütjük a tojásokat és az élesztős tejet. Kb. 6 percig gyúrjuk.
- Ha már levált az edény falától, akkor jó. Alul-felül lisztezzük a tésztát. Kb. 2 órát kelesztjük meleg helyen. Folpack-kal lefedjük.
- A bucit meglisztezzük, és 8 darabra vágjuk. Majd mint egy fánknak, mélyedést csinálunk a közepébe.
- 1 evőkanál szilvalekvárt és őrölt fahéjat teszünk bele. Félbehajtjuk, és óvatosan gombócokat formálunk.
- Gőz fölött elkészítjük (2 tételben 2x30 perc). A sütő aljába teszünk egy nagy tepsi vizet. Föléje a rácsra pedig kizsírozott krómtálcára tesszük a gombócokat. Vigyázni,mert még dagadni fog. Fele idő után fordítsuk őket meg.
- A kész gombócokat olvasztott zsiradékban majd dióban (porcukros) vagy / és mákban megforgatjuk.
- Vaníliasodót készítünk hozzá (muskotályos bort is tehetünk bele) vagy bármilyen fehérbort.
- 2 tojássárgáját kikeverünk, 3 ek szőlőcukorral, 3 ek zabpehely liszttel, 1/2 l tejjel csomómentesre.
- Sűrű krémet főzünk, és forrón hozzákeverjük a tojások kemény habját. Frissen az igazi!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x40
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 70
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 14382
- Feltöltés dátuma: 2011. június 13.
Ajánló
Boglári Muskotályt ajánlunk hozzá. Leves után nagyon laktató és finom étel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Csaba Magdi
50 recept
Kedvesem Édesanyja a négy gyermekének készítette el régen ezt a finomságot. Ő már nem él. Pár éve tudtam meg, hogy ez volt a kedvenc süteményük. Valamikor egyszerű kenyértésztából készítették, és miután megkelt a tészta, megtöltötték, és forró vízben kifőzték. Úgy egy kissé szalonnás vagy inkább nokedlis szerű tésztát kaptak. Sodó nélkül készült. A szerintem könnyebb, lazább tésztát gőzöléssel készíthetünk.