Görög olívabogyós kenyér
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
112g finomliszt406 kcal
-
4 kcal
-
67g víz0 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
2g só0 kcal
-
7g olívaolaj59 kcal
-
15g lilahagyma5 kcal
-
18g fekete olajbogyó21 kcal
-
1g menta1 kcal
Összesen
502
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
670g finomliszt2439 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
400g víz0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
12g só0 kcal
-
40g olívaolaj354 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
110g fekete olajbogyó128 kcal
-
6g menta4 kcal
Összesen
3023
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
49.2g finomliszt179 kcal
-
1.8g friss élesztő2 kcal
-
29.3g víz0 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
2.9g olívaolaj26 kcal
-
6.6g lilahagyma2 kcal
-
8.1g fekete olajbogyó9 kcal
-
0.4g menta0 kcal
Összesen
221
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1172 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 140 mg
-
Nátrium 917 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 110.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 114 micro
Összesen
502
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.4 g
Zsír
-
Összesen 59.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7032 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 231 mg
-
Kálcium 251 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 179 mg
-
Foszfor 839 mg
-
Nátrium 5502 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 541 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 662.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 393 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 219 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 685 micro
Összesen
3023
kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 515.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 404 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 48.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
221
kcal
Hozzávalók
-
67 dkg finomliszt
-
2.5 dkg friss élesztő
-
4 dl víz
-
1 csapott ek cukor
-
3 kk só
Elkészítés
- A vízben feloldjuk a cukrot, meglangyosítjuk, és elmorzsoljuk benne az élesztőt.
- A lisztet összekeverjük a sóval, egy mélyedést készítünk bele, és beleöntjük az élesztős vizet, pici lisztet kavarunk hozzá, és hagyjuk pihenni 15 percig.
- Beleöntjük az olívaolajat, és szépen összedagasztjuk az egészet tésztává. Egy árnyalattal keményebb tésztát kapunk, mint szokásos, de nem nagyon. (Ez azért jó így, mert ha hozzádagasztjuk majd az olajbogyót és a lilahagymát, az egy kissé nedves, és lágyít majd rajta) Dagasztás után lefedjük kissé beolajozott folpackfóliával, és kelni hagyjuk 60 percig.
- Amikor megkelt, kissé megdögönyözzük, és levágjuk a tészta negyedét, olajozott fóliával letakarva félrerakjuk egy tálban.
- A tészta nagyobbik felét lisztezett deszkán kinyújtjuk. Az apróra vágott lilahagymát és mentát összekeverjük a durvára vágott olívabogyóval. Ezt a keveréket rászórjuk a tésztára, összehajtogatjuk, és jól átdolgozzuk. Amikor kész, 20 percre félrerakjuk olajozott fóliával lefedve.
- A 10. percnél fogjuk a félrerakott kisebb darab tésztát, amiben nincs olajbogyó, és négy egyforma részre vágjuk. Mindegyik darabból hengergetünk egy-egy 60 cm hosszú "kötelet". Két kötelet összefogunk, és összecsavarjuk, majd a másik kettőt is összefogjuk, és összecsavarjuk. Mind a két szál összecsavart fonatot félbevágjuk.
- A nagyobbdarab, olívabogyós tészta megformázása következik. A tésztát kettévágjuk, és mind a két félből formázunk egy-egy kb. 20 cm hosszú, henger alakú cipócskát.
- Kikenünk egy sütőlemezt.
- A cipókat megkenjük egy kis vízzel. A cipócskák mindkét végéről, k.b 1/4-énél körbefogjuk a csavart fonatinkkal úgy, hogy alul a cipó alatt érjenek össze. (Két cipónk lesz, melyeknek mind a két végénél körülfut a fonat.) Majd ráhelyezzük a sütőlemezre őket. Lefedve hagyjuk kelni 45 percet.
- Amikor a cipók megkeltek, egy kis liszttel meghintjük a tetejüket, és berakjuk a 220 °C-ra (légkeverés 200 °C) előmelegített sütőbe. Ezen a hőfokon 20 percig sütjük, majd lejjebbvesszük 200°C fokra (légkeverésesben 180°C), és további 25-30 percig sütjük, amíg meg nem sülnek. Kissé pirosas lesz a tetejük, és az aljuk tompa hangot ad ütögetésre.
- Amikor kész, kivesszük, és egy ruhába burkoljuk, rácsra tesszük, s hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 323
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 27335
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 16.
Ajánló
Finom hideg ételekhez, bor mellé, vagy csak úgy. A menta helyett kipróbálhatjuk friss korianderzölddel is. pH besorolás: közepesen savasít
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Nagyon szeretem a mediterrán ételeket, a fűszerek párosításai miatt. Szeretem azt is, ha egy sima kelt tésztába valamilyen fűszer kerül, nem is beszélve a fekete olívabogyóról, és a lilahagymáról. Ha ezeket a színeket meglátjuk együtt, már lehet tudni, hogy valami jó fog ebből kisülni! :) S az illat, ami sütés közben száll a levegőben! Hmmm... Csudafini! :) A receptet egyébként kedvenc könyvemből, a Kenyérsütés enciklopédiájából vettem.