r
Nosalty Logó

Görög olívabogyós kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Görög olívabogyós kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 502 kcal
  • 5% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3023 kcal
  • 5% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 221 kcal
  • 5% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1172 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    917 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    110.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 502 kcal
  • 5% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.4 g

Zsír

  • Összesen
    59.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7032 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    231 mg
  • Kálcium
    251 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    179 mg
  • Foszfor
    839 mg
  • Nátrium
    5502 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    541 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    662.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    393 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    219 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    685 micro
Összesen 3023 kcal
  • 5% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    515.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    404 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 221 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vízben feloldjuk a cukrot, meglangyosítjuk, és elmorzsoljuk benne az élesztőt.
  2. A lisztet összekeverjük a sóval, egy mélyedést készítünk bele, és beleöntjük az élesztős vizet, pici lisztet kavarunk hozzá, és hagyjuk pihenni 15 percig.
  3. Beleöntjük az olívaolajat, és szépen összedagasztjuk az egészet tésztává. Egy árnyalattal keményebb tésztát kapunk, mint szokásos, de nem nagyon. (Ez azért jó így, mert ha hozzádagasztjuk majd az olajbogyót és a lilahagymát, az egy kissé nedves, és lágyít majd rajta) Dagasztás után lefedjük kissé beolajozott folpackfóliával, és kelni hagyjuk 60 percig.
  4. Amikor megkelt, kissé megdögönyözzük, és levágjuk a tészta negyedét, olajozott fóliával letakarva félrerakjuk egy tálban.
  5. A tészta nagyobbik felét lisztezett deszkán kinyújtjuk. Az apróra vágott lilahagymát és mentát összekeverjük a durvára vágott olívabogyóval. Ezt a keveréket rászórjuk a tésztára, összehajtogatjuk, és jól átdolgozzuk. Amikor kész, 20 percre félrerakjuk olajozott fóliával lefedve.
  6. A 10. percnél fogjuk a félrerakott kisebb darab tésztát, amiben nincs olajbogyó, és négy egyforma részre vágjuk. Mindegyik darabból hengergetünk egy-egy 60 cm hosszú "kötelet". Két kötelet összefogunk, és összecsavarjuk, majd a másik kettőt is összefogjuk, és összecsavarjuk. Mind a két szál összecsavart fonatot félbevágjuk.
  7. A nagyobbdarab, olívabogyós tészta megformázása következik. A tésztát kettévágjuk, és mind a két félből formázunk egy-egy kb. 20 cm hosszú, henger alakú cipócskát.
  8. Kikenünk egy sütőlemezt.
  9. A cipókat megkenjük egy kis vízzel. A cipócskák mindkét végéről, k.b 1/4-énél körbefogjuk a csavart fonatinkkal úgy, hogy alul a cipó alatt érjenek össze. (Két cipónk lesz, melyeknek mind a két végénél körülfut a fonat.) Majd ráhelyezzük a sütőlemezre őket. Lefedve hagyjuk kelni 45 percet.
  10. Amikor a cipók megkeltek, egy kis liszttel meghintjük a tetejüket, és berakjuk a 220 °C-ra (légkeverés 200 °C) előmelegített sütőbe. Ezen a hőfokon 20 percig sütjük, majd lejjebbvesszük 200°C fokra (légkeverésesben 180°C), és további 25-30 percig sütjük, amíg meg nem sülnek. Kissé pirosas lesz a tetejük, és az aljuk tompa hangot ad ütögetésre.
  11. Amikor kész, kivesszük, és egy ruhába burkoljuk, rácsra tesszük, s hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 323
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 27335
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 16.

Ajánló

Finom hideg ételekhez, bor mellé, vagy csak úgy. A menta helyett kipróbálhatjuk friss korianderzölddel is. pH besorolás: közepesen savasít

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon szeretem a mediterrán ételeket, a fűszerek párosításai miatt. Szeretem azt is, ha egy sima kelt tésztába valamilyen fűszer kerül, nem is beszélve a fekete olívabogyóról, és a lilahagymáról. Ha ezeket a színeket meglátjuk együtt, már lehet tudni, hogy valami jó fog ebből kisülni! :) S az illat, ami sütés közben száll a levegőben! Hmmm... Csudafini! :) A receptet egyébként kedvenc könyvemből, a Kenyérsütés enciklopédiájából vettem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...