Gombás szelet giuliettalupa konyhájából
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

Hozzávalók
-
50 dkg csiperkegomba
-
1 közepes db vöröshagyma
-
3 dl fehérbor
-
3 dl tejföl
-
10 dkg finomliszt
-
3 db babérlevél
-
1 citromból nyert citromlé
-
só ízlés szerint
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
200g sertéshús332 kcal
-
125g csiperkegomba27 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
75g fehérbor62 kcal
-
75g tejföl149 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
0g só0 kcal
-
38g mangalica zsír85 kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
800g sertéshús1328 kcal
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
300g fehérbor246 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g mangalica zsír338 kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
35.1g sertéshús58 kcal
-
21.9g csiperkegomba5 kcal
-
3.9g vöröshagyma1 kcal
-
13.2g fehérbor11 kcal
-
13.2g tejföl26 kcal
-
4.4g finomliszt16 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.8g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.6g mangalica zsír15 kcal
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.2 g
Zsír
-
Összesen 41.2 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 181 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1043.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 641 mg
-
Nátrium 128 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 402.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 162 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 204.6 g
Zsír
-
Összesen 165 g
-
Telített zsírsav 68 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 725 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4175.3 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 303 mg
-
Kálcium 437 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 328 mg
-
Foszfor 2562 mg
-
Nátrium 514 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 124.2 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 9 mg
Víz
-
Összesen 1611.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 388 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 240 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 153 micro
-
Kolin: 649 mg
-
Retinol - A vitamin: 379 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
- 10% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 183.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 70.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Elkészítés
- A sertéshúst vágjuk 8-10 szeletre, majd sózzuk, borsozzuk és forgassuk meg egy kevés lisztben. Majd felforrósított zsiradékban pár percig (fehéredésig) süssük elő. A sütést követően egy tányérra szedjük ki a hússzeleteket.
- A gombákat tisztítsuk meg és szeleteljük fel vékonyan, a hagymát is vágjuk fel apróra, Egy mélyebb, nagyobb serpenyőbe tegyünk kb. 4-5 evőkanálnyit az előbb sült hús zsírjából, erre szórjuk rá a hagymát és a gombát, sózzuk, borsozzuk, és pirítsuk át.
- Mikor már a gomba kezd levet ereszteni, öntsünk alá egy kevés vizet (kb. 1,5 dl), tegyük hozzá a húsokat, kevés szemes borsot, babérlevelet és a bor felét. Fedő alatt lassú tűzön főzzük-pároljuk kb. 40 percig. Közben figyeljük, hogy mindig legyen alatta bőven lé. A maradék bort fokozatosan adagoljuk hozzá.
- Ha megpuhult a hús, akkor vegyünk ki pár kanállal a levéből, keverjük ki tejföllel, ízesítsük citromlével, és öntsük vissza a húsra. Pár perc alatt forraljuk össze. (Ha sűrűbbre szeretnénk, keverjünk hozzá még egy evőkanálnyi lisztet.)
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 perc
- Főzés ideje: 45 perc
- Sütés ideje: 5 perc
Az eredeti recept, melyet egy kedves barátnőmtől tanultam, frissen szedett erdei gombával, legfőképp vargányával vagy egyéb tinóruval készül. Persze télen, tavasszal csak szárított vagy fagyasztott formában juthatunk ezekhez a gombákhoz, ezért ilyenkor inkább friss csiperkével szoktam készíteni ezt a fogást. A sertéshús ízlés szerint helyettesíthető csirke- vagy pulykahússal is, ha valaki könnyebb ételt szeretne. A zsírt viszont ne helyettesítsük olajjal, mert ehhez fogáshoz klasszikusan zsír való, ez adja meg az igazi ízét. Ha jó minőségű, háztáji sertés- vagy mangalicazsírt használunk, akkor van olyan egészséges, mint az olaj, sőt!
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!