r
Nosalty Logó

Gnocchi ai funghi, az őszi gombás gnocchi

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Simon Gábor
Gnocchi ai funghi, az őszi gombás gnocchi
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Gnocchi tészta

Gombaszósz

440
Kalória
15.6g
Fehérje
44.6g
Szénhidrátok
21.2g
Zsír
228g
Víz
75.4g
Koleszterin
4.3g
Rost
5.3g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Gnocchi tészta

Gombaszósz

Összesen 440 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Gnocchi tészta

Gombaszósz

Összesen 1763 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Gnocchi tészta

Gombaszósz

Összesen 125 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    21.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1326.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    245 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    376 mg
  • Nátrium
    605 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    228 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    106 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    104 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 440 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.5 g

Zsír

  • Összesen
    84.9 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    302 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5307.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    979 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    292 mg
  • Foszfor
    1503 mg
  • Nátrium
    2420 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    178.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    911.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    426 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    105 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    191 micro
  • Kolin:
    335 mg
  • Retinol - A vitamin:
    415 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    123 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    299 micro
Összesen 1763 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    376.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    172 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    64.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 125 kcal

Elkészítés

Gnocchi tészta

  1. A burgonyát héjastul főzzük meg puhára, így kevesebb vizet fog felszívni. Amíg meleg, pucoljuk meg és törjük át a főtt burgonyát. Üssünk bele egy tojást, reszeljük bele a parmezán sajtot, és ízlés szerint szerecsendióval ízesítsük. Finoman sózzuk meg, szórjuk rá a lisztet.
  2. Kezdjük el szépen összedolgozni a tésztát, viszont ezt nem kell sokáig gyúrni, lisztet csak keveset adjunk hozzá, ha nagyon ragadna. A gyúródeszkát lisztezzük meg, vágjunk le a tésztából kisebb darabokat, amiket nyújtsunk ki durván 2 cm széles hengerekre. Végül vágjuk fel kb. 2 cm-es darabokra.
  3. Villán vagy cérnametélt-készítőn görgessük végig a gnocchikat, így jobban fel tudják venni a szaftot. Helyezzük őket lisztezett tálcára, de ne fedjék egymást. Az így elkészült tésztát, ha szeretnénk, tálcástul lefagyaszthatjuk.
  4. Forrásban lévő, sós vízben főzzük ki őket. Miután feljöttek a víz felszínére, főzzük még 2-3 percig, végül szűrjük le.

Gombaszósz

  1. Forró serpenyőbe csurgassunk egy kevés olívaolajat, a felvágott gombákat szórjuk bele. Sózzuk, borsozzuk, és pirítsuk le őket. Tegyük bele a fenyőmagvakat, fokhagymát is, forgassuk át.
  2. Öntsük fel fehérborral, és forraljuk vissza szépen. Miután elpárolgott a bor egy része, adjuk hozzá a tejszínt. Miután besűrűsödött, tépkedjünk bele kakukkfüvet.
  3. A megfőtt gnocchikat tegyük bele, forraljunk egyet még rajta, és kész is. Parmezánforgáccsal, pirított fenyőmaggal és friss kakukkfűvel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Főzés ideje: 20 perc

Ez a villával pödört tésztagombócka a nocchio vagy a nocca szóból származik, és míg az előbbi fabütyköt/facsomót, addig az utóbbi ujjpercet jelent – mindkettő a gombócka kerek, hengeres mivoltára utal. Olaszország számos területén a gnocchi egyfajta primi piatti, azaz első fogás, amit vagy levesként, vagy különböző tésztaételként fogyasztanak, és minden egyes régióban másként szolgálják fel. Rómában rendszerint csütörtökönként kerül az asztalokra, és Pecorino Romano-val meg vajjal bolondítják meg a kis nudlikat. Mivel szezonja van, ezért egy őszies hangulatú gombás különlegességet készítettünk most el, amit fehérborral, kakukkfűvel és fenyőmaggal bolondítottunk meg. Ahhoz, hogy egy igazán illatos, gombás ragut kapjunk, lehetőleg erdei gombákat válasszunk!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Medvehagymás-túrós gnocchi

Az olasz malfatti névre hallgató házi gnocchi/gombóc ihlette az alábbi receptet. Ebbe, a kicsit magyarosabb verzióba azonban tavaszi medvehagyma és tehéntúró kerül, ettől frissebb, ...

Lakos Benedek

Gnocchi-spagetti

Ha szeretitek a gnocchit, akkor ez a burgonyás tésztaspagetti is nektek való lesz: extra puha és vastag szálakkal és nem mindennapi külsővel csábít! Itt az ideje, hogy egy picit másképp ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

5 étel, amit Ferenc pápa nagyon szeretett

Április 21-én, húsvéthétfőn hunyt el a katolikus egyház 266. pápája, Jorge Mario Bergoglio. Rá emlékezve összegyűjtöttük kedvenc ételeit, melyek között argentin és olasz fogások kaptak helyet. Mi így emlékezünk rá.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!