r
Nosalty Logó

Tavaszi zöldfűszeres gerslirizottó

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Tavaszi zöldfűszeres gerslirizottó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gerslirizottóhoz:

Összesen 604 kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gerslirizottóhoz:

Összesen 3023 kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gerslirizottóhoz:

Összesen 116 kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    19.9 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1885.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    374 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    426 mg
  • Nátrium
    911 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    136.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    239 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    459 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1418 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2042 micro
Összesen 604 kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    99.6 g

Zsír

  • Összesen
    81.2 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    197 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9428.1 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    223 mg
  • Kálcium
    1871 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    593 mg
  • Foszfor
    2130 mg
  • Nátrium
    4557 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    450.2 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    92 mg

VÍZ

  • Összesen
    682.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1195 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    212 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    2294 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    511 micro
  • Kolin:
    270 mg
  • Retinol - A vitamin:
    604 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7088 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10208 micro
Összesen 3023 kcal
  • 8% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    361.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    175 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    272 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    391 micro
Összesen 116 kcal

Hozzávalók

A gerslirizottóhoz:

Elkészítés

A gerslirizottóhoz:

  1. A gerslit előző este áztassuk be, így hamarabb megpuhul a főzés során. Ha erre nincs időnk (vagy elfelejtettük), főzés előtt alaposan mossuk át, csepegtessük le. Az előzőleg beáztatott gersli nagyjából 30 perc alatt is fogyasztásra készre fő, míg normál esetben 60 perc szükséges a főzéshez.
  2. Egy csokor újhagymát karikázzunk vékony szeletekre, majd melegítsünk fel 3 dkg vajat és futtassuk meg rajta a hagymakarikákat (nagyjából 3-5 perc alatt).
  3. Ezután öntsük hozzá a beáztatott és átmosott gerslit, majd 5 percig közepes lángon pirítva, folyamatos keverés mellett forgassuk át a vajas, hagymás zsiradékban.
  4. Öntsük rá annyi száraz fehérbort, amennyit felvesz, és hagyjuk elfőve elpárologni.
  5. Keverjük át finoman, majd öntsük fel annyi zöldségalaplével, hogy nagyjából ellepje a gerslit. Ha elpárolgott, vagy többet kíván a gersli, akkor öntsünk még hozzá.
  6. Amíg puhul az alaplében a gersli, vágjuk össze vagy késes aprítógépben vágjuk finomra a zöldeket: használjunk bátran 2 csokor friss petrezselymet, 1 csokor medvehagymát vagy helyette nagyjából 80 g bébispenótot.
  7. Ha megpuhultak az alaplében a gersliszemek, adjunk hozzá újabb 3 dkg vajat, a finomra vágott zöldeket és reszelt parmezánt, majd finoman keverjük át, főzzük össze további 5 perc alatt. Fontos, hogy akkor lesz igazán jó állaga a gerslirizottónknak, ha enyhén leveses marad az alaplétől (tehát ne főzzük/pirítsuk szárazra a gerslit), és szaftos/krémes a vajtól. Higgyétek el, nemcsak a klasszikus olasz, rizsből készült rizottónál működik, hanem a gerslinél is.
  8. Tálaláskor szórjuk meg frissen reszelt parmezánnal, vagy tálaljuk lassan sült libamellel.
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1724
  • Feltöltés dátuma: 2023. április 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tavaszi zöldfűszeres gerslirizottó
Hering András 182 recept

Tévedés, hogy igazán jó rizottót csak rizsből lehet készíteni. Az árpagyöngy vagy népszerűbb nevén gersli egy méltatlanul elfeledett, pedig jóval olcsóbb és egészségesebb alternatívja lehet a klasszikus rizottóhoz használt rizsnek. A gabonafélék közözött az árpa tartalmaz legnagyobb mennyiségben nyomelemeket: gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban. Rendkívüli rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztőrendszer működésére. A gerslirizottót is kedvedre variálhatod friss zöldségekkel, gombával, hússal vagy hallal: a különböző alapanyagok bevonása nem szab határt a kreativitásodnak.

Hozzávalók

A gerslirizottóhoz:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...