Tavaszi zöldfűszeres gerslirizottó
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
A gerslirizottóhoz:
-
100g gersli352 kcal
-
12g vaj86 kcal
-
30g fehérbor25 kcal
-
129g újhagyma25 kcal
-
13g medvehagyma18 kcal
-
18g petrezselyem6 kcal
-
200g zöldség alaplé14 kcal
-
20g parmezán sajt78 kcal
Összesen
604
kcal
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
A gerslirizottóhoz:
-
500g gersli1760 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
644g újhagyma124 kcal
-
65g medvehagyma92 kcal
-
90g petrezselyem32 kcal
-
1000g zöldség alaplé70 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
Összesen
3023
kcal
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
A gerslirizottóhoz:
-
19.2g gersli67 kcal
-
2.3g vaj16 kcal
-
5.7g fehérbor5 kcal
-
24.7g újhagyma5 kcal
-
2.5g medvehagyma4 kcal
-
3.4g petrezselyem1 kcal
-
38.3g zöldség alaplé3 kcal
-
3.8g parmezán sajt15 kcal
Összesen
116
kcal
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 19.9 g
Zsír
-
Összesen 16.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1885.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 374 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 426 mg
-
Nátrium 911 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 136.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 239 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 459 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1418 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2042 micro
Összesen
604
kcal
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 99.6 g
Zsír
-
Összesen 81.2 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 197 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9428.1 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 223 mg
-
Kálcium 1871 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 593 mg
-
Foszfor 2130 mg
-
Nátrium 4557 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 450.2 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 92 mg
VÍZ
-
Összesen 682.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1195 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 212 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 2294 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 511 micro
-
Kolin: 270 mg
-
Retinol - A vitamin: 604 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7088 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10208 micro
Összesen
3023
kcal
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 361.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 175 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 26.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 88 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 272 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 391 micro
Összesen
116
kcal
Hozzávalók
A gerslirizottóhoz:
-
50 dkg gersli
-
6 dkg vaj
-
7 közepes db újhagyma
-
2 csokor petrezselyem
-
1 l zöldség alaplé
Elkészítés
A gerslirizottóhoz:
- A gerslit előző este áztassuk be, így hamarabb megpuhul a főzés során. Ha erre nincs időnk (vagy elfelejtettük), főzés előtt alaposan mossuk át, csepegtessük le. Az előzőleg beáztatott gersli nagyjából 30 perc alatt is fogyasztásra készre fő, míg normál esetben 60 perc szükséges a főzéshez.
- Egy csokor újhagymát karikázzunk vékony szeletekre, majd melegítsünk fel 3 dkg vajat és futtassuk meg rajta a hagymakarikákat (nagyjából 3-5 perc alatt).
- Ezután öntsük hozzá a beáztatott és átmosott gerslit, majd 5 percig közepes lángon pirítva, folyamatos keverés mellett forgassuk át a vajas, hagymás zsiradékban.
- Öntsük rá annyi száraz fehérbort, amennyit felvesz, és hagyjuk elfőve elpárologni.
- Keverjük át finoman, majd öntsük fel annyi zöldségalaplével, hogy nagyjából ellepje a gerslit. Ha elpárolgott, vagy többet kíván a gersli, akkor öntsünk még hozzá.
- Amíg puhul az alaplében a gersli, vágjuk össze vagy késes aprítógépben vágjuk finomra a zöldeket: használjunk bátran 2 csokor friss petrezselymet, 1 csokor medvehagymát vagy helyette nagyjából 80 g bébispenótot.
- Ha megpuhultak az alaplében a gersliszemek, adjunk hozzá újabb 3 dkg vajat, a finomra vágott zöldeket és reszelt parmezánt, majd finoman keverjük át, főzzük össze további 5 perc alatt. Fontos, hogy akkor lesz igazán jó állaga a gerslirizottónknak, ha enyhén leveses marad az alaplétől (tehát ne főzzük/pirítsuk szárazra a gerslit), és szaftos/krémes a vajtól. Higgyétek el, nemcsak a klasszikus olasz, rizsből készült rizottónál működik, hanem a gerslinél is.
- Tálaláskor szórjuk meg frissen reszelt parmezánnal, vagy tálaljuk lassan sült libamellel.
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1724
- Feltöltés dátuma: 2023. április 21.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
húsmentes ünnepi és böjti ételek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
Tévedés, hogy igazán jó rizottót csak rizsből lehet készíteni. Az árpagyöngy vagy népszerűbb nevén gersli egy méltatlanul elfeledett, pedig jóval olcsóbb és egészségesebb alternatívja lehet a klasszikus rizottóhoz használt rizsnek. A gabonafélék közözött az árpa tartalmaz legnagyobb mennyiségben nyomelemeket: gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban. Rendkívüli rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztőrendszer működésére. A gerslirizottót is kedvedre variálhatod friss zöldségekkel, gombával, hússal vagy hallal: a különböző alapanyagok bevonása nem szab határt a kreativitásodnak.