r
Nosalty Logó

Genovai pesto

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
giuliettalupa
Genovai pesto
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

349
Kalória
9.6g
Fehérje
2.1g
Szénhidrátok
34g
Zsír
17.6g
Víz
19.7g
Koleszterin
367.1mg
Rost
204.9mg
Cukor
  • 16% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 53% Zsír
Összesen 349 kcal
  • 16% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 53% Zsír
Összesen 1395 kcal
  • 16% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 53% Zsír
Összesen 507 kcal
  • 16% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 53% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    34 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1242.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    313 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    209 mg
  • Nátrium
    685 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    17.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    69 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    405 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    707 micro
Összesen 349 kcal
  • 16% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 53% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    38.3 g

Zsír

  • Összesen
    135.9 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4970.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    1251 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    836 mg
  • Nátrium
    2738 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    70.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    277 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    277 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1620 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2827 micro
Összesen 1395 kcal
  • 16% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 53% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    49.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1807.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    455 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    304 mg
  • Nátrium
    996 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    25.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    101 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    589 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1028 micro
Összesen 507 kcal

Elkészítés

  1. A friss, de száraz bazsalikom leveleit tépkedjük le, és a nagy szemű sóval együtt tegyük egy mozsárba. Lassan dörzsölgessük egészen addig, amíg levet nem kezd ereszteni. (Ha véletlen nedves lenne a bazsalikomlevelünk, mondjuk, mert a kertből hoztuk, és még harmatos, akkor törölgessük szárazra.)
  2. Adjuk hozzá a két gerezd fokhagymát, majd a fenyőmagot, és dörzsölgessük, törjük tovább, amíg krémessé nem kezd válni.
  3. A masszába keverjük bele a kétféle (parmezán és pecorino) reszelt sajtot, majd lassanként öntsük hozzá az olívaolajat. Az egészet jól elegyítsük össze, de ne legyen teljesen homogén.
  4. Mielőtt a tésztára tennénk, a tészta főzővizéből egy-két evőkanálnyival fellazíthatjuk a pestót.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc

Sokféle pesto létezik, a szicíliai ricottás, aszalt paradicsomos, a calabriai borsos, de a király mindenképpen a pesto genovese, azaz a zöld színű, genovai pesto. Az elkészítése nem nagy ördöngösség, ám pár szabályt mindenképpen be kell tartani. A bazsalikom leveleket nem szabad megmosni, esetleg csak letörölgetni. A szószt mindig mozsárban (kő vagy porcelán) kell elkészíteni, mert az aprítógépben a magas fordulatszámon felhevül és megfeketedik (oxidálódik) a bazsalikom levele. A hozzávalóknál is ügyeljünk a megfelelő alapanyagok beszerzésére: a só legyen nagy szemű, mert így könnyebben összemorzsolja a fűszernövény leveleit. A bazsalikomból a kis levelűt válasszuk, mert az aromásabb. A sajtok esetében a pecorinót (juhtejből készült félkemény sajt) nehezebb beszerezni, de járjunk utána, mert ha tehén- vagy kecsketejből készült sajttal helyettesítjük, akkor elmarad az igazi "olaszos" ízvilág.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Almaméz

Sok almád termett, vagy pont mindenki almát vásárolt a családban, és nincs kedved, időd almás pitét sütni belőle? Akkor készíts almamézet, most az őszi almákból lesz a legfinomabb!

Gréti

Meggymártás

Imádjuk a meggymártást, többek között a meggyszezont is azért várjuk minden évben, hogy lehessen frissen készíteni ezt az igazán magyaros fogást - és persze eltenni a meggyből, hogy az ...

Rosanics Petra

Zsenge zöldborsópesztó

A friss zöldborsónál nehezebb üdébb és ropogósabb tavaszi zöldséget találni, ezért bátran használhatjuk ha zsenge végeredményre vágyunk. Mi most egy roppant egyszerű és gyors ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!