Genovai pesto
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 53% Zsír
-
13g bazsalikom3 kcal
-
18g parmezán sajt69 kcal
-
29 kcal
-
4g fenyőmag25 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
1g só0 kcal
-
25g olívaolaj221 kcal
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 53% Zsír
-
50g bazsalikom12 kcal
-
70g parmezán sajt274 kcal
-
30g pecorino sajt116 kcal
-
15g fenyőmag101 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
4g só0 kcal
-
100g olívaolaj884 kcal
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 53% Zsír
-
18.2g bazsalikom4 kcal
-
25.5g parmezán sajt100 kcal
-
10.9g pecorino sajt42 kcal
-
5.5g fenyőmag37 kcal
-
2.2g fokhagyma3 kcal
-
1.5g só0 kcal
-
36.4g olívaolaj321 kcal
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 53% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 34 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1242.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 313 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 209 mg
-
Nátrium 685 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 17.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 69 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 405 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 707 micro
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 53% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 38.3 g
Zsír
-
Összesen 135.9 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4970.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 1251 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 114 mg
-
Foszfor 836 mg
-
Nátrium 2738 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 277 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 277 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 141 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1620 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2827 micro
- 16% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 53% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 13.9 g
Zsír
-
Összesen 49.4 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1807.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 455 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 304 mg
-
Nátrium 996 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 101 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 589 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1028 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A friss, de száraz bazsalikom leveleit tépkedjük le, és a nagy szemű sóval együtt tegyük egy mozsárba. Lassan dörzsölgessük egészen addig, amíg levet nem kezd ereszteni. (Ha véletlen nedves lenne a bazsalikomlevelünk, mondjuk, mert a kertből hoztuk, és még harmatos, akkor törölgessük szárazra.)
- Adjuk hozzá a két gerezd fokhagymát, majd a fenyőmagot, és dörzsölgessük, törjük tovább, amíg krémessé nem kezd válni.
- A masszába keverjük bele a kétféle (parmezán és pecorino) reszelt sajtot, majd lassanként öntsük hozzá az olívaolajat. Az egészet jól elegyítsük össze, de ne legyen teljesen homogén.
- Mielőtt a tésztára tennénk, a tészta főzővizéből egy-két evőkanálnyival fellazíthatjuk a pestót.
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 34
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 4796
- Feltöltés dátuma: 2019. november 18.
Ajánló
Egy adag pesto 600 gramm tésztához elegendő. Tészta helyett pirítósra, húsokra vagy halakra kenve is fogyasztható.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Sokféle pesto létezik, a szicíliai ricottás, aszalt paradicsomos, a calabriai borsos, de a király mindenképpen a pesto genovese, azaz a zöld színű, genovai pesto. Az elkészítése nem nagy ördöngösség, ám pár szabályt mindenképpen be kell tartani. A bazsalikom leveleket nem szabad megmosni, esetleg csak letörölgetni. A szószt mindig mozsárban (kő vagy porcelán) kell elkészíteni, mert az aprítógépben a magas fordulatszámon felhevül és megfeketedik (oxidálódik) a bazsalikom levele. A hozzávalóknál is ügyeljünk a megfelelő alapanyagok beszerzésére: a só legyen nagy szemű, mert így könnyebben összemorzsolja a fűszernövény leveleit. A bazsalikomból a kis levelűt válasszuk, mert az aromásabb. A sajtok esetében a pecorinót (juhtejből készült félkemény sajt) nehezebb beszerezni, de járjunk utána, mert ha tehén- vagy kecsketejből készült sajttal helyettesítjük, akkor elmarad az igazi "olaszos" ízvilág.