Galuska paradicsomos-tejszínes szósszal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
sebojana
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 8% Zsír
A galuskákhoz
-
75g burgonya43 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
0g só0 kcal
-
35 kcal
A szószhoz
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
29 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
20g trappista sajt70 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
4g disznózsír34 kcal
Összesen
532
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 8% Zsír
A galuskákhoz
-
300g burgonya173 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
A szószhoz
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
140g sűrített paradicsom115 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
80g trappista sajt282 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
15g disznózsír135 kcal
Összesen
2128
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 8% Zsír
A galuskákhoz
-
26g burgonya15 kcal
-
4.8g tojás6 kcal
-
21.7g finomliszt79 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.4g napraforgó olaj12 kcal
A szószhoz
-
7.8g vöröshagyma3 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
12.2g sűrített paradicsom10 kcal
-
17.4g főzőtejszín23 kcal
-
6.9g trappista sajt24 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
1.3g disznózsír12 kcal
Összesen
185
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.3 g
Zsír
-
Összesen 21.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 779.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 226 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 280 mg
-
Nátrium 181 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 155.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 129 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 333 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 10067 micro
-
Lut-zea 78 micro
Összesen
532
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.1 g
Zsír
-
Összesen 84.6 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 363 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3116.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 127 mg
-
Kálcium 905 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 220 mg
-
Foszfor 1120 mg
-
Nátrium 723 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 275.4 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 621.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 630 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 85 mg
-
D vitamin: 76 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 313 mg
-
Retinol - A vitamin: 518 micro
-
α-karotin 41 micro
-
β-karotin 1332 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 40270 micro
-
Lut-zea 313 micro
Összesen
2128
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 270.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 54 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 116 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3496 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
185
kcal
Hozzávalók
A galuskákhoz
-
3 db burgonya
-
1 db tojás
-
250 g finomliszt
-
1 csipet só
-
2 ek napraforgó olaj
A szószhoz
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
140 g sűrített paradicsom
-
200 ml főzőtejszín
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 teáskanál oregánó
-
1 teáskanál bazsalikom
-
chilipehely ízlés szerint
-
1 ek disznózsír
Elkészítés
A galuskákhoz
- Hámozzuk meg és vágjuk fel a krumplikat, mossuk meg hideg vízben, majd sós vízben tegyük fel főni. Főzzük addig, amíg puhák nem lesznek (egy villával ellenőrizzük) majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
- Ha a krumpli kihűlt, nyomjuk át krumplinyomón – én egy dagasztótálba nyomtam őket. Sózzuk, üssük rá a tojást, keverjük össze, majd kezdjük hozzáadni a lisztet folyamatos keverés/gyúrás mellett. Több-kevesebb lisztet is felvehet a tészta, addig adjuk hozzá, amíg össze nem áll.
- Szórjuk meg liszttel a gombócot majd tegyük hűtőbe amíg a szószt elkészítjük.
- Egy lábasban felteszek vizet forrni, sózom, illetve kevés olajat öntök bele – hogy biztosan ne tapadjanak össze a galuskák. A krumplis gombócot egy lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagságúra nyújtom és felvágom (nekem elég rusztikusra sikeredett, voltak kisebb-nagyobb darabkák). Amikor a víz forrni kezd, beledobálom a galuskákat és pár percig főzöm őket. Egyszer-kétszer átkeverem miközben fő, és amint feljönnek a felszínre, le is szűröm.
A szószhoz
- A szószhoz a vöröshagymát vágjuk apróra, egy lábasban dinszteljük meg a zsíron. Amint üvegesre pároltuk, nyomjuk hozzá a fokhagymát, öntsük rá a paradicsomot, szórjuk bele a sajtot, a sót és a borsot, majd keverjük össze.
- Hagyjuk összefőni az ízeket – illetve a sajtot megolvadni –, majd adjuk hozzá az egyéb fűszereket (ez az én esetemben oregánó, bazsalikom és kevés őrölt chili volt) és a tejszínt. Keverjük el, rottyantsuk össze, majd vegyük le a tűzről pihenni.
- A galuskákat beledobom a szószba, kis lángon összeforgatom őket majd pár perc hűtés után tálalom.
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 443
- Feltöltés dátuma: 2022. június 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
sebojana
2 recept