Fromage frais sajttorta eperrel
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 12% Zsír
Az alaphoz
-
22g zabkeksz102 kcal
-
6g törökmogyoró39 kcal
-
6g vaj45 kcal
A sajtos részhez
-
44g fromage frais131 kcal
-
44g tehéntúró64 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
22g cukor85 kcal
A tetejére
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 12% Zsír
Az alaphoz
-
175g zabkeksz814 kcal
-
50g törökmogyoró315 kcal
-
50g vaj359 kcal
A sajtos részhez
-
350g fromage frais1047 kcal
-
350g tehéntúró515 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
175g cukor677 kcal
A tetejére
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 12% Zsír
Az alaphoz
-
8.6g zabkeksz40 kcal
-
2.5g törökmogyoró15 kcal
-
2.5g vaj18 kcal
A sajtos részhez
-
17.2g fromage frais51 kcal
-
17.2g tehéntúró25 kcal
-
8.1g tojás10 kcal
-
0.2g vaníliaaroma0 kcal
-
8.6g cukor33 kcal
A tetejére
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.4 g
Zsír
-
Összesen 28.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1403 g
-
Cink 115 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 317 mg
-
Vas 88 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 329 mg
-
Nátrium 493 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.8 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 143.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 171 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 63 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 11 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 53 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 114 micro
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 163.2 g
Zsír
-
Összesen 231.5 g
-
Telített zsírsav 107 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 889 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11223.6 g
-
Cink 923 mg
-
Szelén 118 mg
-
Kálcium 2536 mg
-
Vas 708 mg
-
Magnézium 289 mg
-
Foszfor 2632 mg
-
Nátrium 3944 mg
-
Réz 36 mg
-
Mangán 37 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 382.8 g
-
Cukor 288 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 1148.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1366 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 388 mg
-
D vitamin: 504 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 88 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 422 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 291 micro
-
Kolin: 517 mg
-
Retinol - A vitamin: 1341 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 280 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 912 micro
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 11.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 550.2 g
-
Cink 45 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 35 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 193 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.8 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 21 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Hozzávalók
Az alaphoz
A sajtos részhez
-
350 g fromage frais
-
350 g tehéntúró
-
3 db tojás
-
5 ml vaníliaaroma
-
175 g cukor
A tetejére
Elkészítés
Az alaphoz
- A kekszet robotgépben felaprítjuk vagy nejlonzacskóba téve sodrófával apróra törjük. Összekeverjük a mogyoróval és az olvasztott vajjal, majd egy 24 cm-es tortaformába nyomkodva hűtőbe tesszük.
- Elkeverjük a sajtos rész hozzávalóit. A hűtőből kivett alapra öntjük a masszát, s előmelegített sütőben megsütjük.
- 30 perc után kikapcsoljuk a sütőt, de a tortát nem vesszük ki, hanem addig hagyjuk bent a sütővel együtt hűlni, míg teljesen ki nem hűlt, és meg nem keményedett. (A sütőben hűtéses módszerrel elkerülhető a későbbi töredezés.)
- Néhány óra elteltével elkészítjük az epres tetőt. 475 g epret (a szebb szemeket) a torta tetejére halmozzuk.
- 225 g epret összepürésítünk 2 ek cukorral, ha zavar a mag, átpasszírozzuk. Amennyi püré ráfér, a torta tetejére öntjük, a maradékot pedig mellé tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 121
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 19984
- Feltöltés dátuma: 2010. július 06.
Ajánló
A képről lemaradt az eperpüré, mivel én lespóroltam. De igazából kell hozzá, legalábbis finomabb, krémesebb vele. A fromage frais pótolható sűrű (görög) joghurttal, esetleg tejföllel, krémtúróval.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Angliában a gyümölcsöt aranyárban mérik. Egyedül az alma terem meg vígan a ködös orszában, de a késői eperszezon is egész kegyes a britekhez. Legalábbis idén. Nem tudom, ez mennyire megszokott, mert a gyümölcs igazi kultúrája a béka... tehát ott van. Tegnap elmentünk az Oxford melletti Rectory Farm nevű szedd magad intézménybe, ahol először a málnabokrokat dézsmáltuk meg. Aztán az epres sátrakhoz érve elkeserítő látvány fogadott: a gyümölcsök fele épp legszebb érési idejét élte, pont jó állapotban voltak a fogyasztáshoz. A másik fél azonban már alvadtan töpörödött vagy rogyadozott a szálakon, és senki nem jött leszedni. Mi eszméletlenül betankoltunk (jutott persze a bendőnkbe is...), de így is láthatóan hatalmas mennyiség lett a cukros erjedés prédája, kiélvezetlenül. Ma kezdeni kellett valamit a még épp ehető epertömeggel. A legszebb szemeket kiválogattam, de a maradéknak hosszas recepttanulmányozás és az anyai intelmek meghallgatása után nekiestem. Azaz csak estem volna... hiába jártam be a szép egyetemi város számos ABC-jét, nem hogy nem kaptam szalicilt vagy zselésítőt, de a segítőkész eladóknak halvány gőze sem volt róla, hogy miről beszélek. (Ti. befőzőcukorral próbáltak kiengesztelni...) Így aztán bízva benne, hogy íze garantálja majd a gyors elfogyasztást, kémiai anyagok nélkül főztem eper, illetve eper-rebarbara lekvárt (recept jön!). (Nem tragédia, csak azon vagyok kiakadva, hogy ezek a műveletlen népek nem ismerik az "befőzni való olcsó eper" intézményét.. Szégyen!) No meg készítettem eperparfét. És ezt a finomka sajttortát is. (Eszter megmondta, hogy majd csak kitalálok valamit... :) Recept Delia Smith-től.