Friss vargányás, zsályás linguine
- 10% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
100g tészta371 kcal
-
50g vargánya gomba11 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10g parmezán sajt39 kcal
- 10% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
200g tészta742 kcal
-
100g vargánya gomba21 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
20g parmezán sajt78 kcal
- 10% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
55.6g tészta206 kcal
-
27.8g vargánya gomba6 kcal
-
11.1g vaj80 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5.6g parmezán sajt22 kcal
- 10% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.3 g
Zsír
-
Összesen 20.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 718 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 146 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 305 mg
-
Nátrium 128 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 61 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 247 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
- 10% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.6 g
Zsír
-
Összesen 40.8 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1436 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 140 mg
-
Kálcium 291 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 124 mg
-
Foszfor 610 mg
-
Nátrium 256 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 153.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 121.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 315 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 493 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 309 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
- 10% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 11.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 398.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 169 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 33.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A tésztát feltesszük főni.
- A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, ügyeljünk, hogy ne égjen. Szórjuk bele a megtisztított, felszeletelt gombát és pirítsuk néhány percig.
- Szórjuk rá az apróra vágottzsályát és ezzel is süssük 1 percig.
- A tészta főzővizéből merjünk hozzá fél merőkanálnyit, forralunk rajta egyet,majd a leszűrt, al dante-re főzött tésztát forgassuk bele. Dobjunk még rá egy darabka vajat, olvasszuk bele. Sózzuk, borsozzuk.
- Azonnal tálaljuk, parmezánnal szórva. Mi még pluszban meghintettük egy kis apróra vágott friss zsályával is.
- Receptkönyvben: 163
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 14351
- Feltöltés dátuma: 2010. október 04.
Ajánló
HASZNOS LINK minden gombászónak: http://gomba.extra7.hu/ És a legjobb gombász blog: Ha bolond, ne szedd le! - ahonnan a recept ötletét is vettem. AZ INTERNET NEM HELYETTESÍTI A GOMBAVIZSGÁLÓ SZAKEMBERT!!! Minden esetben, ha olyan gombát szedtünk le, amit nem ismerünk, vagy csak nem vagyunk benne biztosak, nézessük meg, vagy inkább ne fogyasszuk el! pH besorolás: enyhén savasít
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Sétálni mentünk az erdőbe egy délután. Jóuram kétkedve nézett rám, amikor megszállottan szegeztem a tekintetem a talajra és mint egy vadászkutya csak mentem előre. Minden harsogó zöld, minden mohás, az őszi párás, eső utáni hűvös levegő mindig jólesik az embernek. Minden zizeg, szöszmötöl, mintha minden egyes élőlény egyenként hallható lenne, ahogy lassan vackolják magukat télire. És ebben a csendben, szinte hallatszik, ahogy nőnek a gombák. Millió és millió az erdő talaján, kicsik és nagyok, feltűnők és szégyenlősek, ilyenkor mind egyesülve életre kelnek. Megmozdul az avar, lassan emelkedik a kisebb-nagyobb kalapoktól, amik szinte szemmel követhető gyorsasággal igyekeznek keresztül verekedni magukat a vastag, zörgő levélszőnyegen. Kevés gomba van, amit jól ismerek, de azokat le merem szedni bármikor. Nem volt cél éppenséggel a gombagyűjtés, de annyi jószág nőtt szanaszét az avarban, hogy az ember óhatatlanul is le-lehajolt, hogy jobban szemügyre vegye őket. Másként a vargányát bizony bajos is megtalálni. Avarbarna kalapja, teljesen elrejti a vadászok elől, mi is majdnem rájuk léptünk. Illetve jelen esetben barna érdestinórú volt az illető - egy család. Kevésbé harsogó az íze, viszont annál finomabb. Boldogan kurjongattunk egymásnak a zsákmány felett, le is szedtük azt a pár darabot, ami az utunkba került. Úton hazafelé százszor elterveztem, hogy fogom feldarabolni, mit készítek majd belőle. És a jól bevált tészta mellett döntöttünk egyhangúlag. Semmi cécó. Semmi hagyma, fokhagyma, tejszín vagy fehérbor. Semmi. Csak Őgombasága egy zsálya növendék friss zsenge leveleivel összeboronálva. Finom vajon megmelengetve. Nem kellett ennél jobb. És bár ez a sokadik erdei gombás tészta recept itt, mégsem riadtam attól vissza, hogy feltegyem. Azért mert amilyen egyszerű, pont annyira finom. Hiszen pont azt ízt érezni benne, amiért valójában készült. A gombát. Ha friss vargányához jutunk, próbáljuk ki. Szeretettel így ősszel minden gombavadásznak.