r
Nosalty Logó

Friss vargányás, zsályás linguine

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
P.
Friss vargányás, zsályás linguine
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 564 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 1128 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 314 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    718 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    146 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    305 mg
  • Nátrium
    128 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    61 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    247 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 564 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.6 g

Zsír

  • Összesen
    40.8 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1436 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    291 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    610 mg
  • Nátrium
    256 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    153.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    121.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    315 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    493 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    309 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 1128 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    398.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 314 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztát feltesszük főni.
  2. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, ügyeljünk, hogy ne égjen. Szórjuk bele a megtisztított, felszeletelt gombát és pirítsuk néhány percig.
  3. Szórjuk rá az apróra vágottzsályát és ezzel is süssük 1 percig.
  4. A tészta főzővizéből merjünk hozzá fél merőkanálnyit, forralunk rajta egyet,majd a leszűrt, al dante-re főzött tésztát forgassuk bele. Dobjunk még rá egy darabka vajat, olvasszuk bele. Sózzuk, borsozzuk.
  5. Azonnal tálaljuk, parmezánnal szórva. Mi még pluszban meghintettük egy kis apróra vágott friss zsályával is.
  • Receptkönyvben: 163
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 14351
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 04.

Ajánló

HASZNOS LINK minden gombászónak: http://gomba.extra7.hu/ És a legjobb gombász blog: Ha bolond, ne szedd le! - ahonnan a recept ötletét is vettem. AZ INTERNET NEM HELYETTESÍTI A GOMBAVIZSGÁLÓ SZAKEMBERT!!! Minden esetben, ha olyan gombát szedtünk le, amit nem ismerünk, vagy csak nem vagyunk benne biztosak, nézessük meg, vagy inkább ne fogyasszuk el! pH besorolás: enyhén savasít

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sétálni mentünk az erdőbe egy délután. Jóuram kétkedve nézett rám, amikor megszállottan szegeztem a tekintetem a talajra és mint egy vadászkutya csak mentem előre. Minden harsogó zöld, minden mohás, az őszi párás, eső utáni hűvös levegő mindig jólesik az embernek. Minden zizeg, szöszmötöl, mintha minden egyes élőlény egyenként hallható lenne, ahogy lassan vackolják magukat télire. És ebben a csendben, szinte hallatszik, ahogy nőnek a gombák. Millió és millió az erdő talaján, kicsik és nagyok, feltűnők és szégyenlősek, ilyenkor mind egyesülve életre kelnek. Megmozdul az avar, lassan emelkedik a kisebb-nagyobb kalapoktól, amik szinte szemmel követhető gyorsasággal igyekeznek keresztül verekedni magukat a vastag, zörgő levélszőnyegen. Kevés gomba van, amit jól ismerek, de azokat le merem szedni bármikor. Nem volt cél éppenséggel a gombagyűjtés, de annyi jószág nőtt szanaszét az avarban, hogy az ember óhatatlanul is le-lehajolt, hogy jobban szemügyre vegye őket. Másként a vargányát bizony bajos is megtalálni. Avarbarna kalapja, teljesen elrejti a vadászok elől, mi is majdnem rájuk léptünk. Illetve jelen esetben barna érdestinórú volt az illető - egy család. Kevésbé harsogó az íze, viszont annál finomabb. Boldogan kurjongattunk egymásnak a zsákmány felett, le is szedtük azt a pár darabot, ami az utunkba került. Úton hazafelé százszor elterveztem, hogy fogom feldarabolni, mit készítek majd belőle. És a jól bevált tészta mellett döntöttünk egyhangúlag. Semmi cécó. Semmi hagyma, fokhagyma, tejszín vagy fehérbor. Semmi. Csak Őgombasága egy zsálya növendék friss zsenge leveleivel összeboronálva. Finom vajon megmelengetve. Nem kellett ennél jobb. És bár ez a sokadik erdei gombás tészta recept itt, mégsem riadtam attól vissza, hogy feltegyem. Azért mert amilyen egyszerű, pont annyira finom. Hiszen pont azt  ízt érezni benne, amiért valójában készült. A gombát. Ha friss vargányához jutunk, próbáljuk ki. Szeretettel így ősszel minden gombavadásznak.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...