Franciakrémes torta Gonoszka konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gonoszka1
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
8g tejföl17 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g ecet0 kcal
A sárga krémhez
-
29 kcal
-
133g tej75 kcal
A habos réteghez
A mázhoz
-
33g cukor129 kcal
-
17g tej9 kcal
-
12g vaj84 kcal
-
0g instant kávé0 kcal
Összesen
916
kcal
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g ecet1 kcal
A sárga krémhez
-
171 kcal
-
800g tej448 kcal
A habos réteghez
-
500g növényi habtejszín1255 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
24g habfixáló90 kcal
A mázhoz
-
200g cukor774 kcal
-
100g tej56 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
0g instant kávé0 kcal
Összesen
5479
kcal
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
10.9g finomliszt40 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
-
4.3g vaj31 kcal
-
2.2g tejföl4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
A sárga krémhez
-
7 kcal
-
34.8g tej19 kcal
A habos réteghez
-
21.7g növényi habtejszín55 kcal
-
4.3g porcukor17 kcal
-
1g habfixáló4 kcal
A mázhoz
-
8.7g cukor34 kcal
-
4.3g tej2 kcal
-
3g vaj22 kcal
-
0g instant kávé0 kcal
Összesen
238
kcal
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.8 g
Zsír
-
Összesen 47.9 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 448 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 198 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 144 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.5 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 23.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 217 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 213 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
916
kcal
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.7 g
Zsír
-
Összesen 287.6 g
-
Telített zsírsav 212 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 585 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2687.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 106 mg
-
Kálcium 1186 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 451 mg
-
Nátrium 865 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 632.9 g
-
Cukor 372 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 139.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1302 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 210 mg
-
Retinol - A vitamin: 1279 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 281 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 290 micro
Összesen
5479
kcal
- 7% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 116.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 20 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.5 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 6.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
Összesen
238
kcal
Hozzávalók
A tésztához
A sárga krémhez
-
8 dl tej
A habos réteghez
-
5 dl növényi habtejszín
-
10 dkg porcukor
-
3 csomag habfixáló
A mázhoz
-
20 dkg cukor
-
1 dl tej
-
7 dkg vaj
-
0.5 teáskanál instant kávé
Elkészítés
A tésztához
- A hideg vajat összemozsoljuk a liszttel. Ezután hozzáadjuk a tojást, tejfölt, asót és az ecetet. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, és folpackba csomagolva minimum 2 órára a hűtőbe tesszük.
- Ha letelt a pihentetési idő, két részre osztjuk a tésztát. Azt a felét, amivel nem dolgozunk visszatesszük a hütőbe, a másik felét lisztezett felületen kinyújtjuk. (Én a nyers tésztát szabtam formára úgy, hogy rátettem a tortaformát, és azt körbe vágtam.) De vigyázat, a tészta a sütésnél összemegy, így eggyel nagyobb formával szabjuk ki. De lehet úgy is, hogy négyzetesre nyújtjuk a tésztát, megsütjük és utána vágjuk formára.
- Előmelegített 170 fokos sütőben a tepsi hátlapján sütőpapíron kb. 15 perc alatt megsütjük. A másik lapot ugyanígy megsütjük.
- A hideg tejszínhabot a porcukorral és a habfixálókkal felverjük.
- A sárga krémhez a krémes port a8 dl tejjel 3-4 perc alatt keménykrémmé verjük. (Én azért vertem fel először a tejszínt, mert a tejszínt csak tisztahabverővel szabadfelverni, különben nem verődik fel. Viszont a krémet a tejszínhabos habverővel is felverhetem, így egy mosogatást megspórolok.)
- A máz elkészítéséhez egy lábosba a kristálycukorból beleteszünk kb 5 dkg-ot, és karamellizáljuk. Ha már szép a színe, beleöntjük az 1dl tejet, a nescafét és kevergetjük, amíg fel nem olvad a karamell. Ezután a többi kristálycukrot is hozzáadjuk ésaddig kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad, és el nem kezd sűrűsödni. Ekkor beletesszük a 7 dkg vajat, és lehúzzuk a tűzről.Egyneművé keverjük, és a kihűlt egyik tésztalapra folyatjuk pár perc múlva, amikor kezd a karamell szilárdulni. Ha már majdnem megszilárdult a máz, cikkekre vágjuk.
- Összeállítjuk a krémest. A tortalap köré tortagyűrűt teszünk. Atésztalapra rásimítjuk a sárga krémet. Erre a tejszínhab háromnegyedétkenjük. Ezután a tejszínből kis tejszínhabrózsákat nyomunk, és elrendezzük rajta a mázas tésztacikkeket. Óvatosan lehúzzuk a tortagyűrűt, és az oldalát óvatosan körbekenjük a tejszínhabbal. (Én díszítésnek a közepére is nyomtam egy kis habot.)
- Hűtőszekrénybe tesszük, és kb. 1 óra múlva már szeletelhetjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 6920
- Feltöltés dátuma: 2012. november 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gonoszka1
428 recept
Ezt a tortát Édesanyám névnapjára készítettem. Ez egy finom és nem olyan bonyolult torta, mint ahogy az ember gondolná a hosszas leírásból. Főleg, hogy a sárga krémet már ilyen egyszerűen is el lehet készíteni. A tészta pihentetési idejét nem írtam be az előkészületi időhöz, mert nem mindenki pihenteti csak 2 órát.