r
Nosalty Logó

Franciakrémes torta Gonoszka konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gonoszka1
Franciakrémes torta Gonoszka konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A sárga krémhez

A habos réteghez

A mázhoz

Összesen 916 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A sárga krémhez

A habos réteghez

A mázhoz

Összesen 5479 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A sárga krémhez

A habos réteghez

A mázhoz

Összesen 238 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    47.9 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    448 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    198 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.5 g
  • Cukor
    62 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    217 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    213 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 916 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.7 g

Zsír

  • Összesen
    287.6 g
  • Telített zsírsav
    212 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    585 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2687.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    106 mg
  • Kálcium
    1186 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    865 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    632.9 g
  • Cukor
    372 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    139.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1302 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    210 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1279 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    281 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    290 micro
Összesen 5479 kcal
  • 7% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    116.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.5 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    6.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 238 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A sárga krémhez

A habos réteghez

A mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A hideg vajat összemozsoljuk a liszttel. Ezután hozzáadjuk a tojást, tejfölt, asót és az ecetet. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, és folpackba csomagolva minimum 2 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Ha letelt a pihentetési idő, két részre osztjuk a tésztát. Azt a felét, amivel nem dolgozunk visszatesszük a hütőbe, a másik felét lisztezett felületen kinyújtjuk. (Én a nyers tésztát szabtam formára úgy, hogy rátettem a tortaformát, és azt körbe vágtam.) De vigyázat, a tészta a sütésnél összemegy, így eggyel nagyobb formával szabjuk ki. De lehet úgy is, hogy négyzetesre nyújtjuk a tésztát, megsütjük és utána vágjuk formára.
  3. Előmelegített 170 fokos sütőben a tepsi hátlapján sütőpapíron kb. 15 perc alatt megsütjük. A másik lapot ugyanígy megsütjük.
  4. A hideg tejszínhabot a porcukorral és a habfixálókkal felverjük.
  5. A sárga krémhez a krémes port a8 dl tejjel 3-4 perc alatt keménykrémmé verjük. (Én azért vertem fel először a tejszínt, mert a tejszínt csak tisztahabverővel szabadfelverni, különben nem verődik fel. Viszont a krémet a tejszínhabos habverővel is felverhetem, így egy mosogatást megspórolok.)
  6. A máz elkészítéséhez egy lábosba a kristálycukorból beleteszünk kb 5 dkg-ot, és karamellizáljuk. Ha már szép a színe, beleöntjük az 1dl tejet, a nescafét és kevergetjük, amíg fel nem olvad a karamell. Ezután a többi kristálycukrot is hozzáadjuk ésaddig kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad, és el nem kezd sűrűsödni. Ekkor beletesszük a 7 dkg vajat, és lehúzzuk a tűzről.Egyneművé keverjük, és a kihűlt egyik tésztalapra folyatjuk pár perc múlva, amikor kezd a karamell szilárdulni. Ha már majdnem megszilárdult a máz, cikkekre vágjuk.
  7. Összeállítjuk a krémest. A tortalap köré tortagyűrűt teszünk. Atésztalapra rásimítjuk a sárga krémet. Erre a tejszínhab háromnegyedétkenjük. Ezután a tejszínből kis tejszínhabrózsákat nyomunk, és elrendezzük rajta a mázas tésztacikkeket. Óvatosan lehúzzuk a tortagyűrűt, és az oldalát óvatosan körbekenjük a tejszínhabbal. (Én díszítésnek a közepére is nyomtam egy kis habot.)
  8. Hűtőszekrénybe tesszük, és kb. 1 óra múlva már szeletelhetjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 54
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 6920
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Franciakrémes torta Gonoszka konyhájából
Gonoszka1 428 recept

Ezt a tortát Édesanyám névnapjára készítettem. Ez egy finom és nem olyan bonyolult torta, mint ahogy az ember gondolná a hosszas leírásból. Főleg, hogy a sárga krémet már ilyen egyszerűen is el lehet készíteni. A tészta pihentetési idejét nem írtam be az előkészületi időhöz, mert nem mindenki pihenteti csak 2 órát.

Hozzávalók

A tésztához

A sárga krémhez

A habos réteghez

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...