r
Nosalty Logó

Foszlós-vajas kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Foszlós-vajas kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 751 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3009 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 279 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.7 g

Zsír

  • Összesen
    23.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    902.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    144 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    224 mg
  • Nátrium
    446 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    113.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    194 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    114 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    187 micro
Összesen 751 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.9 g

Zsír

  • Összesen
    93.3 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    823 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3608.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    207 mg
  • Kálcium
    578 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    127 mg
  • Foszfor
    894 mg
  • Nátrium
    1782 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    453.2 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    124.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    776 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    456 micro
  • Kolin:
    569 mg
  • Retinol - A vitamin:
    759 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    179 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    746 micro
Összesen 3009 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    336 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    166 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 279 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy deci kézmeleg tejben egy mk porcukorral megfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, és mélyedést készítünk a közepébe.
  3. Beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és a körülötte lévő lisztből csak annyit keverünk mellé, hogy galuska állagú legyen.
  4. Megszórjuk egy kis liszttel, letakarjuk, és kb. 20 percig kelesztjük meleg helyen.
  5. Ha duplájára nőtt a "kovász", az egészet összedolgozzuk a maradék tejjel, a tojássárgákkal és a cukorral. Jó sokáig gyurmázzuk, pont addig, amíg a kezünk és a tál oldala is tiszta lesz.
  6. Akkor 2-3 adagban beledolgozzuk az olvasztott vajat, amíg a tészta az egészet be nem issza, és szép hólyagos nem lesz (nem fogok hazudni, nem kevés idő)
  7. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.
  8. Lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Három részre vágjuk.
  9. Lazán, rázogatva három egyenlő hosszúságú-vastagságú rudat formázunk belőlük, és szépen összefonjuk őket. A két végét alulra hajtjuk, csak hogy szebb legyen.
  10. Innentől két módon folytathatjuk: vagy vajazott sütőlemezre tesszük, és letakarva ismét megkelesztjük, vagy, ha formakalácsot szeretnénk, akkor egy jó méretes, vajazott püspökkenyér formába tesszük, és letakarva úgy kelesztjük duplára.
  11. A tetejét megkenjük tojássárgával, és előmelegített sütőben 200 fokon kb 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.
  12. Ha kész, kiborítjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  13. Langyosan fogyasztjuk. Az egészet.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 25x15x15
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1620
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 56
  • Össznézettség: 240793
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hat éves korom táján ez volt a "mindennapi kenyerünk". De tényleg. Anyukám heti átlag ötször sütötte meg, és a heti öt kalácsot egy hat meg hároméves kákabélű lánygyermek úgy puszilt be, hogy egy morzsa nem maradt utána. Egyszerűen nem tudtuk megunni, ment simán vajjal, lekvárral, nutellával, rengeteg mézzel (hogy még a kilincs is ragadjon, amerre járunk), de megettük szalámival, sonkával, sajttal is. A legfurább párosítás talán a Zala-kópé volt (a nyolcvanas-generáció emlékszik még arra a tulajdonképpen párizsira, ami egy vigyori pofát ábrázolt, és aaaannyira menő volt?) Aztán ahogy nőttünk, a két M-es veszedelem, (a menza meg a vigyori bohóc) pár évre átstruktúrálta az ízlésünket, anyukámnak kevesebb ideje lett, a kalácskák is ritkábban készültek. De hát nem is baj, a jót meg kell becsülni, a legjobbat még inkább, sátros ünnepekkor még mindig állandó kelléke a reggelinek. Igaz, hogy mindjárt kettő készül, mert hát kell egy szépen felszeletelt példány az ünnepi asztalra, meg egy áldozati bárány a konyhába, akinek sajnos nem adatik meg nemhogy az ünnepi asztal, meg a vaj és a méz, de még a rendes kihűlés sem... Recept: Lajos Mari-Hemző Károly Ünnepi ételek

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...