Foszlós-vajas kalács
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
8g élesztő8 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
1g só0 kcal
-
88g tej49 kcal
A tetejére
-
5g tojássárgája16 kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
4g só0 kcal
-
350g tej196 kcal
A tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
46.6g finomliszt169 kcal
-
2.8g élesztő3 kcal
-
3.7g tojássárgája12 kcal
-
4.7g porcukor18 kcal
-
7.4g vaj53 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
32.6g tej18 kcal
A tetejére
-
1.9g tojássárgája6 kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.7 g
Zsír
-
Összesen 23.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 206 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 902.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 144 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 224 mg
-
Nátrium 446 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 113.3 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 31.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 194 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 114 micro
-
Kolin: 142 mg
-
Retinol - A vitamin: 190 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 187 micro
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.9 g
Zsír
-
Összesen 93.3 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 823 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3608.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 207 mg
-
Kálcium 578 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 127 mg
-
Foszfor 894 mg
-
Nátrium 1782 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 453.2 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 124.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 776 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 456 micro
-
Kolin: 569 mg
-
Retinol - A vitamin: 759 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 179 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 746 micro
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 336 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 166 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
30 g élesztő
-
2 db tojássárgája
-
5 dkg porcukor
-
80 g vaj
-
1 kk só
-
3.5 dl tej
A tetejére
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- Egy deci kézmeleg tejben egy mk porcukorral megfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, és mélyedést készítünk a közepébe.
- Beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és a körülötte lévő lisztből csak annyit keverünk mellé, hogy galuska állagú legyen.
- Megszórjuk egy kis liszttel, letakarjuk, és kb. 20 percig kelesztjük meleg helyen.
- Ha duplájára nőtt a "kovász", az egészet összedolgozzuk a maradék tejjel, a tojássárgákkal és a cukorral. Jó sokáig gyurmázzuk, pont addig, amíg a kezünk és a tál oldala is tiszta lesz.
- Akkor 2-3 adagban beledolgozzuk az olvasztott vajat, amíg a tészta az egészet be nem issza, és szép hólyagos nem lesz (nem fogok hazudni, nem kevés idő)
- Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.
- Lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Három részre vágjuk.
- Lazán, rázogatva három egyenlő hosszúságú-vastagságú rudat formázunk belőlük, és szépen összefonjuk őket. A két végét alulra hajtjuk, csak hogy szebb legyen.
- Innentől két módon folytathatjuk: vagy vajazott sütőlemezre tesszük, és letakarva ismét megkelesztjük, vagy, ha formakalácsot szeretnénk, akkor egy jó méretes, vajazott püspökkenyér formába tesszük, és letakarva úgy kelesztjük duplára.
- A tetejét megkenjük tojássárgával, és előmelegített sütőben 200 fokon kb 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.
- Ha kész, kiborítjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
- Langyosan fogyasztjuk. Az egészet.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25x15x15
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 1620
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 56
- Össznézettség: 240793
- Feltöltés dátuma: 2011. november 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Hat éves korom táján ez volt a "mindennapi kenyerünk". De tényleg. Anyukám heti átlag ötször sütötte meg, és a heti öt kalácsot egy hat meg hároméves kákabélű lánygyermek úgy puszilt be, hogy egy morzsa nem maradt utána. Egyszerűen nem tudtuk megunni, ment simán vajjal, lekvárral, nutellával, rengeteg mézzel (hogy még a kilincs is ragadjon, amerre járunk), de megettük szalámival, sonkával, sajttal is. A legfurább párosítás talán a Zala-kópé volt (a nyolcvanas-generáció emlékszik még arra a tulajdonképpen párizsira, ami egy vigyori pofát ábrázolt, és aaaannyira menő volt?) Aztán ahogy nőttünk, a két M-es veszedelem, (a menza meg a vigyori bohóc) pár évre átstruktúrálta az ízlésünket, anyukámnak kevesebb ideje lett, a kalácskák is ritkábban készültek. De hát nem is baj, a jót meg kell becsülni, a legjobbat még inkább, sátros ünnepekkor még mindig állandó kelléke a reggelinek. Igaz, hogy mindjárt kettő készül, mert hát kell egy szépen felszeletelt példány az ünnepi asztalra, meg egy áldozati bárány a konyhába, akinek sajnos nem adatik meg nemhogy az ünnepi asztal, meg a vaj és a méz, de még a rendes kihűlés sem... Recept: Lajos Mari-Hemző Károly Ünnepi ételek