Fordított almás-fahéjas-vaníliás
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
83g alma39 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
4g méz13 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
13g tej7 kcal
-
29g finomliszt106 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g fahéj1 kcal
-
0 kcal
Vaníliás töltelékhez
-
42g tej23 kcal
-
3g vaj18 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
10 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
25 kcal
Fahéjsodóhoz
Összesen
441
kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
1000g alma468 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
50g méz152 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
150g tej84 kcal
-
350g finomliszt1274 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
3g fahéj7 kcal
-
0 kcal
Vaníliás töltelékhez
-
500g tej280 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
30g vaníliás cukor116 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
305 kcal
Fahéjsodóhoz
Összesen
5289
kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
32.7g alma15 kcal
-
4.9g vaj35 kcal
-
1.6g méz5 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
7.2g tojás9 kcal
-
4.9g tej3 kcal
-
11.4g finomliszt42 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
0 kcal
Vaníliás töltelékhez
-
16.3g tej9 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
4 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
-
2.6g étkezési keményítő10 kcal
Fahéjsodóhoz
Összesen
173
kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 16.4 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 128 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 553.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 188 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 189 mg
-
Nátrium 143 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.2 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 91 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 139 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
Összesen
441
kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 96.9 g
Zsír
-
Összesen 197.1 g
-
Telített zsírsav 110 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1541 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6642.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 206 mg
-
Kálcium 2259 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 164 mg
-
Foszfor 2273 mg
-
Nátrium 1715 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 722.6 g
-
Cukor 340 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 1092.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1722 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 246 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 274 micro
-
Kolin: 1000 mg
-
Retinol - A vitamin: 1666 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 573 micro
-
β-crypt 141 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1755 micro
Összesen
5289
kcal
- 5% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 217 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 35.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
173
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
5 közepes db alma
-
15 dkg vaj
-
2 ek méz
-
10 dkg cukor
-
4 db tojás
-
1.5 dl tej
-
35 dkg finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 ek fahéj
-
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Vaníliás töltelékhez
-
5 dl tej
-
3 dkg vaj
-
4 ek cukor
-
3 csomag vaníliás cukor
-
2 db tojássárgája
-
4 púpozott ek étkezési keményítő
Fahéjsodóhoz
Elkészítés
A tésztához
- 2 őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk.
- Az almákat meghámozzuk, és 3-4 mm vastag karikákra vágjuk, majd egy percre a mikróba tesszük a szeleteket, így nem fognak eltörni, amikor az őzgerincformák alját a lehető legkevesebb rés kihagyásával kirakjuk velük.
- Ha a kirakózással végeztünk, atésztához a vajat megolvasztjuk, kikeverjük a cukorral, mézzel, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejet, és egy habverővel alaposan elkeverjük.
- A tészta száraz hozzávalóit (liszt, sütőpor, fűszerek) is összekeverjük, majd összeborítjuk a vajas-tojásos keverékkel, és egyneműre keverjük.
- A kész tésztát egyenlően eloszlatjuk a két formában, majd 180 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk őket 30-40 percre.
- Amíg sül a süti, elkészítjük a vaníliás krémet, illetve a sodót a tetejére. A keményítőt, a cukrot és a tojássárgát elkeverjük egy tálkában annyi tejjel, hogy sűrű, de folyékony állagú keveréket kapjunk.
- A többit tejet a vajjalkis lángon felforraljuk, ha felforrt, hozzáadjuk a keményítős keveréket és sűrűsödésig folyamatosan kavargatva, kis lángon melegítjük. Ezután ennek a nagyjából 1/5 részét még forrón külön edénybe szedjük, és hozzákeverjük a fahéjsodóhoz szükséges tejet, rumot, fahéjat.
- A sütési idő letelte után a sütit kivesszük a sütőből, és ha nagyjából kihűlt, kiborítjuk a formából és megtöltjük a vaníliás krémmel, majd a tetejére csorgatjuk a fahéjsodót.
- Tálalás előtt jó, ha pár órára hűtőbe kerül. Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1984
- Feltöltés dátuma: 2013. november 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Sütni akartam. Anyukám nagyon szép almákat hozott a piacról, úgyhogy úgy döntöttem, fordított almás sütit csinálok. Olyan igazán őszit. A tészta alapja egy nagy kedvenc családi recept, az itthon csak "Bedobálós" néven emlegetett kevert süti. Én, ami azt illeti, csak egy őzgerincformányit csináltam, úgyhogy a tészta fele megmaradt. Ebbe aszalt meggyet és csokit raktam (verhetetlen páros), és egy kis tepsiben sütöttem meg. A blogomban az is látható ;) A felét elvittem a barátnőmnek, és ketten nagyjából 20 perc alatt az egészet eltüntettük.