r
Nosalty Logó

Fonott kalács 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koszider
Fonott kalács 2.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 472 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2831 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 271 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    354.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    117 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 472 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.1 g

Zsír

  • Összesen
    81 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    691 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2125.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    217 mg
  • Kálcium
    463 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    928 mg
  • Nátrium
    357 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    432.2 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    198.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    711 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    397 micro
  • Kolin:
    500 mg
  • Retinol - A vitamin:
    702 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    820 micro
Összesen 2831 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 271 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1/2 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük az élesztőt és fél evőkanál cukrot, majd langyos helyen felfuttatjuk (kb. 5-8 perc).
  2. A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a felfutott élesztőt, kevés liszttel elkeverjük (kovászt készítünk), és újabb 10 percig kelni hagyjuk.
  3. Közben meglangyosítjuk a2 dl tejet, felolvasztjuk benne az 5 dkgvajat, a maradék cukrot és a sót.
  4. A kovászos liszthez öntjük a tejes keveréket és 2 db felvert, egész tojást.
  5. Az egészet alaposan, gondosan kidolgozzuk - a robotgép dagasztó spiráljával is csinálhatjuk. A lényeg, hogy a tészta a végén selymes, fényes legyen. Ha nagyon ragad, kanalanként lisztet adunk hozzá, hamorzsálódik, egy-egy kanál tejjel javítunk rajta. Lágy, szinte folyós tésztát kell kapnunk, amely nem ragad a tál oldalára.
  6. Letakarjuk, és langyos (de nem meleg!) helyen 1 óráig kelesztjük.
  7. A tésztát kiöntjük a tálból, könnyedén átgyúrjuk, és kettévágjuk.
  8. Négyes fonással kialakítjuk a kalácsot: a ketté választott tészta két feléből egy-egy, kb. 3 cm átmérőjű, hosszúrudat sodrunk a lisztezett deszkán, X alakban egymásra fektetjük a szálakat. Mindig a bal szélső szállal kezdünk, alá-fölé bújtatjuk a többi szálnak. Szorosra fonjuk! Ha a tésztafonat elfogyott, a végét összefogva alátűrjük a kalácsnak.
  9. Ekkor már bekapcsolhatjuk a sütőt, hogy alaposan átmelegedjen.
  10. Egy ovális tepsit vagy jénait (esetleg lábos is lehet) alaposan kikenjük a maradék vajjal, beletesszük a kalácsot, és újabb 45 percig kelni hagyjuk. (Én rendszerint jénai tálban sütöm.)
  11. Ha a kalács szépen kidagadt a tálból, alaposan megkenjük a harmadik, felvert egész tojással.
  12. Betesszük a jól átmelegedett sütőbe, ésközepeshőfokon (8-as osztás esetén 4-es fokozaton) sütjük addig, míg a teteje ropogós aranybarna lesz, a közepébe szúrt tűre pedig nem ragad semmi.
  13. Egy-két perc pihentetés után könnyen ki tudjuk borítani a sütőedényből (kigőzölődik), és deszkára fektetve hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 32x21x6
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 115
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 17855
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 07.

Ajánló

Mazsolát is tehetünk bele.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fonott kalács 2.
koszider 90 recept

Ez a recept Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek című könyvéből származik, de ott 1 kg lisztből készül. Még az 50 dkg lisztből készült kalács kidolgozása is embert próbáló feladat, én 1 kg-ot ki sem tudok dagasztani. De így is hatalmas kalácsunk lesz, és főként csodás, illatos, zamatos, igazi gyerekkori emlék. Bármikor ehetjük, de nálunk a húsvéti sonka elengedhetetlen kísérője. Mint minden kelt tésztának, ennek is a lelke, hogy minden alapanyag (a liszt is!) langyos legyen és egyenletes, huzatmentes, langyos helyen kelesszük. Csak ennyi a feladatunk, máskülönben elronthatatlan.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...