Fonott kalács 2.
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
koszider
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 10% Zsír
Összesen
472
kcal
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 10% Zsír
Összesen
2831
kcal
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.3 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 354.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 155 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 33.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 117 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 137 micro
Összesen
472
kcal
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 80.1 g
Zsír
-
Összesen 81 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 691 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2125.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 217 mg
-
Kálcium 463 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 139 mg
-
Foszfor 928 mg
-
Nátrium 357 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 432.2 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 198.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 711 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 397 micro
-
Kolin: 500 mg
-
Retinol - A vitamin: 702 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 111 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 820 micro
Összesen
2831
kcal
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 203.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
271
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- 1/2 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük az élesztőt és fél evőkanál cukrot, majd langyos helyen felfuttatjuk (kb. 5-8 perc).
- A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a felfutott élesztőt, kevés liszttel elkeverjük (kovászt készítünk), és újabb 10 percig kelni hagyjuk.
- Közben meglangyosítjuk a2 dl tejet, felolvasztjuk benne az 5 dkgvajat, a maradék cukrot és a sót.
- A kovászos liszthez öntjük a tejes keveréket és 2 db felvert, egész tojást.
- Az egészet alaposan, gondosan kidolgozzuk - a robotgép dagasztó spiráljával is csinálhatjuk. A lényeg, hogy a tészta a végén selymes, fényes legyen. Ha nagyon ragad, kanalanként lisztet adunk hozzá, hamorzsálódik, egy-egy kanál tejjel javítunk rajta. Lágy, szinte folyós tésztát kell kapnunk, amely nem ragad a tál oldalára.
- Letakarjuk, és langyos (de nem meleg!) helyen 1 óráig kelesztjük.
- A tésztát kiöntjük a tálból, könnyedén átgyúrjuk, és kettévágjuk.
- Négyes fonással kialakítjuk a kalácsot: a ketté választott tészta két feléből egy-egy, kb. 3 cm átmérőjű, hosszúrudat sodrunk a lisztezett deszkán, X alakban egymásra fektetjük a szálakat. Mindig a bal szélső szállal kezdünk, alá-fölé bújtatjuk a többi szálnak. Szorosra fonjuk! Ha a tésztafonat elfogyott, a végét összefogva alátűrjük a kalácsnak.
- Ekkor már bekapcsolhatjuk a sütőt, hogy alaposan átmelegedjen.
- Egy ovális tepsit vagy jénait (esetleg lábos is lehet) alaposan kikenjük a maradék vajjal, beletesszük a kalácsot, és újabb 45 percig kelni hagyjuk. (Én rendszerint jénai tálban sütöm.)
- Ha a kalács szépen kidagadt a tálból, alaposan megkenjük a harmadik, felvert egész tojással.
- Betesszük a jól átmelegedett sütőbe, ésközepeshőfokon (8-as osztás esetén 4-es fokozaton) sütjük addig, míg a teteje ropogós aranybarna lesz, a közepébe szúrt tűre pedig nem ragad semmi.
- Egy-két perc pihentetés után könnyen ki tudjuk borítani a sütőedényből (kigőzölődik), és deszkára fektetve hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 32x21x6
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 115
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 17855
- Feltöltés dátuma: 2010. december 07.
Ajánló
Mazsolát is tehetünk bele.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
koszider
90 recept
Ez a recept Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek című könyvéből származik, de ott 1 kg lisztből készül. Még az 50 dkg lisztből készült kalács kidolgozása is embert próbáló feladat, én 1 kg-ot ki sem tudok dagasztani. De így is hatalmas kalácsunk lesz, és főként csodás, illatos, zamatos, igazi gyerekkori emlék. Bármikor ehetjük, de nálunk a húsvéti sonka elengedhetetlen kísérője. Mint minden kelt tésztának, ennek is a lelke, hogy minden alapanyag (a liszt is!) langyos legyen és egyenletes, huzatmentes, langyos helyen kelesszük. Csak ennyi a feladatunk, máskülönben elronthatatlan.