r
Nosalty Logó

Flódnis rétes

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Flódnis rétes: mákkal és dióval töltött, vékony rétestésztába burkolt, klasszikus, magyar sütemény
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A diós-szilvás töltelékhez

A mákos-almás töltelékhez

Az összeállításhoz

581
Kalória
11.6g
Fehérje
53.8g
Szénhidrátok
37.1g
Zsír
92.2g
Víz
15.1g
Koleszterin
10.4g
Rost
28.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A diós-szilvás töltelékhez

A mákos-almás töltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 581 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A diós-szilvás töltelékhez

A mákos-almás töltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 5812 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A diós-szilvás töltelékhez

A mákos-almás töltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 248 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.6 g

Zsír

  • Összesen
    37.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1028.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    460 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    373 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    92.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    117 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 581 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    115.9 g

Zsír

  • Összesen
    371.3 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    219 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10289 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    4597 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    1569 mg
  • Foszfor
    3731 mg
  • Nátrium
    193 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    30 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    538.4 g
  • Cukor
    287 mg
  • Élelmi rost
    104 mg

Víz

  • Összesen
    921.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    592 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    173 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    141 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    619 micro
  • Kolin:
    228 mg
  • Retinol - A vitamin:
    470 micro
  • α-karotin
    136 micro
  • β-karotin
    1171 micro
  • β-crypt
    464 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    713 micro
Összesen 5812 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    439.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    159 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    39.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 248 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk. Az így kapott gombócot bevonjuk olajjal, hogy ne száradjon ki, majd fóliával lefedett edényben nagyjából 30-60 percig pihentetjük.
  2. A pihentetett tésztát először egy enyhén belisztezett deszkán kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor áttesszük egy nagyobb felületre (pl. asztal), amit tiszta anyaggal/terítővel takartunk le. Lisztezzük be az anyagot is, hogy ne ragadjon rá a tészta.
  3. Ekkor kezdődhet a tészta kézi húzása. Óvatosan tegyük az egyik kezünket a tésztalap közepére, majd a másikkal nyúljunk a tészta alá és kezdjük el magunk felé húzni a széleket. Ezt tehetjük az öklünkkel vagy az enyhén behajlított ujjainkkal is, a lényeg, hogy ne szakítsuk el a tésztát (körömmel, gyűrűvel, stb.). Addig húzzuk a tésztát, míg már majdnem teljesen átlátszó, de még nem szakadt el. Az asztalt körbejárva dolgozzunk addig, míg az egész lapunk hajszálvékony nem lesz. Ha ez kész, rögtön kezdjük meg a töltést (tehát minden más már készüljön el), különben a tészta kiszárad és szakadni fog.

A diós-szilvás töltelékhez

  1. Két-három nappal a rétessütés előtt az aszalt szilvát vörösborba áztatjuk, majd hűtőbe tesszük pihenni. A sütés napján a szilvát leszűrjük (a bort ne öntsük ki, készítsünk belőle forralt bort!), majd felaprítjuk.
  2. A darált diót elkeverjük a porcukorral, gyömbérrel és a narancs reszelt héjával. Hozzáadjuk a felaprított aszalt szilvát és keveset a borból, hogy a töltelék nagyjából összeálljon, de ne legyen túl sűrű massza.

A mákos-almás töltelékhez

  1. A tejet felforraljuk a porcukorral, citromhéjjal és vaníliás cukorral, majd ha forr, hozzáadjuk a mákot és sűrű krémet főzünk. Az almákat meghámozzuk és lereszeljük, majd így a máktöltelékhez keverjük.

Az összeállításhoz

  1. Előmelegítjük a sütőnket 180 fokra és kibélelünk egy gáztepsit sütőpapírral.
  2. A kinyújtott rétestészta hosszabbik oldalára állunk, majd az egész tésztát bekenjük olvasztott vajjal. A hozzánk közel eső tésztarészen kihagyunk egy vékony sávot, majd egy vastag sorban ráhalmozzuk először a dió- majd a máktölteléket. Legyenek szorosan egymás mellett, és inkább legyenek magasabbak, mint szélesek, mert így lesznek jók a megformázott rétes arányai.
  3. Az üresen hagyott tésztarészt ráhajtjuk a töltelékre, majd kétoldalt is behajtjuk a tésztát, így lezárva oldalt a rétest. Utána a terítő segítségével elkezdjük feltekerni, míg el nem fogy a tészta.
  4. A megformázott rétest óvatosan átemeljük a sütőpapíros tepsire. Lekenjük olvasztott vajjal, majd ráhelyezünk néhány fél diót, illetve megszórjuk barna cukorral és mákkal.
  5. Betoljuk a sütőbe és 30-35 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük, hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukros hintéssel, vékonyabb szeletekre vágva tálaljuk (vigyázzunk vele, igen masszív).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Imádom a flódnit és szinte bármilyen formában el tudnám fogyasztani. De tényleg! Hogy ezt bebizonyítsam, létrehoztam az alábbi rétest, ami a klasszikus karácsonyi sütemény minden ízét magába foglalja.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ez a legjobb tejtermék, ha gyorsítani szeretnénk a bélmozgásunkat

A tejtermékek emésztőrendszerre gyakorolt hatásáról hatalmas vitákat lehetne folytatni, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb fermentált tejtermékünk kiemelten sokat tud segíteni a bélmozgás serkentésében. Kivéve, ha tejallergiásak vagy laktózérzékenyek vagyunk, akkor inkább ne fogyasszuk.

Top Receptek

Vadas mártás sertéshússal

Bizony, nem mindenki szereti a vadhúsokat... De nem is teheti meg, hogy megvegye... Sokan örülnének, ha csak mártásos tésztát ehetnének... Személy szerint, a családomat is ideértve, nem ...

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!