Flódnis rétes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
10g finomliszt35 kcal
-
4g víz0 kcal
-
7 kcal
-
0g ecet0 kcal
A diós-szilvás töltelékhez
-
27g dió177 kcal
-
20g aszalt szilva48 kcal
-
25g vörösbor21 kcal
-
26g narancs9 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
5g porcukor19 kcal
A mákos-almás töltelékhez
-
25g mák131 kcal
-
16g tej9 kcal
-
17g citrom3 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
4 kcal
-
40g alma19 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Az összeállításhoz
-
7g vaj50 kcal
-
2g barna cukor8 kcal
-
2g dió13 kcal
-
2g mák9 kcal
Összesen
581
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
95g finomliszt346 kcal
-
40g víz0 kcal
-
71 kcal
-
0g ecet0 kcal
A diós-szilvás töltelékhez
-
270g dió1766 kcal
-
200g aszalt szilva480 kcal
-
250g vörösbor213 kcal
-
260g narancs89 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
50g porcukor194 kcal
A mákos-almás töltelékhez
-
250g mák1313 kcal
-
160g tej90 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
400g alma187 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Az összeállításhoz
-
70g vaj502 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
20g dió131 kcal
-
18g mák95 kcal
Összesen
5812
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
4.1g finomliszt15 kcal
-
1.7g víz0 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
0g ecet0 kcal
A diós-szilvás töltelékhez
-
11.5g dió75 kcal
-
8.5g aszalt szilva21 kcal
-
10.7g vörösbor9 kcal
-
11.1g narancs4 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
2.1g porcukor8 kcal
A mákos-almás töltelékhez
-
10.7g mák56 kcal
-
6.8g tej4 kcal
-
7.3g citrom1 kcal
-
2.1g porcukor8 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
17.1g alma8 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Az összeállításhoz
-
3g vaj21 kcal
-
0.9g barna cukor3 kcal
-
0.9g dió6 kcal
-
0.8g mák4 kcal
Összesen
248
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.6 g
Zsír
-
Összesen 37.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1028.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 460 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 157 mg
-
Foszfor 373 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.8 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 92.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 117 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
581
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 115.9 g
Zsír
-
Összesen 371.3 g
-
Telített zsírsav 68 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 219 g
-
Koleszterin 151 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10289 g
-
Cink 32 mg
-
Szelén 87 mg
-
Kálcium 4597 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 1569 mg
-
Foszfor 3731 mg
-
Nátrium 193 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 30 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 538.4 g
-
Cukor 287 mg
-
Élelmi rost 104 mg
VÍZ
-
Összesen 921.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 592 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 173 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 141 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 619 micro
-
Kolin: 228 mg
-
Retinol - A vitamin: 470 micro
-
α-karotin 136 micro
-
β-karotin 1171 micro
-
β-crypt 464 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 713 micro
Összesen
5812
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 439.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 196 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 159 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 39.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Összesen
248
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
95 g finomliszt
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 teáskanál ecet
A diós-szilvás töltelékhez
-
200 g aszalt szilva
-
250 ml vörösbor
-
1 teáskanál gyömbérpor
-
50 g porcukor
A mákos-almás töltelékhez
-
160 ml tej
-
50 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 tk fahéj
Az összeállításhoz
-
2 ek barna cukor
-
2 ek mák
Elkészítés
A tésztához
- A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk. Az így kapott gombócot bevonjuk olajjal, hogy ne száradjon ki, majd fóliával lefedett edényben nagyjából 30-60 percig pihentetjük.
- A pihentetett tésztát először egy enyhén belisztezett deszkán kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor áttesszük egy nagyobb felületre (pl. asztal), amit tiszta anyaggal/terítővel takartunk le. Lisztezzük be az anyagot is, hogy ne ragadjon rá a tészta.
- Ekkor kezdődhet a tészta kézi húzása. Óvatosan tegyük az egyik kezünket a tésztalap közepére, majd a másikkal nyúljunk a tészta alá és kezdjük el magunk felé húzni a széleket. Ezt tehetjük az öklünkkel vagy az enyhén behajlított ujjainkkal is, a lényeg, hogy ne szakítsuk el a tésztát (körömmel, gyűrűvel, stb.). Addig húzzuk a tésztát, míg már majdnem teljesen átlátszó, de még nem szakadt el. Az asztalt körbejárva dolgozzunk addig, míg az egész lapunk hajszálvékony nem lesz. Ha ez kész, rögtön kezdjük meg a töltést (tehát minden más már készüljön el), különben a tészta kiszárad és szakadni fog.
A diós-szilvás töltelékhez
- Két-három nappal a rétessütés előtt az aszalt szilvát vörösborba áztatjuk, majd hűtőbe tesszük pihenni. A sütés napján a szilvát leszűrjük (a bort ne öntsük ki, készítsünk belőle forralt bort!), majd felaprítjuk.
- A darált diót elkeverjük a porcukorral, gyömbérrel és a narancs reszelt héjával. Hozzáadjuk a felaprított aszalt szilvát és keveset a borból, hogy a töltelék nagyjából összeálljon, de ne legyen túl sűrű massza.
A mákos-almás töltelékhez
- A tejet felforraljuk a porcukorral, citromhéjjal és vaníliás cukorral, majd ha forr, hozzáadjuk a mákot és sűrű krémet főzünk. Az almákat meghámozzuk és lereszeljük, majd így a máktöltelékhez keverjük.
Az összeállításhoz
- Előmelegítjük a sütőnket 180 fokra és kibélelünk egy gáztepsit sütőpapírral.
- A kinyújtott rétestészta hosszabbik oldalára állunk, majd az egész tésztát bekenjük olvasztott vajjal. A hozzánk közel eső tésztarészen kihagyunk egy vékony sávot, majd egy vastag sorban ráhalmozzuk először a dió- majd a máktölteléket. Legyenek szorosan egymás mellett, és inkább legyenek magasabbak, mint szélesek, mert így lesznek jók a megformázott rétes arányai.
- Az üresen hagyott tésztarészt ráhajtjuk a töltelékre, majd kétoldalt is behajtjuk a tésztát, így lezárva oldalt a rétest. Utána a terítő segítségével elkezdjük feltekerni, míg el nem fogy a tészta.
- A megformázott rétest óvatosan átemeljük a sütőpapíros tepsire. Lekenjük olvasztott vajjal, majd ráhelyezünk néhány fél diót, illetve megszórjuk barna cukorral és mákkal.
- Betoljuk a sütőbe és 30-35 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük, hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukros hintéssel, vékonyabb szeletekre vágva tálaljuk (vigyázzunk vele, igen masszív).
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 0
- Feltöltés dátuma: 2024. december 19.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
393 recept
Imádom a flódnit és szinte bármilyen formában el tudnám fogyasztani. De tényleg! Hogy ezt bebizonyítsam, létrehoztam az alábbi rétest, ami a klasszikus karácsonyi sütemény minden ízét magába foglalja.