Flódni Vicikó konyhájából
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
4g fehérbor3 kcal
-
5g tojás6 kcal
Az almatöltelékhez
-
83g alma39 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
4g fehérbor3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A máktöltelékhez
-
21g mák109 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
8g méz25 kcal
-
3g mazsola10 kcal
-
11g fehérbor9 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A diótöltelékhez
A lekvártöltelékhez
-
29g szilvalekvár45 kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
55g tojás69 kcal
Az almatöltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A máktöltelékhez
-
250g mák1313 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
100g méz304 kcal
-
40g mazsola120 kcal
-
130g fehérbor107 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A diótöltelékhez
A lekvártöltelékhez
-
350g szilvalekvár543 kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
15.4g finomliszt56 kcal
-
7.7g vaj55 kcal
-
5.6g tojás7 kcal
-
2.6g porcukor10 kcal
-
1.3g fehérbor1 kcal
-
1.4g tojás2 kcal
Az almatöltelékhez
-
25.6g alma12 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
1.3g fehérbor1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
A máktöltelékhez
-
6.4g mák34 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
2.6g méz8 kcal
-
1g mazsola3 kcal
-
3.3g fehérbor3 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
A diótöltelékhez
A lekvártöltelékhez
-
9g szilvalekvár14 kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 45.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 941.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 358 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 129 mg
-
Foszfor 374 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107.2 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 122 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 206 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 200 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 134 micro
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 183.9 g
Zsír
-
Összesen 540.9 g
-
Telített zsírsav 187 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 117 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 206 g
-
Koleszterin 1545 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11302.2 g
-
Cink 37 mg
-
Szelén 331 mg
-
Kálcium 4296 mg
-
Vas 47 mg
-
Magnézium 1544 mg
-
Foszfor 4490 mg
-
Nátrium 517 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 31 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1286.7 g
-
Cukor 560 mg
-
Élelmi rost 108 mg
VÍZ
-
Összesen 1463.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2469 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 58 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 768 micro
-
Kolin: 1010 mg
-
Retinol - A vitamin: 2400 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 747 micro
-
β-crypt 123 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1610 micro
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 13.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 289.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 37.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
600 g finomliszt
-
300 g vaj
-
4 db tojás
-
100 g porcukor
-
50 ml fehérbor
Az almatöltelékhez
-
1 kg alma
-
30 g cukor
-
50 ml fehérbor
-
0.5 kávéskanál fahéj
-
1 csipet szegfűszeg
A máktöltelékhez
A diótöltelékhez
A lekvártöltelékhez
-
350 g szilvalekvár
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, és a további összes hozzávalóval egy szép sima, rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett tálba tesszük, fóliával lefedjük, és hűtőbe tesszük 1 órára.
- Eközbenelkészítjük a töltelékeket.
- A lereszelt almátcukorral, és a fűszerekkelaborban, fedő nélkülmegpároljuk, kb 6-8 perc alatt. Ne főzzük, éppen csak összeforrósodjon, kissé megpuhuljon! Kihűtjük.
- A darált mákot, ill. a dióta hozzávalókkal és borral, állandó keverés mellett összeforrósítjuk. Kihűtjük.
- A tésztát a pihentetés után kissé átgyúrjuk, és lemérjük. Úgy osztjuk 5 részre, hogy négy egyenlő, és 1 db kicsit nagyobb darabunk legyen. Ez lesz az alsó lap.
- A nagyobb darabbal kezdjük, kissé lisztezett felületenkinyújtjuk a tepsi nagyságára. (Sütőpapírral bélelt25 x 35 cm.)
- Belefektetjük az első lapot a tepsibe. Erre jön a dió töltelék.
- A 2. lapra kerül a mák, a 3. lapra az alma, a 4.lapon lesz a szilvalekvár,és az 5. kerül a tetejére.
- A felső lapot megkenjük a kissé felvert egész tojással.
- Pár helyen megszurkáljuk egészen a tepsi aljáig.
- 170 °C -ra előmelegített sütőbe tesszük, és kb 60-70 percalatt, arany-borostyán színűremegsütjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25x35
- Sütés ideje: 70 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 615
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 31
- Össznézettség: 85433
- Feltöltés dátuma: 2013. április 01.
Receptkategóriák
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Már nagyon régen szerettem volna flódnit sütni, de mindenképpen egy igazi, hamisítatlan házi recept alapján. Karácsonytájt, mikor egyébként is annyi szó esik a sütés-főzésről is, egyik legkedvesebb kolléganőmmel erről is beszélgettünk. Kérdeztem, hogy ő szokott-e flódnit sütni, és ha igen, van netán házi receptje? "Naná, hogy ne lenne!? Isteni finom, Anyám receptje, csak ki kell keresnem!" -mondta büszkén, aminek én eszméletlenül megörültem. Végre megsüthetem életem első flódniját, olyat amilyet szerettem volna, igazi kipróbált, régi házi recept alapján, az autentikusságát pedig kétségbe nem lehet vonni! Így másnap meg is kaptam a receptet. Mondta, hogy ő most nem fog sütni, mert nincs finom szilvalekvárja, és igazából csak azzal az igazi. Nekem még volt a kamrában három üveggel saját készítésű, így cserébe kapott tőlem egyet belőle, ha csak ez hiányzik, hát megoldjuk! Egy-két nap múlva hallom, hogy a lekvár, szégyen, nem szégyen, de nem érte meg a flódnit, mert megkóstolták otthon, és szinte együltőhelyben elfogyott az egész, amit eddig így magában nem is nagyon ettek -mondta. Na, és hogy jól kiszúrtam vele, meg hogy is csináltam én ezt a szilvalekvárt, mert a nagy sikerre való tekintettel most már nem ússza meg a nyáron, a család ragaszkodik hozzá, hogy főzzenek ők is lekvárt! :-))) Nekem viszont a betervezett karácsonyi bejgli, és zserbó mámorban már nem volt merszem megsütni egy újabb mákos-diós... sütit (én megettem volna, de mit szóltak volna a többiek?), így karácsonykor nálunk is elmaradt. De most jött el az idő, a havas húsvét előtti napokban, hogy nekiálltam és megsütöttem. Előtte való héten szépen felkészítettem kolléganőmet, hogy lassan nekiállok, és hogy is van ez, meg az a recepttel kapcsolatban, stb? Aztán másnap, amint elkészült, vittem neki kóstolót. Azokat a szemeket látni kellett volna, ahogy megörült neki...! De a kóstolás utáni még jobb volt! :-) Nagyon kíváncsi voltam, mit mond, hogy ízlik majd? "Ennek ilyennek kell lenni, tökéletes!" -mondta. Természetesen kis családjának is csomagoltam belőle. Otthon férjecskéje csak annyit mondott, hogy "nagyon jó tanítvány vagyok!" :-)