Flan, a latin-amerikai krémdesszert
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
karamell
-
13g cukor48 kcal
krém
-
28g tojás35 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
-
67 kcal
-
107 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
8g cukor32 kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
karamell
-
150g cukor581 kcal
krém
-
330g tojás415 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
803 kcal
-
1284 kcal
-
15g vaníliaaroma0 kcal
-
100g cukor387 kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
karamell
-
10.5g cukor40 kcal
krém
-
23g tojás29 kcal
-
2.8g tojássárgája9 kcal
-
10.5g habtejszín31 kcal
-
17.4g sűrített tej (cukrozott)56 kcal
-
27.9g sűrített tej (cukrozott)89 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
7g cukor27 kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 532.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 181 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 206 mg
-
Nátrium 109 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 42.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 126 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 149 mg
-
Retinol - A vitamin: 125 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 158 micro
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 97.5 g
Zsír
-
Összesen 141.1 g
-
Telített zsírsav 78 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1902 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6389.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 210 mg
-
Kálcium 2166 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 216 mg
-
Foszfor 2467 mg
-
Nátrium 1311 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 611.5 g
-
Cukor 609 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 513.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1517 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 399 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 272 micro
-
Kolin: 1786 mg
-
Retinol - A vitamin: 1499 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 216 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1898 micro
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 9.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 133 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 445.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 151 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.6 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 35.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 106 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 124 mg
-
Retinol - A vitamin: 104 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
karamell
-
150 g cukor
krém
-
6 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
150 ml habtejszín
-
3 teáskanál vaníliaaroma
-
100 g cukor
Elkészítés
karamell
- A cukrot egy kis, nyeles lábasban, időnként megkevergetve karamellé főzzük.
- Amikor már szép folyós, és minden cukorszem megolvadt, gyorsan levesszük a tűzről, és a sütőformánkba öntjük. Tényleg gyorsnak kell lennünk, mert nagyon hamar megszilárdul. Mi most alacsonyabb falú kenyérsütőformát (semifreddo forma) használtunk, de piteformában vagy pohárkákban is elkészíthetjük.
krém
- A tojásokat és a tojássárgákat csomómentesre keverjük.
- Hozzáadjuk a tejszínt, a cukrot, a vaníliaaromát és a kétféle sűrített tejet. Alaposan elkeverünk mindent, fontos, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
- A krémet egy kis szűrőn átszűrve a karamellre öntjük, így fel tudjuk fogni a tojásban maradt pici csomókat.
- Egy nagy tepsit 2/3-ig megtöltünk vízzel, majd óvatosan belehelyezzük a sütőformánkat.
- Alufóliával lefedjük, és 160 fokos sütőbe tesszük vízfürdőzni. A kenyérformában nekünk kb. 50 perc kellett hozzá, hogy átsüljön, az első felében alul-felül, a másodikban légkeveréssel sütve.
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e: ha tisztán jön ki a tű, akkor jók vagyunk.
- Hagyjuk a vízben álló formában szobahőmérsékeltűre hűlni, majd óvatosan emeljük ki, és töröljük le a formáról a vizet.
- Tegyünk egy megfelelő méretű tálat a formára, majd egy határozott mozdulattal fordítsuk meg az egészet. Ha mindent jól csináltunk, az édességünk egy nagy, cuppanó hang kíséretében a tálra csusszan, a tetején pedig lefolyik a csodás karamell.
- Késsel szeleteljük és tálaljuk: zseniális, remegős, krémes desszertcsoda a végeredmény, melynek minden falatja öröm.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 75
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 26
- Össznézettség: 5447
- Feltöltés dátuma: 2021. május 05.
Ajánló
A cukrozott sűrített tejet nálunk leggyakrabban tubusos kiszerelésben kapni, illetve néhány deliben konzerves kiszerelésbe is belefutni. A cukrozatlan sűrített tejhez itthon a legközelebb az úgynevezett kávétej áll, a lényege, hogy a zsírtartalma magasabb legyen, mint a tejé, de jóval alacsonyabb, mint a tejszíné. Utóbbit ha nem kapunk, akkor tej és tejszín kb. 4:1 arányú keverékével helyettesíthetjük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A crème caramel világszerte népszerű és rengeteg variációban létezik. Bár a legtöbben Franciaországhoz kötjük, valójában a spanyoloknál, a portugáloknál és egykori gyarmataikon sokkal nagyobb népszerűségnek örvend ez a desszert. Latin-Amerika országaiban többnyire flannek nevezik ezt a remegős krémdesszertet, amit arrafelé sűrített tejjel készítenek. Elkészítése elsőre talán macerásnak tűnik, valójában csak egy kevés odafigyelés kell neki. A siker viszont tuti biztos, egyszerűen nem lehet ellenállni ennek a karamellel borított, krémes csodának!