Firenzei rizstorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
mislenbaba
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
16g vaj112 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
0g só0 kcal
-
32g finomliszt116 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
3g tej1 kcal
A töltelékhez
-
7g vaj49 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
41g rizottó rizs145 kcal
-
3g porcukor10 kcal
-
2g narancshéj2 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
125g tej70 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
2g porcukor7 kcal
-
13 kcal
Összesen
628
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
125g vaj896 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
0g só0 kcal
-
255g finomliszt928 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
3g narancshéj3 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
20g tej11 kcal
A töltelékhez
-
55g vaj394 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
325g rizottó rizs1164 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
18g narancshéj17 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
1000g tej560 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
14g porcukor54 kcal
-
106g csokoládés puding102 kcal
Összesen
5037
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
5.1g vaj36 kcal
-
4.1g porcukor16 kcal
-
0g só0 kcal
-
10.4g finomliszt38 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
-
0.8g tej0 kcal
A töltelékhez
-
2.2g vaj16 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
13.2g rizottó rizs47 kcal
-
0.9g porcukor3 kcal
-
0.7g narancshéj1 kcal
-
8.1g fehérbor7 kcal
-
40.6g tej23 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
-
0.6g porcukor2 kcal
-
4.3g csokoládés puding4 kcal
Összesen
205
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 23.8 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 138 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 470.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 177 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 110 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82.2 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 54.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 193 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 115 micro
-
Kolin: 80 mg
-
Retinol - A vitamin: 190 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
Összesen
628
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107.5 g
Zsír
-
Összesen 190.1 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 50 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3760.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 198 mg
-
Kálcium 1416 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 182 mg
-
Foszfor 1051 mg
-
Nátrium 878 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 657.6 g
-
Cukor 190 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 439.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1545 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 922 micro
-
Kolin: 638 mg
-
Retinol - A vitamin: 1518 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 284 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1020 micro
Összesen
5037
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 152.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.7 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
205
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
125 g vaj
-
100 g porcukor
-
1 csipet só
-
255 g finomliszt
-
1 db vanília
-
0.5 narancsból nyert narancshéj
-
2 db tojás
A töltelékhez
-
55 g vaj
-
2 db vanília
-
325 g rizottó rizs
-
3 ek porcukor
-
3 narancsból nyert narancshéj
-
2 dl fehérbor
-
1 l tej
-
2 db tojás
-
2 ek porcukor
Elkészítés
A tésztához
- Keverjük krémmé a vajat, cukrot, sót és gyúrjuk össze a liszttel, a vanília kikapart magjaival, a reszelt narancshéjjal és a két tojássárgával. Mindezt csinálhatjuk kézzel, de konyhai robotgéppel is.
- Amikor a keverék úgy néz ki, mint a durvára darált zsemlemorzsa, öntsük fel hideg tejjel vagy vízzel.
- Gyengéden paskolva dolgozzuk golyóbissá a tésztát, azután lisztezzük be egy kicsit.
- Ne gyúrjuk sokáig, mert akkor túl rugalmas, gumiszerű lesz, nem pedig omlós és laza.
- Vajazzunk ki egy 28 cm átmérőjű, szétkapcsolható tortaformát.
- A formába fektessük bele a tésztát, tegyük egy órára a fagyasztóba.
- Melegítsük elő 180 fokra a sütőt, és süssük a tortaalapot kb. 12 percig, vagy amíg világos aranyszínű nem lesz.
- Vegyük ki a sütőből, tegyük félre, és állítsuk a sütő hőmérsékletét 200 fokra.
- A töltelékhez vegyünk elő egy megfelelő méretű, magas, vastag falú edényt, amelynek fedője is van, és lassan olvasszuk föl benne a vajat.
- Hosszában vágjunk félbe egy vaníliarudat, és egy kés hegyével kaparjuk ki mindkét feléből a magokat.
- Keverjük el a vaníliamagvakat a vajjal.
- Lassú tűzön kavargassuk, majd adjuk hozzá a rizst, a cukrot és a reszelt narancshéjat.
- Állítsuk a lángot közepesre, még egyszer jól forgassuk össze a hozzávalókat, és öntsük hozzá a bort, éa addig forraljuk, míg a bor el nem párolog belőle.
- Most apránként öntsük bele a tejet, gyakran kavargatva gyöngyöztessük kb. 15 percig
- Nem kell teljesen puhára főzni, mert még bekerül a sütőbe is, de meglehetősen folyékonynak kell maradnia.
- Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a két fölvert tojást.
- Öntsük a tortaalapra, szórjuk meg porcukorral, és süssük kb. 20 percig, amíg a tészta aranyszínű nem lesz
- Tálaláskor tejföl és tejszín keverékét kanalazzuk a tetejére, és szórjuk meg narancshéjjal. (Mi leöntöttük csoki pudinggal.)
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 28
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 10288
- Feltöltés dátuma: 2011. január 31.
Ajánló
A vanília-narancs illatú töltelék önmagában is fogyasztható egy pohár finom desszertbor kíséretében.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
mislenbaba
31 recept
Jamie Oliver: olasz kaják könyvében van ez a recept. A bor nagyon különleges ízt ad neki. Amint látjátok, mi leöntöttük csokoládé pudinggal, és egy szív alakú formával kiszaggattuk. Ugyan ebből a könyvből elkészítettem még egy süteményt, aminek a neve bustrengo (bolognai polentás-almás sütemény), az a recept is nagyon különlegesnek tünt, de sajnos annyira nem ízlett senkinek, hogy a kukában landolt :( Ez azért, már tényleg finom. Jó étvágyat!