r
Nosalty Logó

Fekete szezámmagos keksz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Fekete szezámmagos keksz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Előkészületek

A keksz összeállítása

Összesen 828 kcal
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Előkészületek

A keksz összeállítása

Összesen 3307 kcal
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Előkészületek

A keksz összeállítása

Összesen 377 kcal
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    20.3 g

Zsír

  • Összesen
    51.3 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    200 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    695.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    261 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    272 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.4 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    329 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    106 mg
  • Retinol - A vitamin:
    322 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 828 kcal
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    81.2 g

Zsír

  • Összesen
    205.2 g
  • Telített zsírsav
    96 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    800 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2780.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    1044 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    406 mg
  • Foszfor
    1086 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    301.7 g
  • Cukor
    120 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    157.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1316 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    207 micro
  • Kolin:
    424 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1289 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    311 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    565 micro
Összesen 3307 kcal
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    23.3 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 377 kcal

Hozzávalók

Előkészületek

A keksz összeállítása

Elkészítés

Előkészületek

  1. A fekete szezámmagot kimérjük, és egy száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.
  2. Kikaparjuk a vanília magját.
  3. Lereszeljük a citrom héját és kifacsarjuk a levét.
  4. A hozzávalókat kiadagoljuk: 1. tál: vaj+cukor 2. tál: liszt, mandulaliszt, zabpehely, fekete szezámmag, reszelt citromhéj, só - alaposan összekeverjük 3. tálka: tojások sárgái + vaníliamagok - elkeverve 4. pohárka: 3 evőkanál citromlé.

A keksz összeállítása

  1. A vajat a cukorral együtt robotgéppel krémesre keverjük.
  2. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a vaníliát, és tovább keverjük.
  3. Hozzáadjuk a citromlevet is, és ezzel is homogénre keverjük.
  4. Beleöntjük a száraz hozzávalókat (2. tál tartalma), és egy fakanállal vagy egy spatulával az egészet összedolgozzuk. A massza nagyon lágy, és ebben az állapotban formázhatatlan lesz!
  5. Előkészítünk 3 darab kb. 40 cm hosszú folpack darabot, és a masszánkat ezekre adagoljuk. Becsomagoljuk, és tetszés szerinti alakzatot (rudat, téglatestet, stb.) formázunk belőle. Nekem van 3 mini kalácssütő formám, azokat használom a formázáshoz.
  6. Ha sietünk, a csomagokat 30-60 percre a mélyhűtőbe tesszük. Ha nem annyira, akkor a normál hűtőszekrénybe is betehetjük egy éjszakára.
  7. Amikor elérkezik a sütés ideje, a sütőt alsó-felső sütésen 180 fokra előmelegítjük - a sütőhőmérőm szerint ez nálunk valójában csak 150-160 fok.
  8. A tésztát kicsomagoljuk a fóliából, és 8 mm-nyi vastag darabokra felszeleteljük.
  9. Nekem tapadásmentes tepsim van, de gondolom, hogy a sütőpapír kiválóan működik egy normál tepsi esetében - szóval a nyers kekszeket a tepsire helyezzük, és tepsinként kb. 12-14 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a felső élek elkezdenek megpirulni. Ebből az adagból két tepsi sütit, úgy 25 db kekszet lehet készíteni.
  10. Amikor megsült, kb. 1-2 perc múlva egy fém szeletfordító lapát segítségével egyesével, óvatosan sütőrácsra emeljük sütiket, és ott hűtjük ki teljesen.
  11. Jól záródó fémdobozban kb. 1 hétig eltartható, de úgysem fog annyi ideig kitartani.:)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3063
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 16.

Ajánló

Számos verzióban készítettem már, íme néhány példa: kávés-kardamomos; citromos-pisztáciás; citromos-rozmaringos; meggyes-étcsokis, aszalt sárgabarackos-kardamomos, gyömbéres-narancsos, citromos-áfonyás. Bátran lehet kísérletezni további fűszerekkel, és cserélgetni az olajos magot (ez esetben a fekete szezámmagot, nem a mandulalisztre gondoltam!) pl. aszalt gyümölcsökre vagy csokira, vagy akár vegyesen.  Egyszer darált dióval is kipróbáltam az őrölt mandula helyett, de nekem úgy nem ízlett.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szuper gyorsan összeállítható, és nagyon ízletes, omlós kekszrecept. Kiváló délután egy kávé vagy egy tea mellé. Általában laktózmentes vajat és tönkölybúza fehérlisztet használok, de működik a hagyományos hozzávalókkal is.

Hozzávalók

Előkészületek

A keksz összeállítása

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...