Fekete szezámmagos keksz
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
Előkészületek
-
43g vaj305 kcal
-
30g nádcukor114 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
43g citrom7 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
25g mandulaliszt71 kcal
-
13g zabpehely47 kcal
-
20g szezámmag115 kcal
-
0g só0 kcal
A keksz összeállítása
Összesen
828
kcal
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
Előkészületek
-
170g vaj1219 kcal
-
120g nádcukor456 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
100g mandulaliszt283 kcal
-
50g zabpehely190 kcal
-
80g szezámmag458 kcal
-
0g só0 kcal
A keksz összeállítása
Összesen
3307
kcal
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
Előkészületek
-
19.3g vaj139 kcal
-
13.6g nádcukor52 kcal
-
4.5g tojássárgája15 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
19.3g citrom3 kcal
-
17g finomliszt62 kcal
-
11.4g mandulaliszt32 kcal
-
5.7g zabpehely22 kcal
-
9.1g szezámmag52 kcal
-
0g só0 kcal
A keksz összeállítása
Összesen
377
kcal
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 20.3 g
Zsír
-
Összesen 51.3 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 200 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 695.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 261 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 272 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.4 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 39.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 329 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 106 mg
-
Retinol - A vitamin: 322 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 141 micro
Összesen
828
kcal
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 81.2 g
Zsír
-
Összesen 205.2 g
-
Telített zsírsav 96 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 800 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2780.2 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 119 mg
-
Kálcium 1044 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 406 mg
-
Foszfor 1086 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 301.7 g
-
Cukor 120 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 157.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1316 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 207 micro
-
Kolin: 424 mg
-
Retinol - A vitamin: 1289 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 311 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 565 micro
Összesen
3307
kcal
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 23.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 315.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 119 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.3 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 17.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 150 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 146 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
377
kcal
Hozzávalók
Előkészületek
-
120 g nádcukor
-
2 db tojássárgája
-
1 db citrom
-
150 g finomliszt
-
100 g mandulaliszt
-
1 csipet só
A keksz összeállítása
Elkészítés
Előkészületek
- A fekete szezámmagot kimérjük, és egy száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.
- Kikaparjuk a vanília magját.
- Lereszeljük a citrom héját és kifacsarjuk a levét.
- A hozzávalókat kiadagoljuk: 1. tál: vaj+cukor 2. tál: liszt, mandulaliszt, zabpehely, fekete szezámmag, reszelt citromhéj, só - alaposan összekeverjük 3. tálka: tojások sárgái + vaníliamagok - elkeverve 4. pohárka: 3 evőkanál citromlé.
A keksz összeállítása
- A vajat a cukorral együtt robotgéppel krémesre keverjük.
- Hozzáadjuk a tojássárgákat és a vaníliát, és tovább keverjük.
- Hozzáadjuk a citromlevet is, és ezzel is homogénre keverjük.
- Beleöntjük a száraz hozzávalókat (2. tál tartalma), és egy fakanállal vagy egy spatulával az egészet összedolgozzuk. A massza nagyon lágy, és ebben az állapotban formázhatatlan lesz!
- Előkészítünk 3 darab kb. 40 cm hosszú folpack darabot, és a masszánkat ezekre adagoljuk. Becsomagoljuk, és tetszés szerinti alakzatot (rudat, téglatestet, stb.) formázunk belőle. Nekem van 3 mini kalácssütő formám, azokat használom a formázáshoz.
- Ha sietünk, a csomagokat 30-60 percre a mélyhűtőbe tesszük. Ha nem annyira, akkor a normál hűtőszekrénybe is betehetjük egy éjszakára.
- Amikor elérkezik a sütés ideje, a sütőt alsó-felső sütésen 180 fokra előmelegítjük - a sütőhőmérőm szerint ez nálunk valójában csak 150-160 fok.
- A tésztát kicsomagoljuk a fóliából, és 8 mm-nyi vastag darabokra felszeleteljük.
- Nekem tapadásmentes tepsim van, de gondolom, hogy a sütőpapír kiválóan működik egy normál tepsi esetében - szóval a nyers kekszeket a tepsire helyezzük, és tepsinként kb. 12-14 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a felső élek elkezdenek megpirulni. Ebből az adagból két tepsi sütit, úgy 25 db kekszet lehet készíteni.
- Amikor megsült, kb. 1-2 perc múlva egy fém szeletfordító lapát segítségével egyesével, óvatosan sütőrácsra emeljük sütiket, és ott hűtjük ki teljesen.
- Jól záródó fémdobozban kb. 1 hétig eltartható, de úgysem fog annyi ideig kitartani.:)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3068
- Feltöltés dátuma: 2014. február 16.
Ajánló
Számos verzióban készítettem már, íme néhány példa: kávés-kardamomos; citromos-pisztáciás; citromos-rozmaringos; meggyes-étcsokis, aszalt sárgabarackos-kardamomos, gyömbéres-narancsos, citromos-áfonyás. Bátran lehet kísérletezni további fűszerekkel, és cserélgetni az olajos magot (ez esetben a fekete szezámmagot, nem a mandulalisztre gondoltam!) pl. aszalt gyümölcsökre vagy csokira, vagy akár vegyesen. Egyszer darált dióval is kipróbáltam az őrölt mandula helyett, de nekem úgy nem ízlett.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Szuper gyorsan összeállítható, és nagyon ízletes, omlós kekszrecept. Kiváló délután egy kávé vagy egy tea mellé. Általában laktózmentes vajat és tönkölybúza fehérlisztet használok, de működik a hagyományos hozzávalókkal is.