Fehér kenyér Renáta konyhájából
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1607.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 1363 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 92.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 94.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.2 g
Zsír
-
Összesen 24.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6428.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 200 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 535 mg
-
Nátrium 5453 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 370.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 376.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 283 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 395 micro
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 2.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 756.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 642 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 44.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Kimérjük a lisztet a keverőtálba, hozzáteszünk két csapott teáskanál sót, és elkeverjük a kanállal.
- A vizet meglangyosítjuk. Mélyedést készítünk a liszt közepébe, beleöntjük a vizet, rámorzsoljuk az élesztőt, belerakjuk a csapott teáskanál cukrot, kicsit elkeverjük a kanállal, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.
- Ha felfutott az élesztő, belerakjuk az olajat, és dagasztógéppel vagy kézzel (esetleg kenyérsütő géppel) 20 percig dagasztjuk.
- Ezután átgyúrjuk a kenyértésztát, cipót formázunk, és kelesztőtálba tesszük. 30 perc múlva átgyúrjuk, cipót formálunk, és egy zsírral/margarinnal vékonyan kikent kerek jénaiba rakjuk. Ruhával letakarva megint 30 percig kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra, egy kisebb lábosba vizet teszünk, amit berakunk a sütőbe (ezzel párásítjuk a sütőnk). Ha a kenyerünk szépen megkelt másodszor is, egy éles késsel bevagdossuk a tetejét, és ecset vagy kenőtoll segítségével vízzel átkenjük.
- Az előmelegített 220 °C-os sütőbe rakjuk 10 percre, majd mérsékeljük a hőfokot 180°C-ra, és még kb. 50 percig sütjük, illetve addig, amíg szépen megbarnul a kenyerünk héja.
- Ezután kiborítjuk a jénaiból, rácsra tesszük, jól átkenjük vízzel, és hűvösebb helyen (kamra) hagyjuk teljesen kihűlni.
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 68
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 10461
- Feltöltés dátuma: 2014. február 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Könnyen elkészíthető, tökéletes kenyér recept. Csak egy jó dagasztógép, vagy egy ügyesen dagasztó háziasszony kell hozzá. Többféle módon készítettem már, mindegyik variáció nagyon jól sikerült. Bélzete kellőképpen tömör és nem morzsálódik, héja frissen kihűlve ropogós, szépen megrepedezik. Készítettem már fele-fele arányban kenyérliszttel és finomliszttel, aztán csak simán finomliszttel is, úgy is ugyanolyan jól sikerült, úgyhogy ezek után nem veszek kenyérlisztet. Ezen kívül készítettem 40 dkg finomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt arányban is. Aki kedveli, magokat is keverhet bele. Olívaolaj helyett napraforgó étolajjal is készíthetjük. Kikenni azért célszerű a jénait, mert ahol a víz a pereméhez folyik, beleragadhat a kenyerünk. Ha jól dolgoztunk, a vízzel való kenegetéstől szépen megrepedezik a kenyér héja, megmondom őszintén, nekem ez nem mindig sikerült. Viszont a kenyér íze, állaga mindig megfelelő volt.