Fehér kenyér Bundáskenyérszeműke konyhájából
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 573.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 396 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 32 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 63.6 g
Zsír
-
Összesen 50.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3442.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 201 mg
-
Kálcium 143 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 138 mg
-
Foszfor 572 mg
-
Nátrium 2373 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 374.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 192.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 410 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 362 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 384 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 310 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 395 micro
- 10% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 467.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 322 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 52 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A cukros, meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, 10 perc pihenő, addig át lehet szitálni a lisztet.:-)
- Hozzáadjuk a meleg vízben feloldott sót, olvadt margarint, összekavarjuk, ráöntjük az átszitált lisztet, jól összegyúrjuk 10 percen keresztül. Az első összekeverést csak fakanállal szoktam végezni, a másodikat már kézzel. A kenyértészta napra vagy forró vizes edényre téve, letakarva, kb. 30 percet kel.
- Átgyúrjuk lisztezett felületen, két cipóba osztjuk, sütőpapiros kalácssütő edénybe beletesszük a bucikat, és újból meleg helyen kel 20 percet.
- Előmelegített sütőbe tevés előtt bevágjuk a tetejét, esetleg egy kis olajjal megkenjük.
- Sütés 200 fokon 5-10 percet, majd 10-15-öt 180 fokon, alul-felül. Legalább 5 percig bennmarad a résnyire kinyitott térben, majd sütőrácson hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 23x8x5
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 6
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1464
- Feltöltés dátuma: 2014. július 24.
Ajánló
Különböző magvak (len, szezám, kömény) egészben vagy őrölve, provence-i fűszerkeverék, kakukkfűtea (víz helyett)....
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Az alábbi receptet a Travel Channel-en láttam, adagokat nem szolgáltatott a szakács, ugyanis csupán irányadó szeretett volna lenni az otthon süthető egyszerű fehér kenyér elkészítésében. Az áruházak által kínált "szivacs" kenyér helyett, a minden utcasarkon megtalálható kis pékségekről gondolkodott pici üzlethelyiséggel. A receptet jó adag tejjel kezdte, amibe ráérősen élesztőt morzsolt, és valami mézszerű édesítőszert csurgatott (talán juharszirup). Tíz perc pihenő után ráöntötte az 1 kilónyi fehér lisztre, jól átkavarta az 50-100 grammnyi vajjal, kevés sóval, 10 percig gyúrta, majd fél órát kelni hagyta. Két cipócskára osztotta, mivel nagyobb adagot így könnyebb volt átgyúrni, majd mindkét bucit egy nagyobb kenyérsütő formába tette. Kb 20 perc kelés után bevágta hosszában a kenyér tetejét, hogy könnyebben nőjön fel, és 200*C-os előmelegített sütőbe tette, amit egy idő múlva 180 fokra módosított. Az eredményről azt mondta, és igazat adok neki, hogy inkább kalácsszerű kenyér. Ezért én kevesebb tejjel és több sóval készítettem, laktózallergiás fiam kedvéért margarinra cseréltem át a vajat. És megérte, mert nagyon szereti :-) Az utóbbi években igyekeztem olyan kenyeret sütni, ami finom, naponta megenném a családommal együtt, jól néz ki, és minél élvezhetőbb, "színesebb" a hozzávalók szempontjából. Többféle lisztet próbáltam magában vagy keverve, magvakkal, fűszeresen készítettem. Szeretem ezt a receptet, mert hasonlít egy jó festővászonhoz, sok megmunkálási technikát megenged. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy a jó kenyér igényli az emberi kéz érintését, jobban megnő, és más az állaga is. Az egyik utóbbi kedvencem a félfehér lisztes provence-i fűszerezett kenyér. Nem érződik a fűszerkeverék íze, csak az, hogy finom. Ezzel az egyszerű kenyérrecepttel megtaláltam a magam újabb "jó vásznát", amire kedv szerint építhetek:-). Innen is a név, tabula rasa kenyér, fehér lappal indulhatok.