r
Nosalty Logó

Fehér kenyér Bundáskenyérszeműke konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Fehér kenyér Bundáskenyérszeműke konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 373 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2237 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 305 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    573.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    396 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    32 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 373 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    63.6 g

Zsír

  • Összesen
    50.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3442.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    201 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    572 mg
  • Nátrium
    2373 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    374.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    410 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    362 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    384 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    310 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    395 micro
Összesen 2237 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    467.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    322 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 305 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A cukros, meleg tejbe morzsoljuk az élesztőt, 10 perc pihenő, addig át lehet szitálni a lisztet.:-)
  2. Hozzáadjuk a meleg vízben feloldott sót, olvadt margarint, összekavarjuk, ráöntjük az átszitált lisztet, jól összegyúrjuk 10 percen keresztül. Az első összekeverést csak fakanállal szoktam végezni, a másodikat már kézzel. A kenyértészta napra vagy forró vizes edényre téve, letakarva, kb. 30 percet kel.
  3. Átgyúrjuk lisztezett felületen, két cipóba osztjuk, sütőpapiros kalácssütő edénybe beletesszük a bucikat, és újból meleg helyen kel 20 percet.
  4. Előmelegített sütőbe tevés előtt bevágjuk a tetejét, esetleg egy kis olajjal megkenjük.
  5. Sütés 200 fokon 5-10 percet, majd 10-15-öt 180 fokon, alul-felül. Legalább 5 percig bennmarad a résnyire kinyitott térben, majd sütőrácson hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 23x8x5
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 6
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1461
  • Feltöltés dátuma: 2014. július 24.

Ajánló

Különböző magvak (len, szezám, kömény) egészben vagy őrölve, provence-i fűszerkeverék, kakukkfűtea (víz helyett)....

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az alábbi receptet a Travel Channel-en láttam, adagokat nem szolgáltatott a szakács, ugyanis csupán irányadó szeretett volna lenni az otthon süthető egyszerű fehér kenyér elkészítésében. Az áruházak által kínált "szivacs" kenyér helyett, a minden utcasarkon megtalálható kis pékségekről gondolkodott pici üzlethelyiséggel. A receptet jó adag tejjel kezdte, amibe ráérősen élesztőt morzsolt, és valami mézszerű édesítőszert csurgatott (talán juharszirup). Tíz perc pihenő után ráöntötte az 1 kilónyi fehér lisztre, jól átkavarta az 50-100 grammnyi vajjal, kevés sóval, 10 percig gyúrta, majd fél órát kelni hagyta. Két cipócskára osztotta, mivel nagyobb adagot így könnyebb volt átgyúrni, majd mindkét bucit egy nagyobb kenyérsütő formába tette. Kb 20 perc kelés után bevágta hosszában a kenyér tetejét, hogy könnyebben nőjön fel, és 200*C-os előmelegített sütőbe tette, amit egy idő múlva 180 fokra módosított. Az eredményről azt mondta, és igazat adok neki, hogy inkább kalácsszerű kenyér. Ezért én kevesebb tejjel és több sóval készítettem, laktózallergiás fiam kedvéért margarinra cseréltem át a vajat. És megérte, mert nagyon szereti :-) Az utóbbi években igyekeztem olyan kenyeret sütni, ami finom, naponta megenném a családommal együtt,  jól néz ki, és minél élvezhetőbb,  "színesebb" a hozzávalók szempontjából. Többféle lisztet próbáltam magában vagy keverve, magvakkal, fűszeresen készítettem. Szeretem ezt a receptet, mert hasonlít egy jó festővászonhoz, sok megmunkálási technikát megenged. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy a jó kenyér igényli az emberi kéz érintését, jobban megnő, és más az állaga is. Az egyik utóbbi kedvencem a félfehér lisztes provence-i fűszerezett kenyér. Nem érződik a fűszerkeverék íze, csak az, hogy  finom. Ezzel az egyszerű kenyérrecepttel megtaláltam a magam újabb "jó vásznát", amire kedv szerint építhetek:-). Innen is a név, tabula rasa kenyér, fehér lappal indulhatok.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...