Fánk 13. - bécsi, lekvárral töltött
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 37% Zsír
-
63g finomliszt228 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
5 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
1g só0 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
31g tej18 kcal
-
1g rum2 kcal
-
5 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
52 kcal
-
53g napraforgó olaj470 kcal
-
1g porcukor3 kcal
Összesen
927
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 37% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
5g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
250g tej140 kcal
-
8g rum18 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
150g sárgabaracklekvár417 kcal
-
425g napraforgó olaj3757 kcal
-
7g porcukor27 kcal
Összesen
7409
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 37% Zsír
-
29.8g finomliszt109 kcal
-
4.8g cukor18 kcal
-
2.4g friss élesztő3 kcal
-
4.8g vaj34 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
-
3.6g tojássárgája12 kcal
-
14.9g tej8 kcal
-
0.5g rum1 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
8.9g sárgabaracklekvár25 kcal
-
25.4g napraforgó olaj224 kcal
-
0.4g porcukor2 kcal
Összesen
442
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 65.1 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 125 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 527.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 280 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.3 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 105 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 124 micro
Összesen
927
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.4 g
Zsír
-
Összesen 521.2 g
-
Telített zsírsav 106 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 225 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 163 g
-
Koleszterin 1003 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4219 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 226 mg
-
Kálcium 532 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 143 mg
-
Foszfor 1053 mg
-
Nátrium 2241 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 602.6 g
-
Cukor 182 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 224.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 853 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 179 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 574 micro
-
Kolin: 730 mg
-
Retinol - A vitamin: 837 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 180 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 991 micro
Összesen
7409
kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 31.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 251.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 134 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
442
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
8 dkg cukor
-
4 dkg friss élesztő
-
8 dkg vaj
-
0.5 dkg só
-
1 db tojás
-
3 db tojássárgája
-
2.5 dl tej
-
1 ek rum
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
15 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítés
- A lisztet egy tálba tesszük, a tej felében feloldjuk az élesztőt. A liszt közepébe mélyedést vájunk, s ebbe öntjük az élesztős tejet. Ebből kevés liszttel puha kovászt készítünk, majd letakarva, meleg helyen 20 percig pihentetjük.
- Közben a maradék tejben feloldjuk a kristálycukrot, a vajat, a sót, a vaníliás cukrot és a rumot. Amikor a kovász felületén széles repedések keletkeznek, mindezeket összedolgozzuk a citromhéjjal, a tojással és a tojássárgákkal együtt, s az így kapott kelt tésztát fakanállal addig verjük, míg selymesen fényes lesz, s hólyagokat vet.
- Ekkor letakarva meleg helyen 30 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát belisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és a lisztet lesöpörjük. A tészta egyik felére egy nagyobb (7 cm-es átmérőjű) szaggatóval köröket jelölünk. A tészta másik feléből ugyanezzel a szaggatóval ki is vágjuk az ugyanekkora köröket.
- Ekkor a bejelölt körök közepére egy-egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk, erre pedig egy-egy kivágott tésztakarikát.A széleket jól összenyomkodjuk, majd egy kisebb (6 cm átmérőjű) tésztakiszúróval végleg kivágjuk az összeragasztott fánkokat.Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.
- Ekkor az összeragasztott fánkokat felső oldalukkal lefelé belisztezett ruhára tesszük, és letakarva addig kelesztjük, míg egyharmadukkal meg nem nőnek.
- Eközben felforrósítjuk a zsíradékot a megfelelő hőmérsékletre (mikor a zsírba cseppentett víz hangosan sistereg), és beletesszük a fánkokat, kb. 2 perc múlva óvatosan megfordítjuk, s a másik oldalukat ugyanennyi ideig sütjük. Ezután lyukas kanállal kiszedve rácson lecsepegtetjük. 25-30 darabot ad ki.
- Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
- Sütés ideje: 4 perc
- Receptkönyvben: 464
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 27
- Össznézettség: 121038
- Feltöltés dátuma: 2011. február 25.
Ajánló
Családomban farsang alkalmával szinte kötelező elkészíteni, de ha valaki szeretné, nyugodtan elkészítheti az év bármely napján egy jó tartalmas leves utáni fogásként.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A recept a Mester Kukta 1991 évi egyik számában található. Egyszer már készítettem ezt a hagyományos bécsi farsangi fánkot, és már akkor is nagy siker volt a családban, ugyanúgy mint most. Annyit kell tudni róla, hogy a lekvár a belsejében található.