Epres túrógombóc Herska konyhájából
- 13% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 13% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 13% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
45.5g tehéntúró67 kcal
-
20g tojás25 kcal
-
10.9g búzadara39 kcal
-
0g só0 kcal
-
9.1g zsemlemorzsa36 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
13.7g eper4 kcal
- 13% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.5 g
Zsír
-
Összesen 17.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1551 g
-
Cink 326 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 184 mg
-
Vas 253 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 426 mg
-
Nátrium 275 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 163.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 32 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 150 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 148 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 253 micro
- 13% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 133.8 g
Zsír
-
Összesen 68.4 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6204.1 g
-
Cink 1305 mg
-
Szelén 85 mg
-
Kálcium 734 mg
-
Vas 1010 mg
-
Magnézium 171 mg
-
Foszfor 1705 mg
-
Nátrium 1100 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 42 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 186.6 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 652.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 311 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 83 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 126 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 601 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 318 micro
-
Kolin: 591 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1010 micro
- 13% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 565 g
-
Cink 119 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 92 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 155 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 12 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 55 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Hozzávalók
-
50 dkg tehéntúró
-
4 db tojás
-
120 g búzadara
-
1 csipet só
-
100 g zsemlemorzsa
-
1 ek napraforgó olaj
-
15 dkg eper
Elkészítés
- A túrót egy nagy tálban elmorzsoljuk, csipet sóval megsózzuk.
- A tojásokat szétválasztjuk: a sárgáját ráütjük a túróra, a fehérjét egy külön tálba tesszük.
- A túróhoz és a tojáshoz hozzáadjuk a búzadarát, és jó alaposan összedolgozzuk.
- A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós masszába forgatjuk.
- Lefedve betesszük a hűtőbe legalább 2-3 órára.
- Amíg egy nagy lábosban vizet forralunk, vizes kézzel (ez fontos, hogy ne essen szét a gombóc) gombócokat formázunk, a gombócok közepébe mérettől függően egy negyed vagy fél szem eper kerül (én kisebb gombócokat szoktam csinálni).
- A gombócokat lobogó vízben kifőzzük (akkor jó, ha feljön a tetejére).
- Közben kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és a kész gombócokat megforgatjuk benne.
- Mikróban megmelegített, porcukorral kikevert tejföllel tálaljuk.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3162
- Feltöltés dátuma: 2013. május 25.
Ajánló
Ahhoz, hogy a gombóc ne essen szét, fontos a pihentetés. Nem tudom pontosan, mennyi idő szükséges hozzá, én általában már reggel bekavarom a gombócot (nem több 10 percnél), és mivel gyorsan ki lehet főzni, szabad a délelőtt, lehet menni kirándulni, múzeumba, bringázni... Szóval nekem legalább 3-4 órát áll a hűtőben. Ki lehet próbálni eperöntettel is, biztos nagyon finom (legközelebb úgy csinálom). Én a tejfölbe teszem mindig a cukrot, mikróban megmelegítem, és összekeverem, de a cukor persze mehet a gombócra szórva is (vagy a pirított zsemlemorzsába is tehetünk).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A túrógombóc nagy sláger a családban. A receptet még a nagymamámtól tanultam, gyerekkoromban, amikor nála voltunk, mindig ezt kértük tőle a testvéremmel. A hűtőben maradt még egy kis eper, így jött az ötlet, hogy "feldobom" vele a jól bevált túrógombócot. Mi általában húsos leves után, főételként esszük ebédre, de desszertnek is kiváló.