r
Nosalty Logó

Egészben sült ropogós liba

5,0

1 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Nosalty
Egészben sült ropogós liba
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1387
Kalória
190.1g
Fehérje
11.4g
Szénhidrátok
59.6g
Zsír
641g
Víz
700g
Koleszterin
2.1g
Rost
7.9g
Cukor
  • 21% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1387 kcal
  • 21% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 8316 kcal
  • 21% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 149 kcal
  • 21% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    190.1 g

Zsír

  • Összesen
    59.6 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    700 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3864.8 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    208 mg
  • Foszfor
    2615 mg
  • Nátrium
    730 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    641 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    134 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    125 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    272 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    100 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    399 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    439 micro
Összesen 1387 kcal
  • 21% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1140.7 g

Zsír

  • Összesen
    357.7 g
  • Telített zsírsav
    140 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    93 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    45 g
  • Koleszterin
    4200 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23188.5 g
  • Cink
    118 mg
  • Szelén
    842 mg
  • Kálcium
    759 mg
  • Vas
    132 mg
  • Magnézium
    1248 mg
  • Foszfor
    15692 mg
  • Nátrium
    4382 mg
  • Réz
    16 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.6 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    3845.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    803 micro
  • B6 vitamin:
    32 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    444 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    748 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    19 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    215 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1632 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    600 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2396 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2635 micro
Összesen 8316 kcal
  • 21% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    417.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    282 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    69.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 149 kcal

Elkészítés

  1. A konyhakész, belsőségektől megtisztított libát átmossuk.
  2. A petrezselymet nagyon finomra vágjuk, akárcsak a fokhagymát (azt le is reszelhetjük) összekeverjük őket a sóval és a borssal.
  3. A liba belsejét jól bemasszírozzuk ezzel a keverékkel, kívülről sózzuk-borsozzuk a libát mindkét oldalán. Ha nagyon sok időnk van, ezt egy éjszakával korábban is megtehetjük, de nem muszáj!
  4. Ha kész a bedörzsölés, az almákat négybe vágjuk, kivágjuk a magházukat, és a madár belsejébe tesszük.
  5. A combokat és a szárnyakat fóliával betekerjük, a lábakat és a melleket összekötözzük. A libát a hasára fektetjük, fóliával betekerjük, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 80 percre.
  6. Ha kész, kivesszük, a hátára fordítjuk, a kiolvadt zsírral jól megkenegetjük.
  7. Visszatakarjuk, és újabb 80 percre visszatesszük a sütőbe. Ha a 2x80 perc alatt nem sült át nagyjából, akkor tegyük vissza még 30-30 percre a hátán és a mellén is. Akkor jó, ha a villa már könnyebben belemegy, amíg úgy érezzük, hogy most már csak pirítani kell, erre sajnos nincs tökéletes recept, liba és sütőfüggő.
  8. Ha már puhának érezzük, akkor bevesszük a combokról és a szárnyakról a fóliát, jól meglocsoljuk a kisült zsírral, és fólia nélkül 190 fokon 30 percig sütjük a hasán, majd újabb locsolás után a hasán is.
  9. Ha kész, 30 percig pihentetjük, majd szeleteljük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 240 perc
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Márton-nap környékén szokás libát enni, de egyre kevesebben állnak neki egy egész madarat megsütni. Pedig nem annyira bonyolult, csak figyelni kell rá - és ha egyszer ráéreztünk, karácsonykor, vagy más téli ünnepkor is elkészíthetjük!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Fokhagymás csülök tepsiben sütve

A családban egyedül én szeretem a csülköt, ezzel most magamnak kedveskedtem. Nem egy könnyű és diétás étel, de ritkán azt hiszem megengedhető. Paprikás krumplival és savanyú ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!